醫護健康

跳至
[長者] .

首頁

尾頁

大宅

小平媽媽 發表於 18-6-10 14:28
請問食果啲 ,腦Xx,對佢地有用嗎?

我爸爸想試(腦xx)

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

sharonman 發表於 18-6-21 18:18
我爸爸想試(腦xx)

我而家買果隻好貴,減左coupon都要$800(90粒),保健1日3粒,有事嘅1日2次各3粒,1樽好快食哂,未知成效。
想認識多啲屯門友

別墅

回覆樓主

我媽依家唔肯食藥但又有幻覺成日話整死左人 話佢可以令到爆炸 所有人死哂咁 又成日郁手郁腳咁 社工話排老人院成排5年 但係私營既我地又負擔唔到 但係如果喺屋企我哋有照顧唔到佢 好煩惱

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

man403 發表於 18-5-20 14:43
媽媽既腦退化 好似惡化得好快
5月頭我同媽媽去覆診 醫生建議排期做退化測試 排到11月 點知到第二日夜晚 媽 ...

係咪佢自己接受唔到呀?佢睇老人科?我奶奶之前因為有埋柏金遜所以手腳疆硬之餘其他自理都要幫。只餵食當時唔駛餵食。但而家住寧養院就餵食。。。

我女2001年1月8日QE出世  

大宅

man403 發表於 18-5-20 14:43
媽媽既腦退化 好似惡化得好快
5月頭我同媽媽去覆診 醫生建議排期做退化測試 排到11月 點知到第二日夜晚 媽 ...

請問點樣排期,去私家睇左先?

男爵府

minglam49 發表於 18-7-9 16:55

是!

大宅

AhC 發表於 18-7-9 20:31
是!

thx

別墅

minglam49 發表於 18-7-9 16:55

我果次係媽咪複診然之後醫生建議佢做個老退化評估 但係排期要排半年 跟住第二日佢就唔見咗 之後我就同佢去急症室 醫生本身都係叫我地排期 我同佢講話前一日佢唔見咗屋企有冇人睇住佢所以我哋好想知究竟佢係咪有事我哋想睇吓可以點樣照顧佢 之後醫生就安排左佢入院第二日就可以有得做

別墅

回覆樓主

六月頭嘅時候媽媽再次入院 嗰時醫院其實都係當佢老退化咁樣醫 後尾近一個星期醫院突然之間通知我哋話媽咪要轉院 仲要係通知我哋四五個鐘頭之後就要轉院 轉左新個間醫院 感覺個醫生比較專業 同埋媽咪轉過去第二朝佢就打電話俾我哋話想了解下個病情 係之前嗰間醫院約極醫生都約唔到 我哋見咗醫生醫生話會再幫佢做下啲乜乜乜檢查 先再確診佢係咪老退化 希望有好消息

男爵府

man403 發表於 18-7-11 01:50
六月頭嘅時候媽媽再次入院 嗰時醫院其實都係當佢老退化咁樣醫 後尾近一個星期醫院突然之間通知我哋話媽咪要 ...

腦退化係好難照顧,要同佢地鬥EQ, IQ同耐性,基本上你要當佢小朋友/BB仔咁照顧,佢地脾氣差你要忍,唔可以對佢地發脾氣,佢講唔出想點就問下佢係咪想食嘢呀,想飲水呀……俾啲選擇佢自己揀,唔知佢講乜就是但應左佢「知道」「一陣幫你整」目的係安定佢地情緒(返正佢過一陣都唔記得自己要求過乜),要小心觀察佢地既行為同小動作,憑呢啲動作可以知道佢地下一步想做咩。

男爵府

man403 發表於 18-7-11 01:50
六月頭嘅時候媽媽再次入院 嗰時醫院其實都係當佢老退化咁樣醫 後尾近一個星期醫院突然之間通知我哋話媽咪要 ...

如果無能力送去安老院,要留家照顧,好多家居設備同自己既生活習慣要改變同捨棄,好似你話燈問題,換一啲傳統一開即著,佢可能唔會問咁多次,可以減少煩擾。水唔熱,你試下倒杯凍水同剛煲好既水俾佢攞上手感受下,等佢自己親身感受下凍(未煲)同熱(已煲)既分別。

唔肯食藥就可能要磨粉放入濃味食物中氹佢食。

別墅

回覆樓主:

依家媽媽食左藥出院 完全好似以前咁 除左無煮飯食 會自己食藥食野沖涼 重開始織返冷衫所以我再問醫生 醫生都確定唔到係咪腦退化

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

小平媽媽 發表於 18-6-21 18:23
我而家買果隻好貴,減左coupon都要$800(90粒),保健1日3粒,有事嘅1日2次各3粒,1樽好快食哂,未知成效 ...

你買了腦再X?
有效嗎?

翡翠宮

man403 發表於 18-9-19 09:39
依家媽媽食左藥出院 完全好似以前咁 除左無煮飯食 會自己食藥食野沖涼 重開始織返冷衫所以我再問醫生 醫生 ...

咁好番好多啊,太好了。
她食醫生開的腦退化藥嗎?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

MM2005 發表於 18-9-19 15:47
你買了腦再X?
有效嗎?

好似麻麻地,始終唔係我親身照顧,當年我阿麻/阿婆都有腦退化,照顧真係好吃力,不過有愛同無愛真係比食藥更有用。因為好明顯而家太婆係好慘
想認識多啲屯門友

別墅

MM2005 發表於 18-9-19 15:49
咁好番好多啊,太好了。
她食醫生開的腦退化藥嗎?

醫生冇實質講個俾我哋聽係咩藥淨係話食咗會好瞓啲同埋鎮定情緒 之後社工同埋我自己上網都查過啲藥係精神分裂同埋抑鬱症嘅藥

別墅

同埋嗰時其實醫生話佢係嚴重嘅老退化所以正常你就算食完藥都冇可能變返以前一模一樣

翡翠宮

man403 發表於 18-9-19 19:36
醫生冇實質講個俾我哋聽係咩藥淨係話食咗會好瞓啲同埋鎮定情緒 之後社工同埋我自己上網都查過啲藥係精神分 ...

不擔心啦,食了現好轉又正常,登你地開心。

翡翠宮

小平媽媽 發表於 18-9-19 17:09
好似麻麻地,始終唔係我親身照顧,當年我阿麻/阿婆都有腦退化,照顧真係好吃力,不過有愛同無愛真係比食藥 ...

唉,有無愛都要睇病者接唔接收到,同肯唔肯聽話

早幾年在醫院隔離床9x歲婆婆,有腦退化,佢女是長者都照顧佢。
同佢講開,佢話大伯是醫生,見病人食了好d,所以佢都買比婆婆食,她話覺得食了是好d啊!
當時我都想買,佢第日比張劵我話直接同廠買平過連鎖店。

最後出院見新食那麼多藥所以我無買了。
現見你講開,又心思思想買

別墅

MM2005 發表於 18-9-20 09:49
不擔心啦,食了現好轉又正常,登你地開心。

係呀 不過都想知究竟係咩病 食藥食咗兩個月而家差唔多正常返晒 希望唔會再返發

首頁

尾頁

跳至