家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地手上有100萬, 未上到車(租緊細單位10K), 家庭月入就4萬,各自搵2萬, 想停工1年生仔,生完休息1年,再慢慢番工...我想趁後生結婚+生左BB先,而家就岩岩30歲...但5知手頭上既錢夠5夠..有無過來人俾到意見THANKS.

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

打算買樓?定全部用黎結婚生小朋友用

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

即是C6搵2萬,扣一萬租,每月得一萬使?

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

複式洋房

你意思係要結婚買樓先? 隔多2-3年再生小朋友?...而家樓太貴,我姐2個月入6萬都5敢上車住

子爵府

回覆 gogomusicgirl 的帖子

有細路你會發現屋不夠住想租大些,我自己意見,停工最理想時間應該是孩子3歲入學前。現在既然未有BB,為何不繼續搵錢?

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

先結婚,唔大搞,留返d錢來生B,30歲結婚再生B唔算年青,而家要做左先。
到有左生埋先辭職,到小朋友入幼稚園你可出返黎做嘢。
至於上車,唔知你有咩計劃,如果有排緊公屋/居屋的話,我諗100萬勉強夠一人返工+多個BB+公/居屋上樓,但係如果你想買私樓,呢個數就"忟"d,你要keep住做嘢先得。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

你如果有置業打算, 最好KEEP住做嘢, 唔係一球嘢好快用咗一嚿。
由大肚到生都咁長時間, 冇必要停工。

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

有左先算啦
100萬話多唔多
我自己就有左生完都照返工

如果你政醫院生仔差唔多唔洗錢,但小朋友大左幼稚園小學,學野補習咩都係錢

你可以停工兩年之後都搵返咁既人工?
我有好多朋友當初都係咁諗,但真係搵野做時勁難搵,就算搵到工,人工比之前小一半.....結果攪來攪去到得個吉....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………

複式洋房

100萬似乎幾炆水,我都擔心生完我系職場競爭力大減,搵唔番2皮人工,我諗我都係keep住爆多2 3 年錢 ,儲多50萬先再諗生育

琥珀宮

gogomusicgirl 發表於 18-5-17 10:11
我地手上有100萬, 未上到車(租緊細單位10K), 家庭月入就4萬,各自搵2萬, 想停工1年生仔,生完休息1年,再慢慢 ...

準備生仔唔洗停工wow。
除非有咗作小產,否則生完攞埋產假先停都唔遲。

大宅

木土土 發表於 18-5-17 20:15
準備生仔唔洗停工wow。
除非有咗作小產,否則生完攞埋產假先停都唔遲。
...

同意 生完先停工都唔遲

男爵府

回覆樓主:

窮養同富養問題。100萬點會唔夠用2年。
C6搵2萬只交一萬租。理財有道仲有淨啦。尤其頭2年半bb未讀書。
不過,bb大個左夠唔夠地方住先係問題。長期租樓不是辦法。

公爵府

親子王國15週年勳章

gogomusicgirl 發表於 18-5-17 19:58
100萬似乎幾炆水,我都擔心生完我系職場競爭力大減,搵唔番2皮人工,我諗我都係keep住爆多2 3 年錢 ,儲多50萬 ...

首先唔係你話生就即刻有, 同埋唔使停工唔做嘢生仔, 過程夜晚臨瞓前完成就得, 唔使365日24小時咁做.
返工同準備生育係唔關事, 真係未聽過準備生都唔返工, 如果2個返工, 租住樓都可以隨時結婚生仔. BB使費每月都係多幾千蚊啫

伯爵府

回覆樓主:

如果係我,
結婚盡量簡單
有左,會做到生左先做ftm,(除非健康不许可,停工做人都有压力的)

要租樓,
先生入息也不高,又唔知會否失業風險,
长老家用……

大宅

回覆樓主

我覺得結婚生仔唔使停工住。

到時你結完婚日日諗生仔,又未必即刻生得出,你仲大壓力呀。

你結完婚,試咗一年生唔到,到時至辭工養好身子啦。

大宅

回覆樓主:

多數嘅人就係

買樓-》結婚-〉生仔

如果得返你老公做嘢,就算你哋有100萬首期都過唔到壓測。所以你結完婚生完仔遲幾年揾工,一來樓價唔知點樣,二來你嗰一百萬cash 點都會洗左d,三來你人工可能少左。所以個畫面似乎都唔多靚仔。

當然可以結婚生仔唔買樓住,100萬現金綽綽有餘。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

到有左、陀到6-8個月先停工都未遲 除非工作壓力超大、工時超長、身體好差,如果唔係無需要停工生b
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

首頁

尾頁

跳至