0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb差不多7個月

晚上入睡時間 - 有時10點, 有時11點,12點都試過,好唔穩定。如最尾嗰餐奶9點前食,12點前都會餵多次奶,瞓住咁飲,等佢唔會半夜餓醒。一日平均都有12至14個鐘睡眠。

入睡方法 - 由岀世到依家都係抱住搖住瞓,瞓左大約半小時先放落床仔。但因bb已經20磅,我條腰已經頂唔住,要改變下令佢入睡既方法。

各位媽媽可分享你們bb的入睡時間及方法俾我參考下嗎?

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我bb 七個幾月大。有時飲完最後一餐奶會自己瞓著。如果唔瞓,熄燈全黑、播床鈴柔和音樂,穿上睡袋會慢慢自己入睡。如果唔瞓不停碌來碌去,我會輕吻下額頭,柔聲講:bb goodnight, 我地聽日再玩過喇。

不過日頭就唔work 了,仍然扭眼瞓會喊,抱著搖著唱歌仔仍會喊一陣先肯瞓我都好頭痛。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我仔仔系已經習慣玩頭10點訓覺喇,有時候可能會10點半,建議你bb都要養成習慣,你可以玩頭準時叫佢上床,然後關燈,唔理佢,佢自己無聊自然會玩玩下就訓覺架

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我固定8點半放BB系床上,佢系床上翻來翻去,我睇住佢玩。玩玩下就調暗燈光,慢慢入睡。

coolyp 發表於 18-5-21 18:30
我bb差不多7個月

晚上入睡時間 - 有時10點, 有時11點,12點都試過,好唔穩定。如最尾嗰餐奶9點前食,12點 ...
Hello coolyp, BB全日瞓12-14個鐘好標準呀, 如果BB每次瞓覺都抱住搖住瞓,可能已經係佢嘅瞓覺模式,呢個模式係可以慢慢調節返架。正如其他JM講, 注意睡眠環境,例如光線柔和,聲音輕柔, 媽媽唱搖籃曲/播柔和音樂,蓋住有媽媽氣味被仔會令BB有安全感,會易D瞓著架。建議唔好俾BB瞓住飲奶, 因為咁樣會造成BB含着奶樽先肯訓嘅習慣; 第時出咗牙之後, 有機會增加蛀牙機會架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至