論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

rainbowyung1 發表於 18-5-24 22:26
回覆 PCCW2319 的帖子

agent 有我們情況寫信,佢將d責任姐姐身上,同時僱主簽名封信的寫信日期竟然寫了201 ...

乜野僱主簽名封信??? 乜作用?
天空之城, 快樂之地

大宅

即係我又解釋下,工人又解釋下咁意思

大宅

同埋講工人一直替我打工,沒有去其他地方打工,還要去入境處時帶埋收薪酬紀錄來證明。

水晶宮

rainbowyung1 發表於 18-5-24 22:38

但點解係2017年?

天空之城, 快樂之地

大宅

即係typing error

大宅

回覆 birdbird 的帖子

你講得無錯,呢間AGENT都出名唔好,最初我想:只搵佢地Renew contract應無問題,
原來佢地真的不專業,幫唔到我地d僱主...現在已變成苦主了...

大宅

剛發現姐姐的新護照上的簽證是過期,但她的舊護照的工作簽證卻未過期至今年年底,那是否參考兩個護照,以新護照作準定舊護照作準?

寶石宮

2023年兔年勳章

rainbowyung1 發表於 18-5-24 19:51
回覆 CatEgg 的帖子

agent說工人上次續約只去了澳門,同埋Passport當時唔夠一年便到期,所以入境處只比了 ...

入境處做法 去澳門唔算 要真係回鄉

寶石宮

2023年兔年勳章

rainbowyung1 發表於 18-5-25 23:33
剛發現姐姐的新護照上的簽證是過期,但她的舊護照的工作簽證卻未過期至今年年底,那是否參考兩個護照,以新 ...

新護照

寶石宮

2023年兔年勳章

rainbowyung1 發表於 18-5-24 22:38

樓主請考慮清楚簽唔簽封信
非法逗留同教唆係刑事 小心姐姐反咬
事原姐姐無回鄕去咗澳門搞出來

水晶宮

rainbowyung1 發表於 18-5-25 23:33
剛發現姐姐的新護照上的簽證是過期,但她的舊護照的工作簽證卻未過期至今年年底,那是否參考兩個護照,以新 ...

我覺得你睇番2張簽證

1)係新護照既簽證,.係咪粉紅色底既“單程”入境簽證? 有效3個月及印左繳付費用$190?

2) 舊護照簽證係白色紙。 底部印左外傭入境日期, 及頂部有效期2年(即入境日計起2年)。

我覺得入境處唔會發出張工作簽證有效期, 長過護照有效期。

會唔會2張簽證只係訂錯左位置。其實外傭用粉紅單程入境簽證從澳門入香港境時, 入境處即發左張2年工作簽證比外傭, 但張2年有效期既工作簽證訂左係舊護照上(可能外傭當時新舊護照一齊比海關睇)。而單程入境簽證就訂左係新護照裡面。

其實可唔可以打電話去入境處問下呢?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

Poyau 發表於 18-5-26 00:53
入境處做法 去澳門唔算 要真係回鄉

唔係喎。 我爸個斷約外傭,係澳門等簽證。 單程入境簽證出左, 就持單程入境簽證由澳門入境, 係入香港境時轉2年工作簽證。

其實外傭完約唔一定要返家鄉架喎。 照我係網上了解, 如果完將無即時離境, 入境處只會比1年工作簽證或比護照有效期短既簽證。

珊瑚宮

rainbowyung1 發表於 18-5-24 11:24
agent重駡番我轉頭,還要比500元取表格和信樣版,姐姐重要通宵去入境處排隊 ...
谁说要比500元表格錢?
玩具萬歲!

水晶宮

回覆樓主:

新舊簽証內容講咩? 兩張簽証的僱主名是否同ㄧ人?

又話工人passport 过期所以簽証过期, 照道理新passport 有咗之後未撹新visa 係唔會有新 visa label.

珊瑚宮

僱主工人一齊半夜去拿筹(湾仔入境處三楼外傭组)或上網拿筹 有筹自然
有職員教点做。带齊新舊護照及双方合约

不需要比500元A準的
玩具萬歲!

水晶宮

fitfish 發表於 18-5-26 07:30
谁说要比500元表格錢?

我諗$500係agent 幫樓主寫嗰封解釋信。 agent 唔會咁大膽收$500係入境處download 到既表。
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2023年兔年勳章

PCCW2319 發表於 18-5-26 01:35

唔係喎。 我爸個斷約外傭,係澳門等簽證。 單程入境簽證出 ...

續約可延期不多於1年回鄉渡假
入境處張ID988A寫清楚係home leave

https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/forms/id988a.html

寶石宮

2023年兔年勳章

PCCW2319 發表於 18-5-26 01:35

唔係喎。 我爸個斷約外傭,係澳門等簽證。 單程入境簽證出 ...

至於斷約 新僱主知工人有兩年visa可以
因張ID988A係工人填報 責任在她
新僱主不用知情 不必深究工人/A準點做

寶石宮

2023年兔年勳章

如果係訂暑假訂機票才知悉新護照存在
僱主無辜 只知舊護照有未到期簽證
無同工人一齊隱瞞入境處 希望無事

伯爵府

我攪過,
帶埋工人去境署,
寫信,解釋,
Agent 都要,
3方簽名,
$0.1都唔使俾agent。

首頁

尾頁