自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

呢個新姐姐(overseas)做咗一個月,面試時話識講廣東話,但原來完全唔識聽講中文/英文,同佢講嘢,佢只識回應"明白、知道",但其實佢係唔明你講咩....

激氣事多不勝數:

1. 我囡興趣班放學,佢遲咗一個小時去接我囡。

1. 叫佢用藍威寶洗刷下浴室企缸,洗完後我入厠所,香噴噴花香味。奇怪下問佢用咩洗,原來佢用咗我支沐浴露洗企缸。洗完仲有好多漬、同無洗過一樣。

2. 佢用"潔厠得"洗洗手盤,啲金屬配件被"拿"到發黃。
我知道後,抱頭大叫"天呀",佢見到我反應仲覺得好搞笑,笑埋出聲。

3. 煮食濺污咗爐頭,佢用tempo盒紙乾抺,連濕水都唔濕。我見到後叫佢以後用濕布抺

4. 把啲衫亂放。舊工人已教佢點擺衫,但佢把我老公啲衫放落我櫃。兩個女啲衫撈亂晒,好難搵衫著。

5. "不飯"時,會"不"到一半,唔記得咗自己"不"緊飯,企係度停晒手。

6. 洗碗唔會一次過洗,洗兩隻碗,會倒咗盆水,再裝盆新水再洗過。

7. 佢食唔慣中餐,星期六會比錢佢落印尼舖買下外賣回家食。點知佢係印尼舖慢慢嘆,唔返嚟煮嘢比小朋友食,唯有我煮。

8. 佢折咗我女水壼個膠配件去洗,又唔裝返,就倒水比我女帶出街,我囡倒到成個背包同衫都濕晒。
我打電話比工人叫佢留意下,佢不斷重覆話:知道,洗厠所 ...
我問佢究竟明唔明我講咗,佢cut我線....

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

咁多問題好難教好,炒又用一大筆錢,深表同情之外都唔知可以講咩

伯爵府

回覆樓主:

你請咗個外星人

男爵府

回覆樓主:

見到你寫都上

別墅

anniellm 發表於 18-5-22 10:57
呢個新姐姐(overseas)做咗一個月,面試時話識講廣東話,但原來完全唔識聽講中文/英文,同佢講嘢,佢只識回 ...

咁大鑊中英都唔識....... 面試時對答得唔得㗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

做事唔上心,遊魂咁,呢個炒得啦

男爵府

呢d情況我試過,無論比幾多機會佢,做幾耐都會係咁。到最後發生大wok野才炒後悔炒得太遲。叫她什麼也不懂,扮天真,一叫佢出糧就超醒目,有時候叫佢唔應,加個money 呢個字,即刻應人。

公爵府

呢個新姐姐(overseas)做咗一個月,面試時話識講廣東話,但原來完全唔識聽講中文/英文,同佢講嘢,佢只識回 ...

好恐怖!深表同情

大宅

回覆樓主:

我家都有一個差不多, 已經沒有溝通問題, 因為識少少普通話。 有好一段時間懷疑她是否特登扮蠢, 直到我見過她熄火無拿毛巾墊鍋邊燙親手,我就知道她唔係扮野 。 好在還叫肯做同咩都認錯, 唔係真係嘔多幾淡血

男爵府

回覆樓主

冇面試?

伯爵府

cuccw 發表於 18-5-22 11:21
呢d情況我試過,無論比幾多機會佢,做幾耐都會係咁。到最後發生大wok野才炒後悔炒得太遲。叫她什麼也不懂, ...

請問最後發生咩大wok嘢?

伯爵府

washipig 發表於 18-5-22 11:25
我家都有一個差不多, 已經沒有溝通問題, 因為識少少普通話。 有好一段時間懷疑她是否特登扮蠢, 直到我見 ...

我同我媽呻,我媽都話佢係咪專登...

瑪瑙宮

咁你有沒有教佢做一次先

伯爵府

irisw 發表於 18-5-22 11:26
冇面試?

Video Interview

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

tkop 發表於 18-5-22 11:38
咁你有沒有教佢做一次先

舊工人已經所有嘢教過佢做

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

真大鑊,你個agent都勁,中英文唔識、零培訓,咁都介紹俾客。費用好平?
長痛不如短痛,我會換人,破財擋災

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

未來過HK的印, 好多係深山大野人, 乜都唔識淨識偷。博人炒。

子爵府

回覆樓主

咁你可能要劃一格格漫畫嚟以圖示方式教佢

首頁
12345...6

尾頁

跳至