基督家庭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我結婚左3年,有一個兩歲半小朋友,我同老公每星期都返教會,都有返團契,我地都可以堅持到婚前無性行為。最近半年我因爲忙無返教會,係屋企時間都好少,老公平時都好錫小朋友,幫手湊小朋友。
自從懷孕開始,我同老公好少有房事,生完又更加少,試過3個月都無房事。
終於呢個月得閒返少少,諗住要同老公放鬆一下,慰勞佢。但岩岩發現我老公去過深圳叫雞,比我係電話搵到罪證,預約no.
睇返佢電話,有幾次返過深圳,都係我忙緊果期。
無諗過呢d事發生係自己身上,我老公一直都好錫我,而且好愛呢個屋企,我為屋企都付出好多,屋企經濟,保險,水電各樣我都有幫手。
我深信我同老公都係一齊心,點知佢去叫雞。我覺得佢好污穢,好賤格,即使我幾忙都唔應該會咁。我自認係性技巧上唔叻,但我有問老公話唔介意,又問佢使唔使陪睇av都話唔使。
我覺得好迷茫,好嬲,可以點做?
唔想離婚因為有個小朋友好無辜,但心裏條刺都唔容易去除。
諗到最後,覺得自己都好傳統,覺得離婚係聖經好似係唔岩的。
有無姊妹有經驗?可以幫下我?

大宅

開心吸收勳章

你應該主動放假和你先生、小孩一起去旅行散心,放開心情,重新彼此建立感情、互信,愈快愈好,否則時間愈長,彼此的距離會愈遠。至於其他,願諒是一種愛的表現,想想你當年為何嫁給他。想一想神願諒寬恕我們多少次!我們只願諒我們愛的人一次也不算多吧!

我也曾對我先生很生氣,但當我病得很厲害,他守在我身邊沒有離開我,我就知道我錯了,愛是寬恕!

哥林多前書13
4愛是恆久忍耐;又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,5不做害羞的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,6不喜歡不義,只喜歡真理;7凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。
8愛是永不止息。

別墅

friendfriend 發表於 18-5-21 11:58
你應該主動放假和你先生、小孩一起去旅行散心,放開心情,重新彼此建立感情、互信,愈快愈好,否則時間愈長 ...

心裏想原諒,但氣在心頭,而且覺得佢背叛我,背叛神,背叛我地係教堂的承諾。
嬲過後,我更加係傷心。

別墅

friendfriend 發表於 18-5-21 11:58
你應該主動放假和你先生、小孩一起去旅行散心,放開心情,重新彼此建立感情、互信,愈快愈好,否則時間愈長 ...

你先生當初都有出軌行為嗎?

大宅

開心吸收勳章

我只是在我先生手機上見過有大陸女子問他是否記得她,她話會來香港,但他有否出軌我不知,我的心思只在阿仔上,而隨著年月,他也是把心思放在仔上。其實可以成為夫妻,是一種緣份,人一生的年月不多,心愛一個人要精神,恨一個人也要精神,可不凡事放開些。不可含怒到日落,這是聖經的教導!

伯爵府

陪月勳章

hahaha_fung 發表於 18-5-21 01:19
我結婚左3年,有一個兩歲半小朋友,我同老公每星期都返教會,都有返團契,我地都可以堅持到婚前無性行為。 ...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1848153428817906&id=1613226905643894&__tn__=%2As%2As-R

伯爵府

陪月勳章

我結婚左3年,有一個兩歲半小朋友,我同老公每星期都返教會,都有返團契,我地都可以堅持到婚前無性行為。 ...

找黃育材牧師,做婚姻輔導,我真心覺得佢勁,希望幫到你

禁止訪問

2018復活節勳章

子爵府

有冇一齊搵教會信任的牧者傾下?

複式洋房

我同你情況好似....直情一樣!
我只可以講個男人衰唔曬,佢仲有理個老婆同小朋友!可能我地做女人既無留意性既重要,所以佢想出去Happy!

子爵府

okabenny 發表於 18-6-3 11:26
c6冇個好人,包括我都係。
希望明愛呢個婚姻輔導嘅服務可以幫到你,
佢地係透過面談輔導,協助夫婦共同面 ...

你係咪想講男人冇個好人,全部貪色?

禁止訪問

2018復活節勳章

別墅

其實你都話自己忙,老公其實都有性需要,同埋佢又冇唔理頭家,試下重建關係啦

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

唔好比信仰規範自己,首先你要知道自己底線在那?如真係叫過雞你接唔接受到?你老公是否承認叫雞?問返佢點解咁做(認清佢叫雞因素),睇佢有冇悔改之心,如果比機會改過,大家都要共同努力!但如果你接受唔到佢叫雞,就要諗你會否為小朋友而委曲求全!

男爵府

回覆樓主:

來到呢個位兩個自己解決係好難嘅。最好揾婚姻輔導, 有人幫手分析下疏導下, 真心悔改寬恕, 可能可以化解危機。

複式洋房

回覆 hahaha_fung 的帖子

有種女人就算嫁給誰都可以好幸福你將你既專注力放返係自己和小朋友身上先,日子久了,你一定會有改變,變得更好,呢種改變會打動到你老公。
衷心祝福你,有咩事可以係到同十家講啊

洋房

回覆樓主:

如果老公肯改..當然選擇原諒..天父唔係教你不斷忍..當然天父既標準係犯了淫亂已經是錯的..所以可選離婚或者原諒..睇你自己放唔放低到

洋房

[size=14.6667px]姦淫=[size=14.6667px]與不是自己配偶的人有性行為/[size=14.6667px]凡看見婦女就動淫念的[size=14.6667px]妳丈夫和妳是夫妻,他和那個不是他妻子的人有性行為,就是犯姦淫。

[size=14.6667px]不要灰心,要為妳的丈夫禱告
[size=14.6667px]假如他不肯離開這叫雞的罪,那麼就只好妳離開他

洋房

姦淫=與不是自己配偶的人有性行為/凡看見婦女就動淫念的

妳丈夫和妳是夫妻,他和那個不是他妻子的人有性行為,就是犯姦淫。

不要灰心,要為妳的丈夫禱告

假如他不肯離開這叫雞的罪,那麼就只好妳離開他

首頁

尾頁

跳至