洗衣粉和洗衣液

munce
|
兩者有甚麼主要分別?通常你吔用邊樣?
laiyee6121
|
munce 發表於 18-5-20 14:09

洗衣粉平d,我用洗衣粉,而且覺得乾淨d,因佢有d甚麼粒子,但洗衣液洗衣味道清新d,個人感覺
cherrycwy
|
之前一直用洗衣液因爲覺得洗衣粉溶唔晒,但近半年用返洗衣粉,因為找到隻易溶,還有真的洗得比洗衣液乾淨,用洗衣液裇衫領洗完還是有黃漬,用洗衣粉明顯沒漬!而且洗衣粉平過洗衣液。
crystal媽咪
|
我用洗衣粉,之前轉過洗衣液。但係我老公係咁話有噏味,所以我又轉返潔霸洗衣粉
emilylam
|
我用洗衣粉,一來平,二來乾淨,三來環保! 唔好用咁多膠樽
tkop
|
laiyee6121 發表於 18-5-20 14:34
洗衣粉平d,我用洗衣粉,而且覺得乾淨d,因佢有d甚麼粒子,但洗衣液洗衣味道清新d,個人感覺
...

洗衣粉係一盒,洗衣液係一瓶
gracelam
|
用洗衣粉個人覺得洗得乾淨D。 阿仔件衫試過有少少汁嘅漬, 洗衣粉洗完完全全乾淨晒, 相反洗衣液仲有少少印。
laiyee6121
|
tkop 發表於 18-5-20 14:47
洗衣粉係一盒,洗衣液係一瓶

但分次數計都平d
AC117
|

洗衣粉有時唔溶,在洗衣格又積住,轉了同牌子洗衣液
AGa1111
|
洗衣液唔知點解洗完有噏味,但洗衣粉又無,最後都係轉返用洗衣粉
肥肥寶
|
洗衣粉會有白粉漬, 用759嘅洗衣球冇噏味,洗得乾淨
(Samantha)
|
洗衣液
tkop
|
肥肥寶 發表於 18-5-20 15:09
洗衣粉會有白粉漬, 用759嘅洗衣球冇噏味,洗得乾淨

洗到件衫的絲印都甩埋
kcm81283
|

洗衣液
Rita
|
夏天洗衣粉,冬天洗衣液。因為冬天水溫低,粉會溶唔哂
littlelion_hk
|
有時洗衣粉會有填充劑,痴左落件衫度, 肉眼未必睇得到,搞到皮膚一達達,好彩聽朋友講轉一隻牌子,所以話洗衣液貴啲都抵
littlelion_hk
|
Rita 發表於 18-5-20 17:52
夏天洗衣粉,冬天洗衣液。因為冬天水溫低,粉會溶唔哂

有時未必係溫度問題...
ChingyanPang
|
我用洗衣液,因為方便有埋柔順。我懶

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Moti
|
液。唔鍾意粉