自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

bosch 發表於 18-5-17 00:48
終日咁痕真係好難頂。以前我只係手指有濕疹,已經痕到抓不停。上次陀b 中左妊娠濕疹,手臂大髀全日超級痕, ...

建議用熟水冲凉. 唔好用生水.
再用其他嘅cream試試.
根治就唔感講, 但止痕先啦.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

smilefl 發表於 18-5-17 09:36
好在你都捱過左果段痕既時段。祝福你一路安好 !

佢有G6PD, 可惜唔用得薄荷果類野。

我住既地方會幫出水痘既小朋友浸麥皮浴止痕,用即沖麥皮就得。頭先check 過原來對濕疹患者都有用。

你都可以睇下適唔適合世伯。search eczema oatmeal bath,有好多資料同埋做法。

大宅

muimui1013 發表於 18-5-17 04:41
我奶奶有嚴重濕疹
都係搽日本果隻馬油所以好左7成

我都係搽日本馬油好番好多。但要搽好長時間,我一開始買左支馬油hand cream 搽左2野,發現唔得就放係一邊,之後就過期就諗住唔好晒,當普通handcream 搽,搽左2個月好好多,再買純馬油搽就好番,但效果係好慢好慢好慢

珍珠宮

我老豆前排又係皮膚有事。中西醫都睇過,皮膚醫生都唔知佢咩事,後來試打類固醇好彩控制到,唔係有排痕。但而家佢都仲會痕,因為之前皮膚受O左傷,成日好乾,佢又唔肯勤力搽o野,覺得自己 1 日搽 1-2 次已經係 ’搽o左’,其餘時間就痕都唔肯搽多次。細路都仲可以捉住佢搽o野,佢咁大個人唔合作唔聽你講真係好無奈(我自己都有濕疹所以有經驗,亦試過好多o野)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

smilefl 發表於 18-5-17 09:36
好在你都捱過左果段痕既時段。祝福你一路安好 !

佢有G6PD, 可惜唔用得薄荷果類野。

重覆左,del。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 smilefl 的帖子

fb (轉貼)

煩擾左我幾個月的問題終於差不多解決了,我老豆嚴重濕疹,由頭到腳全身都係,已經不停塗醫院開的藥膏都沒有用, 食止痕藥亦止不到痕,而我亦買了圖一右面3款來幫爸爸搽,搽了半個月都無乜改善,亦同時同了圖二Neem Leaf皂都無用, 仲癢左 (應該本身皮膚太乾所以仲痕及拿皮膚)。 直到上星期我老豆暫時搬去我屋企住,我每天強迫佢幫佢用啤酒抹全身(啤酒:食水係1:2),浸毛巾再拎乾不停抹,每個地方都抹7,8次,跟住再搽圖一藍色lee款aveeno cream(aveeno baby cream個款試左吾得,因為吾夠潤)。連續抹左5日再加搽cream 5日,已經好多9成有多,lee 幾日已經完全吾再需要再用啤酒抹身,亦無再搽cream. 亦不見老豆佢拎不求人出來r痕,你地有需要可以試下lee個方法治濕疹
😊

**最好沖完涼先浸/抹身,跟住乾左再直接搽cream, 浸完啤酒吾駛沖身

我個女2歲時成隻腳都係濕疹,浸左2個療程5至7日為1個療程, 浸完1個程療如果未好晒,要停5至7日,先再浸第2個療程,我個女而家13歲,甘耐都未病發過。😀

藍色Aveeno cream

男爵府

smilefl 發表於 18-5-17 10:19
其實佢都唔係完全無睇西醫,佢定時係政府皮膚專科覆診,都係比d藥膏,豬油膏佢搽,但都無幫助。
我指既西 ...

佢一直有定近年先有?老實講,政府啲藥同cream係廢既,唔需要再浪費時間去睇

大宅

kerkermui 發表於 18-5-17 07:25
我老豆有煮婦手,因為骨科問題,俾佢食MSM/魚油/維C (維C係幫助MSM吸收)
意外收獲係主婦手好返哂!之後chec ...

謝謝!

請問係邊隻牌子?

大宅

kerkermui 發表於 18-5-17 07:25
我老豆有煮婦手,因為骨科問題,俾佢食MSM/魚油/維C (維C係幫助MSM吸收)
意外收獲係主婦手好返哂!之後chec ...

你爸爸好番就好了,祝福他!

寶石宮

2023年兔年勳章

smilefl 發表於 18-5-16 23:58
阿爸近年受濕疹困擾,以前睇專科西醫食同搽類固醇,但斷唔到尾。

但佢身體唔好年紀又大,我地之前已叫佢唔 ...

祝早日康復

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

老人家免疫力低係濕滯啲,有冇俾佢用豬油膏沖涼,沖完又搽厚厚既等吸收? 一方面要去濕,一方面要保濕,可以中西合醫,夜晚俾佢食止痕藥,瞓好覺心情都會好些 沖涼要快,不要用太熱水

大宅

fionakong2008 發表於 18-5-17 07:34
十劑,咪講笑,我一日三劑藥粉,日日食,食咗約九個月,暫時先控制到啲,仲要重蜈公 蛇呢啲
...

我知睇中醫係好慢長,要有耐性。
但佢唔係好接受到咁耐。。。
不過如果頭幾次有d抒緩,佢會有心機繼續睇既。

大宅

fionakong2008 發表於 18-5-17 07:34
十劑,咪講笑,我一日三劑藥粉,日日食,食咗約九個月,暫時先控制到啲,仲要重蜈公 蛇呢啲
...

祝你早日好番哂

大宅

wn_555 發表於 18-5-17 09:54
我都有濕疹,因為都試過好痕r得好勁,我用個玻璃樽裝水擺落雪櫃,好痕又好想r就拎出黎敷,會紓緩到少少。

...

謝謝!
即係類似冰敷咁。

佢已有搽豬油膏,椰子油果d喇。
祝你早日好番!

珊瑚宮

阿爸近年受濕疹困擾,以前睇專科西醫食同搽類固醇,但斷唔到尾。

濕疹發作, 痕到瞓唔到, 心情梗唔好, 好萌。
我屋企人都試過, 心情超差, 搽乜都止唔到痕。我就同佢講, 不如我幫你搽, 有d位你搽唔到。
我用純露+植物油幫佢搽, 慢慢按摩, 佢唔使咁辛苦時, 亦覺家人關心。
20分鐘後, 佢話開始止痕了。
試吓令佢心情好一點+介口+補濕, 濕疹就算發, 都減輕一點

大宅

JackJoe 發表於 18-5-17 09:12
有冇試過手工皂沖涼?或左手香膏?成分天然,可以安心用。

試過台灣既,但可惜對佢無效

大宅

laiyee6121 發表於 18-5-17 10:08
Youtube 曾有媽媽用大量芫茜煑水幫佢小朋友沖涼好番,可以試試

謝謝!

可惜試過芫茜,路邊果d臭草煲水。。醋等等,試過都唔得

男爵府

回覆樓主:

如果食類固醇都戒決唔到, 西藥再setp up 就係抗排戚藥
我真係有朋友食過可以好返曬
之前係好嚴重甩頭髮訓唔到
不過有機會影響血壓同肝腎功能要定期驗血

http://the-sun.on.cc/channels/news/20081014/20081014025006_0000.html

男爵府

畀面勳章

我C6係好嚴重既牛皮廯,起初係頭,然後係雙手。果時先睇咗好耐西醫,要食類固醇,唔食即翻發。
之後去睇中醫,好得,KEEP 住睇咗差唔多一年,跟住無睇,依家又翻發。
我再夾佢去睇中醫,已經唔掂了,發到連手臂、背脊、腳好多都方都有。
果時我買了好多唔同既油、CREAM 等等,咩都好都去試下。

最近,我地用呢個方法,WORK 唔 WORK未知,因為剛試了半個月。
呢個方法濕疹都有效的 - 介紹人係咁講。

1. 黑靈芝 + 黑豆 各2襾,煲埋一煲,分四天早晚飲,要熱飲的。
濕疹加亞麻籽一起飲。

剛開始飲,今天是第五天,因為連下面 2 一起做,唔知有沒有幫助。

2. 蒲公英一錢,蛇床子、木鱉子(打碎)各三錢,荊芥一錢,煲水。
以上份量適合患處約一個手掌大,如果全身都有,藥的份量加兩、三倍。
趁熱洗,用藥渣擦患處,最少20分鐘。

我係蒲公英、荊芥各三錢 + 蛇床子、木鱉子(打碎)各九錢,一個大煲。
C6沖完涼就用藥渣擦同藥水浸,剛做了十天,見到頭上紅色淡色左,夜晚瞓覺時少抓咗。
注意,煲起好大浸薄荷味,你先問下中醫阿世伯能不能用到,會不會敏感。

3. 食五色靈芝
因為家人有濕疹,佢食咗一段時間,之後都無翻發過,所以C6都試緊。

我覺得最緊要幫到患者,咩都試下,最重要係身邊既人都同佢一齊去面對,
等佢地知道其實我地都支持緊佢,嚴重既濕疹、牛皮廯患者係好容易會有抑鬱,
因為佢地覺得好辛苦、好無助,好似無咩食咩藥都無效,所以家人都好重要。

上面一、二項你可以去查一下,我都係係網上搵到的。

大宅

vyhc 發表於 18-5-17 10:13
Physiogel AI cream , 唔好心急,任何CREAM 都是一吸哂再補,一日一兩次嚴重濕疹唔夠的,我試過2、3小時補 ...

謝謝!

呢隻未試過,我都知唔急得,不過我都見佢是不時補下d潤膚膏。

首頁
12345...7

尾頁

跳至