自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

~緣~ 發表於 18-5-22 12:05
而家連屈人寺都有部自動收銀機

萬0都有

寶石宮

2024年龍年勳章

~緣~ 發表於 18-5-22 11:48
加人工當然好開心但當最低工資去到44蚊嘅時候連鎖效應就係乜都會加價 ,日用品又加,租又會加, 我啲朋友都 ...

agree
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

~緣~ 發表於 18-5-22 11:59
好多公司就係啲員工走咗就唔會再請做死舊有個班人

幸福可以好簡單

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

goo_littlebb 發表於 18-5-22 11:57
加到44,原本請3個既崗位,會變左請2個,例如超市/快餐排隊俾錢又再排耐啲。
...

唔洗排,有些連鎖店已係用手机訂餐或付款。加最低工資只會加速通賬及炒人而改用机械

大宅

回覆樓主

其實好多地方都已經開始人手減少,智能代替。
如果加到44蚊有好有唔好,但希望樓價、物價唔好跟住加⋯

男爵府

~緣~ 發表於 18-5-22 11:48
加人工當然好開心但當最低工資去到44蚊嘅時候連鎖效應就係乜都會加價 ,日用品又加,租又會加, 我啲朋友都 ...

其實最低工資好無謂!人工加左,物價上漲,加左人工都唔夠用,然後又要再加最低工資,然後D野又加價⋯⋯⋯不斷循環

禁止訪問

子爵府

vivibabyvivi 發表於 18-5-22 13:48
萬0都有

萬O都有

象牙宮

回覆樓主:

咩都更加貴,公司更加難請人,舒服工可能比人做晒 其實我自己幾討厭最低工資

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 ~緣~ 的帖子

一調高,管理處又開天殺價加管理費

琥珀宮

野原美冴 發表於 18-5-22 11:59
自從有了最低工資,經濟市場間直失衡,物價即刻上漲

左右公會都話唔關事喎,心盲㗎。

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 18-5-22 13:47
我去開幾間超市同快餐都裝咗自助點餐/自助俾錢機,再加落去,係迫到低下階層冇工做咋
...

Zara , ikea都有

大宅

口水包包 發表於 18-5-22 12:01
唔好再加啦。 遲下真係50蚊一個早餐
已經唔捨得出街食早餐好耐了!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

無話可說 發表於 18-5-22 15:03
咩都更加貴,公司更加難請人,舒服工可能比人做晒 其實我自己幾討厭最低工資
...
以最低工資計算月薪既工種, 特別係保安, 服務業同飲食業既成本, 會隨住人工上調而加價, 變相係消費者幫佢地加人工埋單, 跟本佢地既加人工係全港市民幫佢地比既.

所以最低工資升到$100一個鐘都係無用既, 因為到時早餐A會升到$150一份, 佢地既時薪永遠追唔上物價升幅, 但同時令到無受惠最低工資既中/高薪一族生活百上加斤, 雙輸局面 !

象牙宮

pi0219 發表於 18-5-22 16:22
以最低工資計算月薪既工種, 特別係保安, 服務業同飲食業既成本, 會隨住人工上調而加價, 變相係消費者幫佢地 ...

司機都係有d時薪計架,越來越難請司機,d人寧願去做保安,因為係舒服過揸車,如果人工同工時每月差唔多

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

無話可說 發表於 18-5-22 16:31
司機都係有d時薪計架,越來越難請司機,d人寧願去做保安,因為係舒服過揸車,如果人工同工時每月差唔多 :i ...

都係架, 好似我屋苑既保安, 流失率低, 過年又可以坐住逗利是, 舒服過樓面同洗碗好多

水晶宮

回覆樓主:

上次新聞訪問左個清潔姐姐, 佢話自己行過快餐店見$38一個早餐食唔起, 要求加最低工資, 但佢又有冇諗過, 當加左最低工資后, 出面餐廳都會一樣加, 佢一樣都係食唔起。 呢個最低工資根本就幫唔到基層既人

水晶宮

有雞先定有雞先!邊個話最低工係物價元兇?除咗工資滙率租租金。。你地打工唔想加人工?

水晶宮

做乜個個二蚊張咁口

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

迫人加速用機器代替人手

首頁
12345...8

尾頁

跳至