好煩咳到甩肺,有咩方法止咳?

ru_663th
|
咳嗽傷風差不多一個月,已看西醫3次,中醫(沖劑)1次,都未好。今朝還加重病情,喉嚨位置好痕癢引起連續性咳嗽不停
我覺得好煩,勁咳有時會失禁dd,未試過咁。我好怕。
由其是中午時間或熟睡咳到醒左,請問有咩方法可以止咳喉嚨痕癢?請教路。謝
pppfamily
|
試吓呢個,我一痕同咳就食佢,即時止

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
豆Dan
|
pppfamily 發表於 18-5-22 11:05
試吓呢個,我一痕同咳就食佢,即時止

請問邊到買?
pppfamily
|
回覆 豆Dan 的帖子

我自己就泰國買既, 我見過太子有間老字號既舖頭有但唔記得名, 你去賣泰國野既地方或者藥房問下
laiyee6121
|
ru_663th 發表於 18-5-22 10:57
咳嗽傷風差不多一個月,已看西醫3次,中醫(沖劑)1次,都未好。今朝還加重病情,喉嚨位置好痕癢引起連續性咳嗽不 ...

剛剛財經資訊台啲專業醫生親身示範,咳飲蜜糖檸檬水,可以試試
紫色線
|
敏感咳 一定要戒口
豆Dan
|
pppfamily 發表於 18-5-22 11:16
回覆 豆Dan 的帖子

我自己就泰國買既, 我見過太子有間老字號既舖頭有但唔記得名, 你去賣泰國野 ...

ru_663th
|
pppfamily 發表於 18-5-22 11:16
回覆 豆Dan 的帖子

我自己就泰國買既, 我見過太子有間老字號既舖頭有但唔記得名, 你去賣泰國野 ...

九龍城有沒有店有?價錢貴嗎?是沖水飲?
ru_663th
|
紫色線 發表於 18-5-22 11:33
敏感咳 一定要戒口

我是敏感咳,請問點戎口?
飲咩藥好?謝
ru_663th
|
laiyee6121 發表於 18-5-22 11:29
剛剛財經資訊台啲專業醫生親身示範,咳飲蜜糖檸檬水,可以試試

咩蜜糖好加檸檬?沖水
Yibu
|
係咪睇個好既中醫會好D呀? 因為不同既咳, 要食既野好唔同, 都係搵專業人士好D.

我經驗, 傷風/感冒後既久咳, 西醫D藥對我係唔 work 既 (只可好短暫時間唔咳)....
caryfox
|
煲五花茶⋯⋯唔知你合不合飲?
laiyee6121
|
ru_663th 發表於 18-5-22 11:53
咩蜜糖好加檸檬?沖水

電視冇講,只係示範蜜糖加檸檬水
bybewong
|
我都傷風咳好耐,西醫就話敏感咳,我覺得係咳完剩條尾喉嚨痕,商場有d凍都係咁咳。應該係感冒底未好得曬先咁。西醫睇5好,中醫好難夾。一見我綠色痰就係好咁話肺熱開d清熱,搞到d痰仲綠,由後喉嚨咳到落肺。最後又食西藥抗生素。中醫真要夾一個好好先得
laiyee6121
|
ru_663th 發表於 18-5-22 11:53
咩蜜糖好加檸檬?沖水

我平時買超市嗰隻好多蜜蜂係下巴嗰隻龍眼蜜飲嘅,如你冇選擇,就試下呢款la
she007
|
金桑子止痕咳
pppfamily
|
ru_663th 發表於 18-5-22 11:51
九龍城有沒有店有?價錢貴嗎?是沖水飲?
唔知, 不過我估而家d比大6人買野既藥房會有囉, 唔貴好平, 含住佢等佢慢慢溶
紫色線
|
ru_663th 發表於 18-5-22 11:52
我是敏感咳,請問點戎口?
飲咩藥好?謝

生冷嘢唔食 飲和暖水 冷氣唔好直吹
生果唔好食 豬肉 菜心 飯
chole98
|
豆Dan 發表於 18-5-22 11:09
請問邊到買?

萬寧都有 不過係一包包