自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

申請低津收到回覆除了銀行收入要解釋外,還要解釋支出用了在那???有點奇怪,以往也是這樣要申報支出????
點解支出用在那都要知..........
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

水晶宮

回覆樓主

你係咪有些大金額的支出?可能佢怕你轉移資產

或是保險供款(有保險代表你有資產)

寶石宮

2023年兔年勳章

bby0602 發表於 18-5-21 10:31
申請低津收到回覆除了銀行收入要解釋外,還要解釋支出用了在那???有點奇怪,以往也是這樣要申報支出????
點 ...

資產轉移?

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 Poyau 的帖子

唔係大金額,百幾數的都要說明,我打左去問佢話比到答案購物也可,但就一定要填

詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

子爵府

回覆樓主:

申請原來要咁麻煩, 有成個月咁多開支邊記到咁多

寶石宮

2023年兔年勳章

bby0602 發表於 18-5-21 12:10

唔係大金額,百幾數的都要說明,我打左去問佢話比到答案購物也可,但就一定要填 ...

細數可能係隨機抽查
撳幾佰放銀包可能唔記用咗做乜

男爵府

bby0602 發表於 18-5-21 12:10

唔係大金額,百幾數的都要說明,我打左去問佢話比到答案購物也可,但就一定要填 ...

我個主任打來問,答完就ok

wcpcelia    發表於 18-5-27 16:16

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係整係睇收入咩?

大宅

lkube 發表於 18-5-21 15:02
我個主任打來問,答完就ok

你幾號收到佢個信息?隔咗幾耐先有主任打俾你?

男爵府

回覆樓主

不嬲都係,以前申請學生津貼交通津貼我直情每筆支出交易寫解釋。

男爵府

Jennifer1228 發表於 18-5-21 20:59
你幾號收到佢個信息?隔咗幾耐先有主任打俾你?

佢收到我地申請書,我地收到sms後兩日左右,主任打來話寄出了補發信和問我老公我户口有條三千幾元的出入紀錄,我老公話要問返我先知,第二日一早主任又打俾我老公問知道未,一答左就ok。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

第一次申請?小額支出怕你「月供保險儲蓄」而無報,只要解釋到就無問題,通常第一次二次申請問得詳細一點,之後就少問了,我估這個都是例行查問。

大宅

lkube 發表於 18-5-21 21:53
佢收到我地申請書,我地收到sms後兩日左右,主任打來話寄出了補發信和問我老公我户口有條三千幾元的出入紀 ...

咁快嘅,好有效率,我8號收到sms,但到今日都無人打比我,我係第一次申請

大宅

lkube 發表於 18-5-21 21:53
佢收到我地申請書,我地收到sms後兩日左右,主任打來話寄出了補發信和問我老公我户口有條三千幾元的出入紀 ...

佢需要你補咩文件俾佢?

大宅

414928 發表於 18-5-21 22:05
第一次申請?小額支出怕你「月供保險儲蓄」而無報,只要解釋到就無問題,通常第一次二次申請問得詳細一點, ...

即係有買保險就唔可以申報低津?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

KE_Lam 發表於 18-5-21 23:12
即係有買保險就唔可以申報低津?

有儲蓄成份的保險要申報,是資產的一部分,當然報左都唔過限額就無問題,如果沒有儲蓄成份可以唔報,上次有條數幾佰元,佢問我是否買有儲蓄成份的保險,我話交管理費。

男爵府

Jennifer1228 發表於 18-5-21 23:04
咁快嘅,好有效率,我8號收到sms,但到今日都無人打比我,我係第一次申請
...

我都係第一次申請咋,我俾左老公公司出糧記錄,我和老公account記錄,我和我女的保險的紅利和現金價值記錄(網上列印),我女的手冊有相嗰頁,佢第一次要我補交保險的所有記錄不可以網上列印=_=....手冊要頭嗰頁=_=,要埋我女地址證明(要俾租約),即時叫保險寄返俾我,但我保險寄返去我舊地址,佢現在又要我補聲明書證明嗰個係通訊地址。。。。補到頭雲。。。。

男爵府

回覆樓主

係就係煩啲,不過政府野係咁,希望第二次冇咁煩。。。

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

lkube 發表於 18-5-21 23:33

no!唔止第一次係咁!係次次都係!

大宅

lkube 發表於 18-5-21 23:33

小朋友手冊都要?我無比喎,但佢無打黎比我,又無收到信,都唔知咩進度

首頁
12345...7

尾頁

跳至