預防靜脈曲張

karinalkk
|
我本身隻腳有好多細細條紫/綠色筋,我擔心遲d會爆靜脈曲張,請問有藥膏可搽或有預防方法嗎?
睡前老公已幫我用油按摩,但d筋都好似越來越深/多咁
junniebaby
|
karinalkk 發表於 18-5-19 15:04
我本身隻腳有好多細細條紫/綠色筋,我擔心遲d會爆靜脈曲張,請問有藥膏可搽或有預防方法嗎?
睡前老公已幫 ...

我都係我都想知道
懷孕後更加暴現得更多
每晚C6已經幫我按摩
但咩都冇搽 乾按
paradise06
|
係未落床前著壓力(物)
karinalkk
|
paradise06 發表於 18-5-19 19:44
係未落床前著壓力(物)

我都聽過壓力襪,但我有個疑問,條腿長時間受壓,唔會阻礙血液循環,令到d筋更勁嗎?我好想知
paradise06
|
karinalkk 發表於 18-5-19 20:58
我都聽過壓力襪,但我有個疑問,條腿長時間受壓,唔會阻礙血液循環,令到d筋更勁嗎?我好想知
...

唔會架,壓力物除左防靜脈曲張之餘就係靠外壓力令血液循環唔好積聚滯留時間太長,而令靜脈特起,因為之前靜脈曲張做手術前後醫生都叫我著,但我唔中意有野cool住

但訓教或灘床時除左佢
karinalkk
|
paradise06 發表於 18-5-19 21:05

唔會架,壓力物除左防靜脈曲張之餘就係靠外壓力令血液循 ...

想問有無牌子或邊度買會比較好?
paradise06
|
karinalkk 發表於 18-5-19 21:17
想問有無牌子或邊度買會比較好?

其實咩牌子都ok 再唔去買護士用品地方就有,唔好買咁硬度數高,未著晒都出晒汗都未著到上腳
karinalkk
|
paradise06 發表於 18-5-19 22:09
其實咩牌子都ok 再唔去買護士用品地方就有,唔好買咁硬度數高,未著晒都出晒汗都未著到上腳
...

咁我去護協睇下有無先,thanks!!
GCHK
|
記得之前上網睇過有相關嘅襪可以著
Babyyiu2
|
karinalkk 發表於 18-5-19 15:04
睡前老公已幫 ...

喜療妥有支查靜脈曲張⋯
oiyubb
|
paradise06 發表於 18-5-19 21:05

唔會架,壓力物除左防靜脈曲張之餘就係靠外壓力令血液循 ...

你做過手術?做完無哂d瘀血?d根正常翻?幾錢丫做左?thx
karinalkk
|
Babyyiu2 發表於 18-5-19 23:32
喜療妥有支查靜脈曲張⋯

唔知大肚搽怕唔怕呢?
Babyyiu2
|
karinalkk 發表於 18-5-20 10:19
唔知大肚搽怕唔怕呢?

唔怕 我自己有睇緊皮膚科 醫生都有叫我用喜療妥
份量小仲要係皮膚外面不怕的
(emoji)我連去疤針都有打添啊 醫生都係答我個份量小到唔會影響bb
karinalkk
|
Babyyiu2 發表於 18-5-20 10:20
唔怕 我自己有睇緊皮膚科 醫生都有叫我用喜療妥
份量小仲要係皮膚外面不怕的
(emoji)我連去疤針都有打添啊 ...

Oh thanks!!!
paradise06
|
oiyubb 發表於 18-5-20 09:31
你做過手術?做完無哂d瘀血?d根正常翻?幾錢丫做左?thx

我左腳由大腿到腳面,只有大腿可用微創,其他幾個部分用唔到,因為係曲線同一小埋蜘蛛紋,所以用抽走方式做,因為微創一支導管$7000,只用到一個部位唔抵,做完瘀既位會慢慢清返,唔再脹痛,不過我都7年前係法國醫院留4日3日連醫生手術全部加埋三萬頭搞掂

而家我知有唔洗做手術,只食藥同打療程針就解決到,因為我右腳未做手術,而家有B 隻右腳到大腿都浮出黎

haha748494
|
我覺得唔好企太長時間,有時間按摩下就OK喇。
MRSYUNG
|
回覆 paradise06 的帖子

我想食問是否只食藥同打療程針就解決到,因為我兩隻腳都係。睇政府佢又話唔算靜脈曲張,話無嘢做到。謝謝