九陽洗碗機問題

sandy625
|
水不停流入機內,不能自動停止,有什麼辦法解決?
JC蚊
|
sandy625 發表於 18-5-16 22:00

我屋企部都係咁。你試下禁暫停,等一陣再繼續,有時得有時唔得,你試試
睇黎部機都係差不多玩完喇!
sandy625
|
回覆 JC蚊 的帖子

我平時都係咁做,但今晚按停10次都唔得
yiuyeung0911
|
sandy625 發表於 18-5-16 22:00

水位sensor問題,有可能有食物殘渣係水管導致
|
yiuyeung0911 發表於 18-5-18 16:13
水位sensor問題,有可能有食物殘渣係水管導致

這個就是水位sensor, 可以試下拆下連接sensor的喉管用口吹吹喉管,sensor好少會壞,我估計只係喉管阻塞

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
blackberry
|
試下倒左水箱水再裝
Bingb
|
yiuyeung0911 發表於 18-5-18 16:18
這個就是水位sensor, 可以試下拆下連接sensor的喉管用口吹吹喉管,sensor好少會壞,我估計只係喉管阻塞

...

如果個臂唔轉,又冇水噴上嚟可以點做?
|
Bingb 發表於 18-5-18 17:06

無水噴,轉臂要靠噴水才會轉,應該係水泵壞,要換水泵

1010mum
|
yiuyeung0911 發表於 18-5-18 17:23
JM 您巧勁啊!
您係 engineer?
|
1010mum 發表於 18-5-18 17:27
JM 您巧勁啊!
您係 engineer?

我只係一個維修佬
1010mum
|
yiuyeung0911 發表於 18-5-18 17:28
我只係一個維修佬

Sorry, brother!

我直覺媽媽網統通是 jm。

anyway 讚
Yukyuk
|

我初時以為冇塞,點知真係塞左!

兇手係一粒飯粒

https://kf.joyoung.com/article/llaoi.html

Bingb
|
yiuyeung0911 發表於 18-5-18 17:23

Thanks!
自己拆出來?去五金鋪有冇得配?還是怎樣?沒有保養
|
Bingb 發表於 18-5-18 17:48
Thanks!
自己拆出來?去五金鋪有冇得配?還是怎樣?沒有保養

應該好難配,我有一個後備水泵,我l今晚返去影個型號比你,睇下淘寶搵唔搵到
Yukyuk
|

你檢查轉擘先,可能有食物塞住。

Bingb
|
Yukyuk 發表於 18-5-18 18:01

Thanks (emoji)!

冇塞呀,仲學人話齋加咗粒釘塞住一邊
|
Yukyuk 發表於 18-5-18 18:01

咁要搞清楚係完全無水噴定係水力唔夠!希望係咁簡單啦!!
Yukyuk
|
yiuyeung0911 發表於 18-5-18 18:08

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20547628

Yukyuk
|
Bingb 發表於 18-5-18 18:04
Thanks (emoji)!

冇塞呀,仲學人話齋加咗粒釘塞住一邊

唔好意思我唔明你講乜!

得閒參考下:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20547628

Bingb
|
yiuyeung0911 發表於 18-5-18 18:08

唔見有水噴
可能冇水噴個臂就會唔轉