懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

暫時打住抗生素情況ok。但要3個月內唔再病發先叫安全,有冇人有經驗分享?我真係好驚!

大宅

hellowbb 發表於 18-5-22 10:47
暫時打住抗生素情況ok。但要3個月內唔再病發先叫安全,有冇人有經驗分享?我真係好驚!
...

我有b鏈,生果時打唔切抗生素,bb出世後住左七日醫院,打左七日抗生素之後出院,而家健健康康冇事呀,放心

大宅

Linda20 發表於 18-5-22 11:57
我有b鏈,生果時打唔切抗生素,bb出世後住左七日醫院,打左七日抗生素之後出院,而家健健康康冇事呀,放心 ...

請問你bb血液有冇菌?出世後有咩病徴?

大宅

hellowbb 發表於 18-5-22 12:35
請問你bb血液有冇菌?出世後有咩病徴?

冇菌冇病徵呀

大宅

Linda20 發表於 18-5-22 13:26
冇菌冇病徵呀

我b係有菌

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

hellowbb 發表於 18-5-22 14:14
我b係有菌

驗血驗到有菌?

我大仔中左B 鍊有肺炎, 當年醫生話佢白血球指數高, 打左7日抗生素, 可以同我住產後房. 而家佢10歲, 好健康, 日日駁咀駁舌.

你唔好咁驚, 醫生會好好照顧佢. 祝bb 早日康復.

大宅

bosch 發表於 18-5-23 02:12
驗血驗到有菌?

我大仔中左B 鍊有肺炎, 當年醫生話佢白血球指數高, 打左7日抗生素, 可以同我住產後房. 而 ...

血暫時冇菌,但耳朵鼻液胃液全部有菌。出生後呼吸有問題,瞓箱一天。現在打緊抗生素,情況良好。但醫生話3個月內都可再病發,可以好嚴重,所以我好驚!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

hellowbb 發表於 18-5-23 09:24
血暫時冇菌,但耳朵鼻液胃液全部有菌。出生後呼吸有問題,瞓箱一天。現在打緊抗生素,情況良好。但醫生話3 ...

好多人生完都唔知自己同bb 有b 鍊, 大部份bb 都會健康成長, 中招病發既只係好少.

當年我有d 朋友既bb 都可能有菌, 一個朋友生bb 時發燒, 醫院為穩陣起見幫bb 打抗生素. 一個朋友返到屋企至收到醫院電話話佢有菌, bb 響屋企觀察3個月就得. 我老公個舊同事住外國, bb 響屋企食口服藥.

頭3個月真係高危, 越早期病發係越危險. 不過隨著時間過去, 病發機會會越低. 有醫生同我朋友講, 第一個月係最緊要, 過左3個月就可以放心.

我就冇人話打完針都仲會有問題, 我出院問健康院同埋醫護界朋友, 佢地個個都好輕鬆咁叫我唔駛擔心, 可能佢地見好多 case 都係冇事所以佢都唔當b 鏈係大件事啩... 健康院姑娘仲話 bb 冇事醫院至會俾佢出院. 我慶幸個仔早病發但只係肺炎, 不過已經夠驚嚇, 我唔敢想像變左腦膜炎會點...

你個bb 打緊抗生素, 情況都良好, 之後病發機會會低好多. 身在其中時一定係好驚, 但掉轉諗而家打左抗生素減低風險先好過唔知bb 係 high risk又中招.

如果你搵資料睇, 我建議睇英文網頁, 中肯好多.
fyi:
https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-group-b-strep#1

大宅

bosch 發表於 18-5-23 18:45
好多人生完都唔知自己同bb 有b 鍊, 大部份bb 都會健康成長, 中招病發既只係好少.

當年我有d 朋友既bb ...

真係非常感謝你嘅分享!有時上網睇得愈多真係愈驚!我個兒科醫生就好(emoji)慎,講晒最壞情況。我婦科醫生就講得好輕鬆。我知自己有菌,穿水入院已打抗生素。但生時發燒,就算打咗抗生素後4個鐘先生,bb都係感染咗。睇data話100-200個帶菌產婦只有一個bb感染,真係覺得好唔好彩。不過而家最緊要觀察bb,有咩事即刻睇醫生!

其實呢3個月我仲有咩可以做?屋企大b已返學,佢會帶好多菌返來,有d擔心!

別墅

hellowbb 發表於 18-5-22 10:47
...

我想問政府係產前不是有幫孕婦驗有沒有B鏈?
點解BB都會中? 係唔係打左抗生素都無用定係點?
求解答,謝謝

大宅

abbykong1234 發表於 18-5-24 05:09
我想問政府係產前不是有幫孕婦驗有沒有B鏈?
點解BB都會中? 係唔係打左抗生素都無用定係點?
求解答,謝 ...

係一早知道,生時亦有打抗生素。但亦不可能100%保護。只能說我唔好彩。

別墅

hellowbb 發表於 18-5-24 05:25
係一早知道,生時亦有打抗生素。但亦不可能100%保護。只能說我唔好彩。
...

祝福BB 早日康復!

首頁

尾頁

跳至