自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

智慧從來都係少數人手中,依家D樓價咁高,唔通又關最低工資事,壓榨低層弱勢最可恥,人人都要生存。

978212    發表於 18-5-22 14:17

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

而家好多低技術行業都用唔到最低工資請人,每年咁加最低工資其實冇意思。係職工盟姓李嘅舖路做嘢要擺姿態出嚟

子爵府

yumui61 發表於 18-5-22 12:20
智慧從來都係少數人手中,依家D樓價咁高,唔通又關最低工資事,壓榨低層弱勢最可恥,人人都要生存。
...

其實我冇乜大智慧只知道日用品加,樓價自然高

子爵府

蝦碌媽咪 發表於 18-5-22 12:22
而家好多低技術行業都用唔到最低工資請人,每年咁加最低工資其實冇意思。係職工盟姓李嘅舖路做嘢要擺姿態出 ...

最可憐啲清潔姐姐同埋掃街伯伯揾埋都唔夠日常開支

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

咁設立標準工時好過

伯爵府

yumui61 發表於 18-5-22 12:20
...

資本主義社會一定係咁玩。

珍珠宮

畀面勳章

設定最低工資系好嘅,起碼保障最低收入的一群唔會被剝削得更離譜。
但最低工資大幅增加是唔是保障到最低收入的一群維持到基本的生活開支呢?唔一定。大幅加最低工資一定把通漲推得更高,商家有藉口大幅加價,收最低工資的一群一樣受影響。極端的說,現在,他們食唔起最平的30蚊一個午餐,大幅加了最低工資,一樣食唔起最平的50蚊的早餐。但我們卻要多付20蚊。咁加法,50蚊的早餐好快到來。

starrymama    發表於 18-5-22 21:34

男爵府

回覆樓主

到時可能食個大+樂午餐要$60-70了

男爵府

~緣~ 發表於 18-5-22 12:05
而家連屈人寺都有部自動收銀機

百佳都有幾部自助付款機了

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 18-5-22 11:57
加到44,原本請3個既崗位,會變左請2個,例如超市/快餐排隊俾錢又再排耐啲。
...

這個說法在2011年推出最低工資已經在說,過去6年又加過兩、三次,每次也要減人手,照計現在應該無收銀人員了。全部都變成無人商店。

可惜香港目前仍然是差不多全民就業。
所以工資上升在所難免。公務員每年都加差不多5-6%。政府又話要與私人企業睇齊,私人企業又話要參考公務員加幅,總之點加再追不上樓價。

水晶宮

回覆樓主

到時真係多謝曬呢班要求最低工資嘅人

丫,唔係!豬先真

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

~緣~ 發表於 18-5-22 11:48
加人工當然好開心但當最低工資去到44蚊嘅時候連鎖效應就係乜都會加價 ,日用品又加,租又會加, 我啲朋友都 ...

到時唔會再有38蚊嘅早餐

珍珠宮

加人工當然好開心但當最低工資去到44蚊嘅時候連鎖效應就係乜都會加價 ,日用品又加,租又會加, 我啲朋友都 ...

44蚊只是開天殺價,現在等政府落地還錢。
一般只是跟隨過去兩年通漲去加。

子爵府

goo_littlebb 發表於 18-5-22 12:04
做死果班人,所以拗緊最高工時,又成立之後,連鎖反應,一大堆細舖細公司會做唔住拜拜。或者減少營運時間 ...

又或者降低生產成本啲面包又再空氣啲

子爵府

最低工資根本係通漲元兇

子爵府

Alex123 發表於 18-5-22 13:21
44蚊只是開天殺價,現在等政府落地還錢。
一般只是跟隨過去兩年通漲去加。
...

我而家行街見到啲舖頭同連鎖店請人都44蚊以上

珍珠宮

~緣~ 發表於 18-5-22 13:34
我而家行街見到啲舖頭同連鎖店請人都44蚊以上

所以工資上升主因是香港全民就業,難請人,加上經濟良好。大把有樓的有錢人消費。

今年沒有加最低工資,但連鎖式快餐店今年也一樣要加價。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

如果無自住樓,交租個一批真係好慘。如果加到$44, 咁一個早餐會變成幾錢?

珍珠宮

開心吸收勳章

caryfox 發表於 18-5-22 12:12
已經陸續嚟緊啦!⋯⋯你唔見麥當勞有電腦點餐機咩⋯⋯八達通和手機支付系統⋯⋯取票付款後⋯⋯等叫號碼⋯⋯ ...

麥當當用app買真係好方便,唔洗排隊

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

goo_littlebb 發表於 18-5-22 11:57
加到44,原本請3個既崗位,會變左請2個,例如超市/快餐排隊俾錢又再排耐啲。
...

我去開幾間超市同快餐都裝咗自助點餐/自助俾錢機,再加落去,係迫到低下階層冇工做咋

首頁
12345...8

尾頁

跳至