網上買野被騙, 報警有無用?

Wish1388
|
想問下大家, 網上買野比人呃, 入左數後, 個賣家後來話交收唔到, 話退錢但好多日都未退又唔覆, 想問有戶口資料同入數紙既話, 報警有無用?

有無人或者身邊朋友有經驗
yeeyeeyeah
|

同事試過,上FB代購買嘢( 幾千蚊),寄貨期一拖再拖,嘈左好耐,賣家就話寄咗,但係同事收唔到,之後仲失咗蹤,之後同事去報警,警察話證明唔到佢真係冇寄,所以做唔到啲咩,最後都係叫返同事同買家自己聯絡

mandy952
|
yeeyeeyeah 發表於 18-5-21 16:10
同事試過,上FB代購買嘢( 幾千蚊),寄貨期一拖再拖,嘈左好耐,賣家就話寄咗,但係同事收唔到,之後仲失咗 ...

幾千蚊就用順豐或當面交收
yeeyeeyeah
|
mandy952 發表於 18-5-21 16:30
幾千蚊就用順豐或當面交收

佢係買BB用品,落單前話包順豐架,之後無啦啦就變咗寄平郵賣家冇解釋過呢個問題
mandy952
|
yeeyeeyeah 發表於 18-5-21 16:32
佢係買BB用品,落單前話包順豐架,之後無啦啦就變咗寄平郵賣家冇解釋過呢個問題
...

從來冇係fb買過野,幾千更加唔會
Wish1388
|
yeeyeeyeah 發表於 18-5-21 16:10
同事試過,上FB代購買嘢( 幾千蚊),寄貨期一拖再拖,嘈左好耐,賣家就話寄咗,但係同事收唔到,之後仲失咗 ...
我同佢有晒whatsapp對話, 佢話退錢比我, 但一路無退, 但佢個電話應該係太空卡
馬霸
|
Wish1388 發表於 18-5-21 17:24
我同佢有晒whatsapp對話, 佢話退錢比我, 但一路無退, 但佢個電話應該係太空卡 ...
警察吾會理呢d私人恩怨,會叫你睇警訊。年年d I phone ,假入數都拉吾到人
dativebond
|
Wish1388 發表於 18-5-21 15:51
想問下大家, 網上買野比人呃, 入左數後, 個賣家後來話交收唔到, 話退錢但好多日都未退又唔覆, 想問有戶口資 ...

報左先。
Poyau
|
Wish1388 發表於 18-5-21 15:51
想問下大家, 網上買野比人呃, 入左數後, 個賣家後來話交收唔到, 話退錢但好多日都未退又唔覆, 想問有戶口資 ...

可以報警
crystal媽咪
|
可以報警。之前facebook有單。比 account人哋入錢、 追得返有很多苦主一齊報警 ,不過都要成年
chanhei267
|
就算網上幫親大公司都可能比人呃,
試過係CXL個網上商店買電話, 收左DOUBLE 錢,
打上去熱線又幾十個電話錄音, 到有真人聽個時, 仲要話唔係呢個部門負責,
賴黎賴去,
最後搞2個月先退到錢, 明明係佢錯仲要自己做到嘔血,
如果唔係自己睇到月結單有問題, 應該比間大公司呃幾千蚊