阿仔發燒唔食藥,求各媽媽支個招

Modill
|
阿仔歲半,尼兩日發燒喉嚨發炎,用針筒餵佢食藥,一見到針筒就扭晒身拒絕開口食藥,就算勉强打落個口,都bu晒出來。用佢平時鍾意食既零食,鍾意既玩具哄佢,都係唔得。用匙更餵佢會拎頭推開。
嘗試試過放落d奶粉到,都飲到的,但又無可能全部藥放落奶粉到 ,有嘗試同佢講道理解釋點解要食藥,但似乎都無用,依然拒絕,阿仔而家訓覺訓訓下都扎醒,似乎强迫佢食藥令佢有恐懼感。而家藥又唔食,水又唔飲,連粥都唔食,唉,已經諗唔到仲有咩方法令佢食藥,想佢快點好。各位媽媽仲有無其他方法過兩招來洗下 而家貼身照顧佢的媽媽我同99都病左
麟媽媽
|
剪碎呢d啫喱仔,加埋藥水落去,以前我咁比我仔食,佢先肯。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
pepemoon
|
我將藥水溝落乳酪到, 要藍莓味既乳酪, 唔知點解先肯食..
kwokwaikin
|
Modill 發表於 18-5-17 16:24
阿仔歲半,尼兩日發燒喉嚨發炎,用針筒餵佢食藥,一見到針筒就扭晒身拒絕開口食藥,就算勉强打落個口,都bu ...

媽媽:你小朋友情況一定要食藥,我的方法是用匙或針筒小小一口放落口即用手連鼻等佢用口透氣藥會吞下,小朋友一般可能會喊下,但沒可避免,要慢慢來但必定要餵曬。記得吾好飽餵食(emoji),因如反胃佢有機會嘔出來,希望幫到你。
mandysio
|
kwokwaikin 發表於 18-5-17 16:34
媽媽:你小朋友情況一定要食藥,我的方法是用匙或針筒小小一口放落口即用手連鼻等佢用口透氣藥會吞下,小 ...

我都係咁做
Fionhohoho
|
媽媽:你小朋友情況一定要食藥,我的方法是用匙或針筒小小一口放落口即用手連鼻等佢用口透氣藥會吞下,小 ...

我都係,一吱藥入口就遮住佢鼻等佢透唔到氣就會吞
超級特務
|
軟既唔得唯有黎硬
我好暴力
鉸剪腳夾實佢, 鍊鼻, 佢好快 good一聲吞咗
joelu0719
|
1.俾支細飲管佢自己啜 …好奇會啜
2.俾d平時唔俾佢飲既嘢…例如可樂…你一杯可樂 佢一杯藥水…乾杯!自己好浮誇咁飲完話好好味 俾佢自己飲…
3.拎個杯…用匙筆水俾佢飲…開埋ipad俾佢睇鐘意既嘢…分散佢注意力~襯佢唔為意…一匙水…一匙水…然後一匙藥水~
以上都係我試過既 都係work既
仲有其他方法 但未用過~~我自己唔主張夾硬嚟…驚佢以後都唔敢食藥~
Anyway~加油!
losttoa
|
超級特務 發表於 18-5-17 16:37
軟既唔得唯有黎硬
我好暴力
鉸剪腳夾實佢, 鍊鼻, 佢好快 good一聲吞咗 ...

係,我都係來硬的

硬左唔夠四次,已經開始自己食,事發時一歲幾 到依家食葯相安無事
藍尾巴
|
益力多樽加飲管
Honey
|
買隻維他命gummies, 同佢講佢鍾意又好唔鍾意都好都要食藥,肯食藥有糖食。我大仔歲半講由非常抗拒都同意。佢唔肯就按鼻逼佢食。

歲半已明白大人說話。
什麼都不是
|
回覆 Modill 的帖子

我個女細個又係唔肯食藥, 灌啦, 溝奶, 溝果汁, 溝朱古力蛋 (唔好話我病都仲俾佢食朱古力, 係無辦法之下要咁做), 溝益力多, 試過N咁多方法。總之好多時灌或者溝野都係嘔返出嚟,好灰。再大多少少,佢開始明白我話唔食藥就入醫院打針啦,佢唔想,開始自己慢慢續少續少食,總算食到。
我覺得咩都試下,溝到一種佢係接受到就用果一種飲品或食品俾佢食,好過佢一啲都無食到。
christinefh
|
麟媽媽 發表於 18-5-17 16:29
剪碎呢d啫喱仔,加埋藥水落去,以前我咁比我仔食,佢先肯。

題外話地下個主子好嘆
mariyar
|
Modill 發表於 18-5-17 16:24
阿仔歲半,尼兩日發燒喉嚨發炎,用針筒餵佢食藥,一見到針筒就扭晒身拒絕開口食藥,就算勉强打落個口,都bu ...

錬鼻唔會唔得
mln
|
你應該係用小針筒跟足份量把所要食的藥水吸出來, 擠出一個碗仔裡面, 再用spoon餵bb飲的,騙佢話飲糖水, 好甜, 其實小朋友都會喜歡的。
Charlotte_mom
|
醫院姑娘都係鍊鼻,一定得
下次問佢三秒食完去玩,定揀鍊鼻,包佢即揀自己食
焦糖媽
|
我都係暴力派........ 夾硬用針筒吱, 但唔洗鍊鼻, 阿仔知反抗不成就會乖乖吸.........

佢似我, 唔鐘意食藥水 (我到而家睇親新醫生都會講明全藥丸), 而家大啲, 醫生話開到藥丸, 好好多。

而我細個........聽我媽講係, 揾條大毛巾包實我 (難啲出手出腳反抗), 然後針筒吱藥水, 然後鍊鼻...... 要抖氣自然會吞....... 但有時會回吐.........
超級特務
|
losttoa 發表於 18-5-17 16:39

係,我都係來硬的
佢知道冇可能唔食, 又唔想鍊鼻, 唯有自己死死地氣食咗佢.
大個咗為顯示佢自己勇敢man爆, 會表演俾我睇話自己勁

|

一樣
losttoa
|
超級特務 發表於 18-5-17 16:57
佢知道冇可能唔食, 又唔想鍊鼻, 唯有自己死死地氣食咗佢.
大個咗為顯示佢自己勇敢man爆, 會表演 ...

係,拎住支針筒放入口自隊