自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

章魚妹妹 發表於 18-5-22 14:51
親身感受過,完全同意你咁講,講來講去都係個男人處理問題!曾經,因為一d事(係難過既)呀99恃住唔會有人 ...

感同身受,我老公都有少少愚孝,經常因爲奶奶搞事令我哋吵架,但有小朋友後,老公明白到奶奶自私,例如:我哋有事想搵人幫手睇小朋友時,永遠都係我阿媽幫手,我阿媽仲要返工,奶奶無做嘢反而諸多藉口。我同奶奶之間恩怨已經係死結,俾佢傷害的太多,我唔想亦唔會去結開,只要老公唔再愚孝就足夠了,我亦唔想佢難做,始終奶奶係佢媽媽。

子爵府

nsychristy 發表於 18-5-22 19:21
其實係真既

點解呢?

珍珠宮

tingting2200 發表於 18-5-22 21:04
點解呢?

你可以 assume 孝順仔都在意家庭但不能憑此判斷佢在意原生家庭定係自己建立個個

但不孝子呢,你知佢為乜不孝就大概知佢有無心錫(識唔識錫另計)老婆

佢既不孝可能只係疏離但人唔多到錢會到,咁只係相處唔好唔難為自己,佢都會需要人關心同愛惜,自然會珍惜自己選擇而認為合適的伴侶

如果佢係本來人品就好差所以不孝,咁都有女人要死跟既就無計。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dreamingbubbles 發表於 18-5-21 11:28
佢點對父母、有一日佢都會一樣咁對你。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

薯圈 發表於 18-5-22 06:03
老公最好係不孝, 自己當然係要愚孝。因為99 永遠係麻煩,自己啊媽記算係麻煩都一定係為自己好,就算麻煩 ...

講中絕大部份女人的心態

禁止訪問

侯爵府

Jameskey 發表於 18-5-22 11:28
唔想另一半不孝,自己都有阿媽,我都好孝順我父母。我唔會對C6孝順佢父母有意見。
...

我都係覺得佢孝順父母是應該的,因為我都好愛自己父母,自己唔會挑撥或阻礙佢去孝順佢父母,唔想令佢或自己做孽

翡翠宮

畀面勳章

過猶不及,物極必反,不孝同愚孝都不可取,但怎做才是孝,人人觀點不同。
日日是好日

大宅

BREADWING 發表於 18-5-21 13:25
緊係唔少事啦,個個禮拜返去食1,2次飯,通常都係男家要求,若果女家都要求1,2次,咁咪個個星期都唔得閒 ...
個個禮拜返去食飯唔係問題, 揀閒日放工返去, 自己又煮少餐, 又唔使用晒weekend時間.最慘係四大長老外, 還有太奶奶嗰d, 仲要分開住唔同老人院. 如果個個禮拜都要探齊四大長老加太奶奶, 真係人都癲!

象牙宮

tingting2200 發表於 18-5-21 10:45
聽人講過,不孝的男人通常都對老婆好好

p.s. 我未遇到,証實唔到
唔覺,試幾個男人都不考,對老婆唔見得好。

伯爵府

不孝唔一定係無情無義,可能另有原因

但愚孝就一定係蠢,唔識得分是非黑白,所以一定唔要愚孝

首頁

尾頁

跳至