自製玩具 - (emoji)我都做得到✌️(emoji)

焯盈媽媽
|
累積上Playgroup/睇YouTube/書 的經驗,其實好多教材都可自製,我承認我係美術蠢材(emoji),做簡單易整的玩具及遊戲係我既目標,最緊要《好玩》!

薯片筒錢箱
所需工具:
1)薯片筒
2)錢幣(以前打牌用既籌碼)
製作需時:
3分鐘
玩法:
1)一路入一路數數目
2)認顏色

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tsung
|
謝謝分享
crystal媽咪
|

Thanks for sharing
焯盈媽媽
|
在家找到幾個陳年印仔,所以整左2個有關既遊戲

蓋印遊戲一
印需用具:
1)紙
2)印仔
製作需時:
3分鐘
先在紙上劃上圓形,指導小朋友將印蓋於圓形內。小朋友做到就要掌聲鼓勵喇(emoji)(emoji)

焯盈媽媽
|
蓋印遊戲二
印需用具:
1)紙
2)印仔
製作需時:
3分鐘
先在紙上劃上圓形(如下圖),其中設有獎罰圓形,與小朋友輪流擲骰子,跟著擲出的數字決定印幾多下,最快到終點就贏。
備註:比較大的小朋友,可自行劃上圓形及設計獎罰。

ar-yi
|

crystal媽咪
|
焯盈媽媽 發表於 18-5-18 20:54

蓋印遊戲一

好有諗頭,謝分享☺
焯盈媽媽
|
crystal媽咪 發表於 18-5-19 11:42
好有諗頭,謝分享☺

:mother: 其實唔係我原創的,係我在網上炒考出來的
歡迎各位有創意家長在此分享自製的玩具及遊戲,令我們小朋友有一個好玩的童年
crystal媽咪
|
焯盈媽媽 發表於 18-5-19 12:15
:mother: 其實唔係我原創的,係我在網上炒考出來的
歡迎各位有創意家長在此分享自製的玩具及遊戲 ...

我都有整個自製玩具,睇下手機能否post到出嚟。大家交流一下

因為我部手機之前搞唔到,要試下先
焯盈媽媽
|
因為屋企有包過期麵粉所以今次用麵粉,但最好就用米,因為玩完洗乾淨就可煮飯,不用浪費及玩得比較乾淨。

尋寶遊戲:
印需用具:
1)沙/麵粉/米
2)篩
3)小型玩具/貝殼/石仔
製作需時:
3分鐘
玩法:
藏好寶物,小朋友就只可用篩找尋寶物,目的教導小朋友用篩篩出寶物。

焯盈媽媽
|
尋完寶,當然唔好浪費,加水入麵粉度,協助及教導小朋友搓粉團,然後就有自製泥膠玩喇

焯盈媽媽
|
廁紙筒飛機✈️

印需用具:
1)廁紙筒一個
2)兩條長方形紙條

製作需時:
3分鐘

製作方法:
將廁紙筒頭尾分別剪兩下,用來卡住一張長紙條及一張短紙條,可以叫小朋友於廁紙筒及紙條上發揮創意畫畫或貼上貼紙完成!

Jeannkiicatt
|
(emoji)
焯盈媽媽
|

雪條棒配對遊戲:
所需用具:
1)雪條棒
2)顏色筆
製作需時:
3分鐘
製作方法:
因應小朋友程度,畫上不同的圖案。

tsung
|
焯盈媽媽 發表於 18-5-18 20:54

蓋印遊戲一

tsung
|
焯盈媽媽 發表於 18-5-21 15:00
廁紙筒飛機✈️

印需用具:

好好心機
焯盈媽媽
|
tsung 發表於 18-5-24 15:08
好好心機

Thank you!
okabenny
|
焯盈媽媽 發表於 18-5-18 09:19
累積上Playgroup/睇YouTube/書 的經驗,其實好多教材都可自製,我承認我係美術蠢材(emoji),做簡單易整的玩 ...

正,坐言起行,我重未整忝
焯盈媽媽
|
釣橡筋遊戲

所需用具:
1)橡筋
2)水
3)飲管

製作需時:
3分鐘

製作方法:
如圖,釣起橡筋,訓練手眼協調(emoji)(emoji)

crystal媽咪
|
焯盈媽媽 發表於 18-8-28 16:08
釣橡筋遊戲

所需用具:

謝分享。 飲管係咪要剪一剪??
未諗到點樣可以勾起橡筋