自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

choco_soup 發表於 18-5-23 08:24
好多工既薪金只係高過最低工資少少,最低工資一加,加上連鎖效應,日用品餐飲車費租金又加,呢班薪金高話 ...

所以佢地永遠都係9k左右

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

plumtree 發表於 18-5-23 08:17
其實最低工資真係兩難。骨牌效應咁。
員工立場梗話好㗎。老闆立場就百上加斤。小企老闆好難捱。變相縮人手 ...

最低工資咪縮工時,趕到d人做到死咁,變相質素差左,而家d碗係dirty好多架

係出到$50/hr, 但返3個鐘

侯爵府

2018復活節勳章

good_pig 發表於 18-5-23 09:18
最低工資咪縮工時,趕到d人做到死咁,變相質素差左,而家d碗係dirty好多架

係出到$50/hr, 但返3個鐘

幾年前都已經係咁啦。酒樓嘅碗經常比我斷正。 而家好多野變相惡性循環,唯有自求多福。

大宅

笑得好勳章

good_pig 發表於 18-5-22 22:26
聽佢老細講....D人又要揀時間返...有D又話要出現金, 有D就HEA...手辦眼見功夫都可以包到錯曬....

咁長 ...
咁好仲有得揀時間,員工變老細,如果我有得揀時間就好

子爵府

樓主好似睇錯位,你所講的連鎖效應不是由加最底工資引致,你可以睇反統計處出的報告,你會發現,樓價才是源頭。

寶石宮

donuthk 發表於 18-5-23 10:11
咁好仲有得揀時間,員工變老細,如果我有得揀時間就好

咪揀囉,呢個世界講timing講供求..有部機可以少幾個人

珍珠宮

~緣~ 發表於 18-5-22 11:48
加人工當然好開心但當最低工資去到44蚊嘅時候連鎖效應就係乜都會加價 ,日用品又加,租又會加, 我啲朋友都 ...

有d議員為左選票,系吾會想甘多,吾覺真心為打工仔好,之前你啅人攪貨櫃碼頭工人加薪,系争取到,不過大把貨吾經香港,而家有好多人無工開

男爵府

最低工資只會令無技術嘅基層勞工無工做,呢D工種,長遠會被 AI 完全取代。

樓上有 jm 講得啱,無最低工資,有D無咩競爭力嘅人,都有人請。 唔係話老闆要刻薄員工,而係自由市場買賣。 如果你係老闆,有兩個人揀,兩個人工一樣,都係 $44 一個鐘,一個基本能力好些,你會揀邊個?大家要記住,老闆係做生意嘅,唔係善堂。

爭取最低工資果班人,有一個理據,就是D基層賺埋唔夠養家,所以佢地要加人工!一個人值幾多人工,唔係因為佢要用幾錢養家,而是佢嘅能力如何。如以養到家為標準,咁最低工資應為過$100,因為假設一個人日做 8小時,一個月22天,咁月入為$17,600,要交租養家都只是免免強強。 其實最好就去到 $150 一個鐘啦 !

水晶宮

回覆樓主:

我直接想到保安又加然後又加去管理費度
其實加來都冇咩用
難請人的洗碗,侍應其實都高過最低工資,如果唔係請唔倒人

珍珠宮

tinlong22 發表於 18-5-23 00:01
如果真係咁好景, 請唔到人自然會加人工請人
駛鬼去SET最低工資

正確,市場自然會有調整。最低工資害己害人。

男爵府

Alex123 發表於 18-5-22 23:35
近年人工智能技術、電子錢包、智能手機的發展已到成熟階段,所以由智能器材去取代人手是必然的趨勢。這個 ...
人工成本,唔單係最低工資,而且係比較難預算嘅,因為請一個人,仲要計算: MPF、 招聘培訓、醫療福利、假期(年假病假)、行政及管理、工傷賠償,呢D成本加埋晒,都未必係出現一個可以預計嘅正面結果,因為仲會有工業行動! 而 AI 就無呢D麻煩,除了壞機,其他基本上都比較預計得到。
所以長遠成本減省 vs 可預計嘅回報,絕對係轉型 AI 嘅一大理由。

珍珠宮

Alex123 發表於 18-5-22 23:44
你講到好似香港好多人無嘢做,搵唔到工,想做都無得做。
但政府的數據是香港失業率維持在低水平,接近是全 ...

你親身了解下咪知囉!洗碗係太辛苦,啲人寧願去攞綜援都唔做,並唔係啲工多到無人做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

工資保障唔係唔好, 但設立最低工資係沒完沒了的爭持.

你要保障自己朝朝食到38蚊個早餐, 我真係覺得好幸福.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

再加, 益晒大集團, 小商戶根本請唔記人.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最慘哩個$44唔係終點,係無底深潭,今日加到$44, 因着哩個$44, 漣漪效應,惡性循環,哩個加幅,又會推高其他物價,結果哩$44過兩日又話唔夠用,又要再檢討再加,但其實,最低工資係始作俑者,佢一日唔停,無論點加哩個最低工資,低收入人士一樣係唔夠用,根本就係自己累自己, 最慘,話要幫哩十幾廿萬低收入人士,但叫全港七百萬人受累受牽連,一早話咗最低工資唔得ga啦!

象牙宮

simple430 發表於 18-5-22 12:03
3 個變 1 個 , 其他自動化
香港好落後,其他國家收銀已自助化。

翡翠宮

JoanC 發表於 18-5-22 23:19
如果你認真啲親身去了解基層,你就會明白最低工資對佢哋係好定壞。以前無最低工資,老弱傷殘都仲可以送下 ...

係, 老實我連搵part time幫下手而家都唔敢, 因為愈來愈貴.
外圍生意唔好, 競爭大, 利潤少左,點敢請人; 可以同事分就分擔下, 同事做唔掂, 自己做埋
係香港根本唔敢再請人, 大6仲有D城市係生活指數低人工平D既; 唯有係大6請人.

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-5-23 17:03
最慘哩個$44唔係終點,係無底深潭,今日加到$44, 因着哩個$44, 漣漪效應,惡性循環,哩個加幅,又會推高 ...

遲啲又話要訂立標準工時可能人工會更加高

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

~緣~ 發表於 18-5-23 17:24
遲啲又話要訂立標準工時可能人工會更加高
普羅咪越來越越難生活囉!

珍珠宮

mini1204 發表於 18-5-23 17:14
係, 老實我連搵part time幫下手而家都唔敢, 因為愈來愈貴.
外圍生意唔好, 競爭大, 利潤少左,點敢請人; 可 ...

我都有搞食肆,都係唔敢請多人,有時間都係自己落手落腳跑多兩轉,無人洗碗,自己洗埋,生意難做。

首頁

尾頁

跳至