自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

隔山買牛,睇彩數。

水晶宮

我諗你要由頭教過晒工人如何煮食兼做清潔,
如果唔係, 以後佢可能會用潔廁 duck 洗廚房 sink.

伯爵府

回覆樓主

陰公,炒又一筆錢又要等幾個月,吾炒又吾係辦法

珍珠宮

好奇一問,其實佢地吳識英文係正常定吳正常嫁
因為多年前睇過一單新聞,印尼果邊啲團體話覺得香港人好煩,成日投訴佢地吳識英文,如果佢地識英文就可以留係印尼做公務員,吳洗做依啲辛苦工。但我諗,無共同語言,點溝通呀?

係咪真嫁?

伯爵府

anniellm 發表於 18-5-22 10:57
呢個新姐姐(overseas)做咗一個月,面試時話識講廣東話,但原來完全唔識聽講中文/英文,同佢講嘢,佢只識回 ...

印印係咁上下,態度好嘅話應該慢慢教。

珍珠宮

anniellm 發表於 18-5-22 11:36
我同我媽呻,我媽都話佢係咪專登...

我都覺得佢係專登搏炒,等賠錢,係咪應該嘈個 agent 處理呢?我聽過有人話係 agent 教啲工人咁,咁樣工人可以賺多一個月,agent 又可以賺多啲。

子爵府

回覆樓主

深表同情其實炒得

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

至愛朱古力 發表於 18-5-22 12:08
佢地最叻咩都話知道,但倒頭來咩野都做錯,鬧佢就話,sorry mum, I don't no.

好多sorry都唔肯講,只喺以沈默及黑面作無聲抗議

子爵府

回覆樓主

最怕請印印
驚請返黎話識中文
點知 中英都唔識
真係喊曬 點溝通呀

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-5-22 12:32
未來過HK的印, 好多係深山大野人, 乜都唔識淨識偷。博人炒。

咁又唔好一竹篙打成船人。我當年決定請未來過香港的印,是因為要湊new born, 間中有長老督工只說廣東話,有經驗非印未必like這類工作,我家又沒有獨立房,電視,雪櫃給工人。

初來時的確大嘔血,還差一點要報警(因為聽不清楚指示在家附近迷路),即使現在第三張約都偶有先生太太大聲鬧的事件。我只知,在職培訓比課堂培訓更重要,只要她無偷無借,笑多過黑面,對小朋友有愛心便可。起初溝通不太好我常用goohle translate, 動作大d不斷重覆提醒。

找一間可信任的agent. 當年我連interview都無,只看video選
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Agency通常吹到D未來過HK的印, 乖,聽話,純,學會廣東話做selling point. Viedo念熟對白。
但來到可完全2個人。 乜都唔識聽, 帶返agency用印尼文講好要點做, 返到屋又無帶靈魂咁。靈堂纸公仔咁踢都郁。 又做埋D古靈精怪野迫人炒。

男爵府

呢個新姐姐(overseas)做咗一個月,面試時話識講廣東話,但原來完全唔識聽講中文/英文,同佢講嘢,佢只識回 ...

廁所金屬,扣佢錢,每件扣300,星期六唔可以出去食,d衫放錯,要佢即晚放好先可以訓,另外清潔做唔好,要佢即晚改,佢自己可能都停唔順,自己走

遲左接小朋友,出警告信,打定小朋友schedule 貼當眼處,每日提醒,再自己搵定工人

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

JoanC 發表於 18-5-22 12:52
我都覺得佢係專登搏炒,等賠錢,係咪應該嘈個 agent 處理呢?我聽過有人話係 agent 教啲工人咁,咁樣工人 ...
AGREE我覺得佢係專登搏炒等賠
教黎冇用, 搵AGENT COMPLAINT, 搵過個

我用第三個菲
第一個, 懶, 清潔一般! 但仲鬧得... 完約
第二個, 快手, 醒目, 乾淨, 但食減肥藥食到SHORT SHORT地, 為愛情RESIGN回國
第三個, 慢, 好慢, 清潔一般, 開初我以為佢懶所以慢, 但事實係慢到TIG唔到火 ....

心灰, 叫照顧到阿女又唔偷野, 算

伯爵府

lily-of-valley 發表於 18-5-22 13:05
Agency通常吹到D未來過HK的印, 乖,聽話,純,學會廣東話做selling point. Viedo念熟對白。
但來到可完全2 ...

我好彩三個印尼姐姐都好,前兩個做到嫁人先走,個個唔黑面,當然都有勞氣事,總之唔借錢,唔偷野,唔黑面,其他可以慢慢教

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

蝦米豬 發表於 18-5-22 12:57
咁又唔好一竹篙打成船人。我當年決定請未來過香港的印,是因為要湊new born, 間中有長老督工只說廣東話, ...

你好彩過我, 當年件6日仙, 唔沖涼洗頭, 唔換底衫褲, 踎在厨房一隻手攞公仔麵食, 另一隻手抓私人地帶妹妹痕。
話我屋企有鬼。
半夜三更發開口夢慘叫似比人追殺。
自言自語,一時傻笑一時喊。
卒之6日掃把。原來偷咗我柜桶的十幾二十個$10餅, 重, 攞去mtr同八達通增值。

大宅

同我個姐姐好似。

水晶宮

一點唔記得接小朋友都要換人啦

男爵府

回覆樓主

樓主初初唔可以完全放手,你要人釘人跟住佢,一錯即要更正佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你仲諗住用佢叫佢每樣野做一次你睇。佢之前錯左依家有冇糾正返?

珍珠宮

anniellm 發表於 18-5-22 11:36
我同我媽呻,我媽都話佢係咪專登...

唉! 咪同我個新工人差不多,唔係專登,但係無帶個心,好似遊魂咁,粗粗魯魯,成日整爛嘢

首頁
12345...6

尾頁

跳至