自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家份工開心, 冇壓力, 同事同老細都對我好好, 準時收工

然後有另一個offer, 只知準時收工,人工多30%, 但係唔知開唔開心 同有冇壓力, 又唔知同同事相唔相處到

如果我想今年年尾開始努力做人, 我應該繼續留係呢間公司專心養身, 定係為錢而去博一舖?
我老公就要跑數嘅, 可以幾萬蚊一個月, 又可以萬幾蚊一個月. 我地唔大洗, 都夠用.

jm們, 你地會揀邊份?

複式洋房

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

唔轉住啦,生仔梗係唔好搏,做生不如做熟

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lifeisamaze 發表於 18-5-19 00:16
依家份工開心, 冇壓力, 同事同老細都對我好好, 準時收工, 人工2萬頭

然後有另一個offer, 只知準時收工,人 ...

多30%, 轉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

轉工先, 人工多咁多。而且光公收入唔穩定趁而家儲多個錢。
至於生小朋友,唔係一想生就即刻有
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

回覆樓主:

梗係轉啦,人望高處

子爵府

回覆樓主

轉工,主要原因因為老公收入唔穩定。又咁諗,新工可能都會冇咩壓力,同事亦好好人

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆樓主

多一萬會轉

子爵府

回覆樓主:

多三幾千就未必轉,多成萬一定即轉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

轉,第日BB出世要洗好多錢,能賺多啲梗係轉,而且又可以準時收工。

子爵府

回覆樓主

轉!人工百分比加得好多,同埋冇OT的話壓力都唔科大得去邊。

要轉左出去先可以拿著呢份人工再跳。

Bk呢度可能太多有錢人,加成半人工都叫人唔好轉

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

siuba 發表於 18-5-19 07:36
多三幾千就未必轉,多成萬一定即轉。

侯爵府

依家份工開心, 冇壓力, 同事同老細都對我好好, 準時收工, 人工2萬頭

老公收入不穩定、想生BB 更加要努力搵多介$ 啦、吾冼OT, 又有多成萬一個月已經要試。開吾開心 ,有冇壓力, 同同事相處等呢d 都係後話,襯年青點都要搏一搏
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

有好offer會轉試試,再遲些更難轉

子爵府

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

轉,賺多d,生小朋友開支大,除非你諗住唔生。 你 c6 收入又唔穩定,多d保障好d。

水晶宮

BK Milk勳章

吾走
多得嗰幾千蚊
有小朋友更需要一份開心快樂既工作
同事公司好第日生小朋友日後急事請假都容易d
舊公司又做得開心同事又夾仲咩走
依家人工又叫ok

男爵府

回覆樓主

梗係轉工。不過樓主介唔介意透露吓,新工嘅工作性質,同舊工分別大唔大?因為新工多咗成萬蚊,如果性質相同,好少會咁加法

複式洋房

barbielun 發表於 18-5-19 09:42
梗係轉工。不過樓主介唔介意透露吓,新工嘅工作性質,同舊工分別大唔大?因為新工多咗成萬蚊,如果性質相同 ...

分別不大,不過新工就外資公司
所以人工福利都好好多
但係相對workload會大d, 責任大d, 雖然唔洗點ot

轉工加到咁多,係因為我依家的確underpaid
而且新公司hr幾鐘意我

首頁

尾頁

跳至