家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

gogomusicgirl 發表於 18-5-17 10:11
我地手上有100萬, 未上到車(租緊細單位10K), 家庭月入就4萬,各自搵2萬, 想停工1年生仔,生完休息1年,再慢慢 ...

生完邊個湊?

複式洋房

PUSH.....

大宅

Poo得好勳章

船到橋頭自然直~
大把人無100萬都結左生左
早d攪掂仲可以以有競爭力咁搵工, 當自己岩岩畢業姐~!XD

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

緊係放埋產假先辭職,如果無人湊的話,當然如果自己想做ftm湊大小朋友到上幼稚園
邊返工邊試,要陀B唔係話有就有,當然有些人真係一擊即中,最緊要唔好有壓力
見步行步

複式洋房

我仲有2年幾30, 應該都易懷孕? 同埋就算我系FULL TIME MON我都覺得唔穩陣, 我身體5係好強壯個D人一陣我病左邊個睇BB, BB睇少一秒都5得, 我媽又老65歲,, 仲有高血壓,我不想麻煩媽咪, 同埋我都要照顧她, 係咪請多個姐姐幫手湊會穩陣D, 甘我可以番下PART TIME? 我屋企又無錢SUPPORT, 身上得100萬, 係自己由20歲死捱難挨得番來 T_T, 定係挨多2,3 年, 儲多D彈藥先生BB...T_T

男爵府

回覆樓主:

你意思要做ftm之餘, 仲要請姐姐??

複式洋房

回覆 bbsonyy 的帖子

part time mum + domestic helper

伯爵府

回覆樓主

你唔要租樓住先?

如果唔係 老公搵得2萬咁少點夠家用開支?

即係話 你用100萬補貼? 唔用得幾耐

琥珀宮

gogomusicgirl 發表於 18-6-26 16:25
我仲有2年幾30, 應該都易懷孕? 同埋就算我系FULL TIME MON我都覺得唔穩陣, 我身體5係好強壯個D人一陣我病左 ...

可以生b,但生完先決定是否不返工吧。

又唔係多富貴,就應該拎埋公司產假福利,不用咁矜貴未懷孕就停工!

大宅

回覆樓主

生小朋友唔係話想要就有架 要睇緣份
我建議你做住先,如果有左既話睇身體狀況點先辭工,我touchwood陀b無嘔無事,行得走得,做到38週先放產假,到你生完之後先辭工做ftm都可以呀 唔駛咁急停工,除非你壓力好大,試極都未有bb先辭,如果唔係既話 最好做住先搵多d錢,小朋友出世真係用好多錢

大宅

一百萬夠頭2-3年,你要預再儲的比興趣班及小學補習使費。

男爵府

回覆樓主

其實平有平結,貴有貴結、平有平養,貴有貴養,無話夠唔夠架!睇你點樣分配資源

複式洋房

100萬又真係太少, 諗住預自己有150-200萬先生, 我都係博多幾年儲多D錢先, 因為我諗住生左就做PART TIME算根住股票收息維生, 想睇實BB, 見證佢成長

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

gogomusicgirl 發表於 18-5-17 10:11
我地手上有100萬, 未上到車(租緊細單位10K), 家庭月入就4萬,各自搵2萬, 想停工1年生仔,生完休息1年,再慢慢 ...

30岁有ㄧ佰万。係ㄧ个人抑或2个人的saving?
開心過每一天吧!

複式洋房

回覆 希爾達 的帖子

我自已死慳死抵+投資~搵番黎,儲左8年

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

gogomusicgirl 發表於 18-6-27 10:47
回覆 希爾達 的帖子

我自已死慳死抵+投資~搵番黎,儲左8年

你做咩投資?可以分亨嗎?
開心過每一天吧!

複式洋房

短炒藍籌 ,2/3線 , 抽新股 (700,388....最近炒291)~個市5好個時就收下藍籌股D息...

複式洋房

PUSH

複式洋房

gogomusicgirl 發表於 18-6-28 09:38
PUSH

對於你自己的人生,你都好有計畫。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

其實安居, 先可以安心生 bb 。你有 1百萬, 咁你 老公有幾多?

月入4萬, 可抽居屋。

或者用白居易, 1百萬上車買 細2房單位。

35歲前生 bb 風險都低。供樓頭3年比較辛苦, 之後人工不斷加, 但供款唔會加好多。

首頁

尾頁

跳至