家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

gogomusicgirl 發表於 18-6-26 17:20
回覆 bbsonyy 的帖子

part time mum + domestic helper

其實請姐姐駛費一點都唔平,除了人工要包飲包食,包整爛野,浪費水電煤,您要預$6500.仲未計佢唔做斷您約,或者您炒人,您再請又八千至一萬。有些人唔好彩,一年換兩個。您正職才兩萬。Part time可以揾幾多?
work hard PLAY hard

大宅

回覆樓主

100萬真係唔多 揾多d錢先生b
我層樓值7M 有錢full pay
我都未敢停工生b 家庭月入8-9萬

子爵府

teslamodelx 發表於 18-6-29 22:38
月入6萬租緊樓?

識人月入十萬都租緊樓

子爵府

回覆樓主

有100 萬
停工生B 2 年

對我黎講個opportunity cost 太大

其實一路生B 一路做野 有咩問題

同埋租緊萬鬆d 既樓應該幾細下,有小朋友只會地方需求愈大 。

子爵府

wmkcnw 發表於 18-6-29 21:43
其實安居, 先可以安心生 bb 。你有 1百萬, 咁你 老公有幾多?

月入4萬, 可抽居屋。

都係果句,抽到先得。只會愈來愈難抽

伯爵府

回覆樓主

比我就買左樓先,住細d住遠d,始終係自己既家,你唔供樓點都要租$10000,

另外,人工唔高儲蓄又唔多,就唔好學人辭職等生仔啦,對你地黎講太奢侈

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

手上有100萬都擔心,
我兩公婆都係搵4萬都儲唔到一百萬,
生左養方面都冇問題,一樣咁旅行周圍玩,學興趣班,大把人連幾十萬都冇都照生小朋友,點解會有人話唔夠唔好生住

複式洋房

樓上有無買樓? 如果我有樓,又有100萬我即生啊,哎, 趁後生易回復體力, 但問題未上到車

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

AXG 發表於 18-7-3 18:08
手上有100萬都擔心,
我兩公婆都係搵4萬都儲唔到一百萬,
生左養方面都冇問題,一樣咁旅行周圍玩,學興趣班 ...

我諗起我結完果時都冇咩錢剩,之後即有咗,做pt做到生,跟住開始ftm。。。
不過我地初時係同屋企人同住,之後屋企人幫手上咗車,我地果時上得及時,e家。。我地唔止一個小朋友,但家庭收入一定冇呢度d bk jm咁多。。。咪又係咁過。。。
不過都明有樓冇樓,係有分別,兩邊屋企有冇負擔又另一問題,香港地,e家真係好慘。

大宅

回覆樓主

買樓記得,唔止供樓,仲有管理費,差餉地租.....
可以考慮生完先辭職,返工期間有咩唔舒都可以病假,醫生開假開得好鬆手,我自己就試過少少出血請左一個月

老實說,先生搵二萬差少少,好難一次過做晒結婚 生囝 買樓

複式洋房

我諗住 置業結婚先 再儲多幾年錢先生仔...

複式洋房

HELLO

水晶宮

個人經驗,你第一步是買樓先,盡量買400萬內的樓仔。因為你們交租是儲不到錢!供樓是儲到錢比自己。你想生仔,固定居所很重要。400萬內可九成按。
其次,結婚盡量簡單,最重要有結婚證書!其他野,豐儉由人。如果真是要擺酒,盡量安排用那些可以碌卡的酒家,事後才慢慢還。

生仔,政府醫院,幾百元搞定。但建議你必須找工人或晨早排定託兒所。你不要靠長老。長老很多曰是頂硬上。

仲有,除非身體很差,否則身體健康正常下,當然有左賺埋公司產假啦!你應得的福利。一有左就辭工?我擔心你後悔。同埋不要幻想太美好,辭工幾年後出來做回以前人工是很難的。

伯爵府

gogomusicgirl 發表於 18-5-17 10:11
我地手上有100萬, 未上到車(租緊細單位10K), 家庭月入就4萬,各自搵2萬, 想停工1年生仔,生完休息1年,再慢慢 ...

如果係我,我會有左先辭工,你有左都要九至十個月先生啦,如果辭左職,之後一年都未懷孕,會幾影響個planning

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唉! 得一百萬咁少就想放大假
我係你會再儲多少少上左車先諗生B
因為生左B仲難儲錢
咁就成世幫業主打工
你地老左連累下一代添呀

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

gogomusicgirl 發表於 18-7-4 14:38
我諗住 置業結婚先 再儲多幾年錢先生仔...

正確
次序打亂左很難翻身
人到中年便後悔莫及
除非一個月揾十萬八萬的專業人士另計

水晶宮

[quote]vet 發表於 18-8-14 17:09
正確
次序打亂左很難翻身
人到中年便後悔莫及[/quote]對!就算是十萬八萬一個月又點?照有是不識理財大花桶!我有舊同事持住老公是政府醫生有成十萬一個月,做全職媽媽,加長老加工人去照顧一個孩子!租十年樓,租金用左百多萬!那老公是五十歲頭,那孩子才4-5歲!我那舊同事45歲左右!那老公到六十歲退休,之後仲有無得以另一方式續做到65歲就不知,只知咁大洗生活下去好危!

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

吾理你住咩
得一個工作
月入兩萬
我係你吾會做ftm
根本吾夠用

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

結婚後好多支出