自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

甄太太 發表於 18-5-22 23:03
可以去哪裡找本地姨姨接送呀?

我都唔太清楚呀~BK應該有招聘

我覺得你可以揾屋企附近貼街招、管理處貼告示唔知得唔得,因為同區係比較好,或者你另外開post問吓其實JM集思廣益一下

子爵府

畀面勳章

bobomia 發表於 18-5-23 15:24
我都唔太清楚呀~BK應該有招聘

我覺得你可以揾屋企附近貼街招、管理處貼告示唔知得唔得,因為同區係比較好 ...

OK唔該曬你呀

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

所以我請兩次都係菲,印比較豬,識聽都扮唔識又可以做少D!

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

中英文唔識聽唔識講點溝通

大宅

咁多問題 係咪仲可以換人??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

快快換左佢啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

悟係只係新姐姐,連今年拍個同事刀成日講我知!我知!我明!我明!倒頭……來……唉!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我之前都請過未嚟過香港嘅印傭,知佢唔識英,中,嚟之前我預備咗一啲中印日常字句,後尾嚟到,用ipad即時翻譯,唔知係咪因後生女,佢好快明白喎,做嘢都好乾淨企理(如果佢有心做,我可以講,乾淨企理直情好過菲傭),同埋好快就學會日常廣東話,不過後尾學壞了,心哋唔好,亦開始偷錢,炒了。

子爵府

anniellm 發表於 18-5-22 10:57
呢個新姐姐(overseas)做咗一個月,面試時話識講廣東話,但原來完全唔識聽講中文/英文,同佢講嘢,佢只識回 ...

咁你工人都好過份。雖然我工人又係中英都唔識,但我用Google translate 總算同佢溝通到
幾時先上到車.....

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我同事個工人又係,完全溝通唔到,嬲到她死, 所以我唔會請印印。

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

同情 唔好話好工人難求,只想要個正常運作的都難

伯爵府

呢個新姐姐(overseas)做咗一個月,面試時話識講廣東話,但原來完全唔識聽講中文/英文,同佢講嘢,佢只識回 ...
呢款印姐姐我請過..溝通唔到勞氣也...

子爵府

我以前的工人,剛來時同樓主的差不多,講乜佢都應 yes mum。到後來才知道,是學校教佢,阿mum 講乜都要咁應。所以,其實佢真係唔明架,做播音機架咋。

說新加坡2年經驗,識英文。結果,她說新加坡太太的英文聽得明,我講的聽唔明。ok fine,我認我英文屎啦。唯有用身體語言溝通。結果有一天,我同台灣朋友通電話,講台語,佢句句都聽得明。問佢點解會識,佢話我講果啲(台語)才是英文! 新加坡太太同佢講的,就是這種英文

公爵府

回覆樓主:

男爵府

甄太太 發表於 18-5-22 14:54
我依家安慰自己,移民之後d人好唔慣,因為全部家務要自己做曬,用慣工人返唔到轉頭,嘿,我就完全無呢個問 ...
你情況好似我呀:有工人=冇工人,放假自己做返。頂咗佢三年半終於炒咗

珍珠宮

一喺扮蠢搏炒,一喺真蠢,兩樣都唔留得,agent 咁都介紹都好有問題

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

係咪有D低低地架? 可能智商有D問題, 但又未至於唐氏。 因我懷疑我以前件6日仙係。 似乎連字都唔識, 因agency比印尼文/廣東話對照, 佢完全無睇。 炒佢去agency簽野, agency指住叫佢簽, 佢打兩個圓卷就算。
Agency有時求其塞件人形物體就算。

珍珠宮

回覆樓主

早抄吧

首頁

尾頁

跳至