1-3歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

wcm991101 發表於 18-5-17 20:57
返全日幼稚園會改善吃飯問題

我仔食飯練仙,好多嘢食都唔肯食,但出街可能味道比較好,佢又肯食。
食飯成日 lur, 又懶得自己畢飯。
嚟緊返 n 班,我都唔知點解學校收佢
好擔心

男爵府

mrs.3845 發表於 18-8-19 22:00
我仔食飯練仙遊,好多嘢食都唔肯食,但出街可能味道比較好,佢又肯食。
食飯成日 lur, 又懶得自己畢飯。 ...

唔駛擔心吃飯問題,小朋友好易適應,反而返n我最擔心係病多左同埋咬人既同學,n班好多小朋友會咬人,上次我女先被咬出血

還要係面珠 心痛死

大宅

wcm991101 發表於 18-8-19 22:19

唔駛擔心吃飯問題,小朋友好易適應,反而返n我最擔心係病 ...

哇 咁咬會唔會有菌??好恐怖喎

男爵府

mrs.3845 發表於 18-8-19 22:39
哇 咁咬會唔會有菌??好恐怖喎

冇計啦,小朋友玩搶玩具,有d小朋友自然反應咬人,n班小朋友自制能力係低d,老師見到果時都咬左,只可同小朋友講唔好同果個小朋友玩

別墅

我都好煩惱,又氹又罵,睇見人地細路自己食又食得多好羨慕,叫工人姐姐比佢自己食,姐姐又唔肯,我仔幾時先識食多D同自己食呀!

複式洋房

我仔2歲3個月,完全冇哩個問題,仲最中意食菜,
有時扭計食小小唔食,我就會鬧,唔得就用打架喇(要比佢知道你一定要佢食,最少要食一半先停手)
BB既飯我都係分開煮,清淡到不能再清既味道,
我只係會煮飯比佢,唔會搞太多花樣,多左野佢簡,就會唔食你煮既野
由6個月大開始到依家,都好胃口(包括出牙仔,發燒,都食到半碗)
佢既習慣係屋企人比佢,有時覺得太慈母反而會害左個B,
雖然BB仲好細,但已經要開始比一個良好既習慣佢,
大個左都冇咁易學壞

子爵府

Gillbanana 發表於 18-7-26 15:07
餵親食飯就係考我地大人EQ的時候~~~!!!

小朋友唔開胃咪唔肯食,腸胃積滯要清熱氣消滯。

洋房

唔好急,最緊要比耐性tum下佢

複式洋房

回覆樓主:

我女而家2歲,早排厭食都維持左2~3個月,我去藥房執左d山渣,谷牙, 麥牙,煲水飲,一星期1次,近排食野正常返,仲主動會叫食飯。

複式洋房

我囡囡26個月 依架主要蒸餸 百合牛肉加菜蒸出來味道吾錯 同用筷子畀小朋友自己夾 佢哋會好有興趣食

別墅

anayung1120 發表於 18-10-9 09:08
我女而家2歲,早排厭食都維持左2~3個月,我去藥房執左d山渣,谷牙, 麥牙,煲水飲,一星期1次,近排食野正 ...

我都有㷛,但個味道阿囡唔肯飲。你㷛幾濃?有無加少少冰糖調味?(中醫話可以加糖)

複式洋房

lolojai 發表於 18-10-22 22:20
我都有㷛,但個味道阿囡唔肯飲。你㷛幾濃?有無加少少冰糖調味?(中醫話可以加糖)
...

我煲算稀,當水比佢飲。太濃我女都吾飲

首頁

尾頁

跳至