跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我剛以permanent resident 身份黎到多倫多定居,有固定職業,請問如果我係多倫多生小朋友,享有的福利(如產前檢查等)是否和Canadian citizen 一樣?
我另一個選擇係番香港生(唔肯定我係咪都有一年產假,如果係, 可能到個肚六七個月先返香港,係香港檢查同生,其實係加拿大同香港生分別大唔大,有咩要考慮,thanks!

大宅

qetadg 發表於 18-5-19 23:14
我剛以permanent resident 身份黎到多倫多定居,有固定職業,請問如果我係多倫多生小朋友,享有的福利(如 ...

我生大仔時係香港,細仔就係移民過到黎先生,我當時都係PR身份,如果你攞左health card,咁基本上產檢到生都唔駛俾錢,如果公司有cover, 可以免費upgrade 房、免費孕婦按摩等等;產檢就睇你揾邊個醫生,呢邊大多數醫生都無ultrasound 機,唔似香港每次都可以見bb!
係香港生同呢邊生最大分別,就係香港生有兩個國藉,加拿大生就要係香港住滿7年先有身份。
至於產假就唔清楚,只知如果有產假1年就有55%EI, 如果年半就33%EI

複式洋房

回覆 Tracychg15 的帖子

剛攞health card, 都有諗過香港身份既問題,老公有兩個朋友都係香港生,之後先考慮番加拿大。我自己就想係香港多d,一來有媽媽家姐(生左小朋友)照顧下提點下日常飲食,同始終覺得外國人醫生同香港醫生唔同,未必知道亞洲人既體質(外國大肚婆照食生冷野,冇陪月等),但如果我真係番香港生,就要自己番去,產檢到生老公都唔係身邊(因為係加拿大工作)

大宅

qetadg 發表於 18-5-21 09:27

剛攞health card, 都有諗過香港身份既問題,老公有兩個朋友都係香港生,之後先考 ...

咁西醫都無戒口嘅,唔關外國醫生定香港醫生,自己食咩自己話事另外有人幫坐月好重要,都係考慮之一,老公如果幫到忙就最好,呢邊都有陪月架,價錢唔平。

男爵府

你好,請問一下PR身份怎樣申請香港出世的bb去多倫多?我之前research過要到加拿大境內申請,那麼帶bb用特區護照入境時會否有留難?

大宅

Agathababy 發表於 18-5-21 15:37

你好,請問一下PR身份怎樣申請香港出世的bb去多倫多?我之前research過要到加拿大 ...

呢方面唔多清楚,因為我老公係公民,所以大仔係香港直接申請公民同passport.

男爵府

唔該曬

複式洋房

另一個考慮,自己英文唔係特別好,擔心檢查同生個時同個醫生有溝通既問題⋯⋯請問知唔知多倫多多唔多華人婦科醫生,同埋有冇得揀開力生?

複式洋房

另一考慮係英文唔係特別好,擔心產檢同生個時同醫生有溝通問題,多倫多多唔多華人婦科醫生同埋有冇特揀開刀?

大宅

qetadg 發表於 18-5-24 11:35

另一考慮係英文唔係特別好,擔心產檢同生個時同醫生有溝通問題,多倫多多唔多華人 ...

係North York General Hospital都有好幾個講廣東話醫生,如果你係第一胎,就無得自己揀開刀啦!我就因為第一胎係香港開刀,黎到呢到就可以選擇開刀或順產,仲有呢邊開刀係39週,香港就可以38週!

複式洋房

剛攞health card, 都有諗過香港身份既問題,老公有兩個朋友都係香港生,之後先考 ...

我申請緊PR, 想問係咪申請到PR 就可以申請health card ga?

複式洋房

EIZ 發表於 18-12-13 13:04
我申請緊PR, 想問係咪申請到PR 就可以申請health card ga?

申請到PR,跟住land咗住咗3個月至effective

複式洋房

Nuijibee 發表於 18-12-13 23:28
申請到PR,跟住land咗住咗3個月至effective

Thank you (emoji)

大宅

如果你有需要陪月姨姨幫手,可 pm我,希望可以幫到你。因坐月對產後太太真係好重要。

大宅

回覆 babyyantung 的帖子

想要陪月姨姨資料,請PM,thanks!

洋房

Tracychg15 發表於 18-5-25 07:30
係North York General Hospital都有好幾個講廣東話醫生,如果你係第一胎,就無得自己揀開刀啦!我就因為第 ...

請問你係咪向多倫多生左小朋友?過程係點?

複式洋房

GildaCheung_FB 發表於 19-5-13 23:58
請問你係咪向多倫多生左小朋友?過程係點?

我前年喺度生咗bb,你有咩想知?

洋房

Nuijibee 發表於 19-5-14 11:26
我前年喺度生咗bb,你有咩想知?

係以resident身分?有無好醫生介紹
我係非居民,諗住過返去生

複式洋房

GildaCheung_FB 發表於 19-5-14 21:30
係以resident身分?有無好醫生介紹
我係非居民,諗住過返去生

係呀我係喺度住㗎。你幾多weeks?好嘅醫生通常都要好快full所以要盡早refer去。mount sinai (我喺度生嘅),sunnybrook 同 st. michael’s d 醫生同設施都好好㗎,sunnybrook 好似有唐人醫生嘅。

最多唐人醫生應該係 North York General Hospital,不過都勁多大陸人喺嗰度生。我聽聞有d醫生好似係自己會有診所,即係唔係喺醫院做檢查嘅。同埋除非你係預約開刀,否則都係當值醫生接生。

如果你唔係resident就無medical care,好貴㗎喎。。

洋房

Nuijibee 發表於 19-5-14 22:36
係呀我係喺度住㗎。你幾多weeks?好嘅醫生通常都要好快full所以要盡早refer去。mount sinai (我喺度生嘅) ...

我考慮緊係香港睇到七八個月過去住一兩個月就生。
咁係香港生私家都要錢,只不過唔知有無人試過咁做

首頁

尾頁

跳至