跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,
我想問下返去是否要先登記兒童醫療, 政府是否包左? 因為我老公帶仔6月尾先返去, 又要搵學校, 我想知應該做咩先, 另外, 小朋友需要上ESL班嗎?

係咪要帶HK針卡去health center 登記?
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有兒童醫療㗎咩?我都想知。

但讀書唔使擔心,
我之前住加州,
小朋友係就近入學,
你要有居住地址才會俾你申請入學,
你有地址就上網去school district 睇assign邊間學校,
拿住址証明(例如租約丶水電單)丶passport丶香港成績表丶針咭去學校登記,
學校就會告訴你點做,
可能要補打D預防針之類⋯⋯

加州冇錢,
除非你小朋友英文真係非常唔掂,
否則唔會要佢讀ESL,
入學前會通知你帶小朋友去做個test,
通常係8月初做。

大宅

soso1227 發表於 18-5-22 00:01
有兒童醫療㗎咩?我都想知。

但讀書唔使擔心,

要攞成績表,咁大件事,我pack晒箱呀!

我以為要帶針卡去唔知邊度登記咋!
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mrscow 發表於 18-5-24 11:27
要攞成績表,咁大件事,我pack晒箱呀!

我以為要帶針卡去唔知邊度登記咋!
成績表係俾學校睇小朋友在香港讀過什麼科,如果有就方便學校處理,
例如我仔中三丶中四上左PE,
去到grade11和grade12就唔需要上PE。
如果你的小朋友仲細應該冇所謂。

另外我仔女在香港打足防疫針,
都有加強針需要補打,
好似係DTaP,
學校睇左你小朋友針咭就會俾個list你照做。

男爵府

我7月頭飛LA, 仔仔P1.

問左將入學既小學, 佢俾左張防疫針表俾我, 有D針仔仔未打.
係咪係香港補打埋先去LA會好D?
mommy loves U  

大宅

Supersasa 發表於 18-5-25 12:23

問左將入學既小學, 佢俾左張防疫針表俾我, 有D針仔仔未打.

你咁快搵左小學? 佢要我返去先搵得呀

伯爵府

好媽媽勳章

Supersasa 發表於 18-5-25 12:23

如果得,香港打會平D,除非你老公已加仔仔入insurance plan.

伯爵府

好媽媽勳章

mrscow 發表於 18-5-25 12:25
你咁快搵左小學? 佢要我返去先搵得呀

大部分地方都係跟地址派㗎啦,有地址就知讀邊間。我未有屋,但已有心水校區,一早問咗registrar要帶什麼。

美國冇健康院的,記住去到買insurance.

男爵府

回覆 mrscow 的帖子

IVY講得好岩, 只係跟地址咁簡單.

男爵府

回覆 ivyscyip 的帖子

我都係打算香港打埋先去, 香港有效率好多, 美國疹所做野好慢好慢............

大宅

Supersasa 發表於 18-5-25 16:16
回覆 mrscow 的帖子

IVY講得好岩, 只係跟地址咁簡單.

跟地址果間ranking is 4 out of 10, 有點擔心

伯爵府

好媽媽勳章

mrscow 發表於 18-5-25 17:39
跟地址果間ranking is 4 out of 10, 有點擔心

咁你都冇計㗎,除非搬

伯爵府

好媽媽勳章

Supersasa 發表於 18-5-25 17:14
回覆 ivyscyip 的帖子

我都係打算香港打埋先去, 香港有效率好多, 美國疹所做野好慢好慢............ ...

我諗住等小朋友考完哂試,叫醫生填埋張表。我七月尾先走。

我係美國可以好快,因為阿哥就係醫生

首頁

尾頁

跳至