家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

LucaLuLu 發表於 18-5-24 13:15
唔係掛,係咪真公安黎架
真公安案件已轉移刑警部

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

太天真,这样两个户口会一齐封

子爵府

leungwl 發表於 18-5-22 23:21
去年經香港找換店匯人民幣上大陸,第二天被公安涷結户口.因找換店搵咗D犯罪人轉錢入我戶口而被牽連有冇人 ...

其實X氏兄弟找換店好多年前一樣曾經出過事, 奉勸各位如果大額的話,其實真係要搵銀行

大宅

baby668 發表於 18-5-25 19:23
其實X氏兄弟找換店好多年前一樣曾經出過事, 奉勸各位如果大額的話,其實真係要搵銀行
...
為免麻煩,建議經銀行轉最穩陣

大宅

TamaCat 發表於 18-5-25 14:52
太天真,这样两个户口会一齐封
其實亦有機會2個戶口一齊封,衹要公安覺得有懷疑就可以,到時要你解釋比一大堆資料,如果存款比你嘅人有問題

就算北京公安凍結你的戶口都要去北京解釋!試想每次去解釋所花

精神時間真不少!因為唔去了解又唔知咩事被凍結公安唔會通知你
還有未必能
取回款項⋯

大宅

又有最新消息,議員辦事處告之又有一單滙款400萬被凍:

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby668 發表於 18-5-25 19:23
...

中小企,在國內用人民幣買貨,在沒有出入口證明下,能匯款上大陸嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

大力大力 發表於 18-5-27 07:53
中小企,在國內用人民幣買貨,在沒有出入口證明下,能匯款上大陸嗎?
...

銀行每天可匯八萬人民幣

男爵府

木土土 發表於 18-5-27 20:04
銀行每天可匯八萬人民幣

但係你要有滙錢上去大陸嘅紀錄,先可以將人民幣滙返落嚟香港。

琥珀宮

aves_y 發表於 18-5-27 21:05

而家咪就係講由香港匯人民幣回內地,咁經銀行匯款,已係正式紀錄,將來也可正途匯回香港

琥珀宮

zoeylovebb 發表於 18-5-24 15:43
回覆 新年12 的帖子

我係成日有人民幣入比找換店,然後佢地比番港紙我,其實有咩辦法,其實都好唔想用找換 ...

在內地銀行存入人民幣,將錢由人民幣戶口,轉去港元戶口,再將港元經內地銀行戶口匯款至香港銀行戶口

子爵府

大力大力 發表於 18-5-27 07:53
...

屋企人都用緊找換店, 表面上唔可以, 實際上是沒有問題, 當然要睇下你金額幾大, 如果去到六位數字, 就真係唔值得博

子爵府

所以好多人寧願自己 螞蟻搬家,將啲錢由大陸逐少逐少枱返香港

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

老婆之前經東亞滙了20萬上大陸做定期,幾年後東亞因息低,她想轉去其交行做理財產品,東亞說由香港上來的資金 ,只可以轉回去香港,不可以轉去其他銀行, 最後我同她提現金走~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

leungwl 發表於 18-5-26 12:58
又有最新消息,議員辦事處告之又有一單滙款400萬被凍:

是同一間找換店幹的好事嗎?那區議員能幫到手嗎?

琥珀宮

大力大力 發表於 18-5-28 07:17
老婆之前經東亞滙了20萬上大陸做定期,幾年後東亞因息低,她想轉去其交行做理財產品,東亞說由香港上來的 ...

不可以轉錢去其他銀行,但又可以提現金,自己再存入其他銀行,有乜分別呢?呢d政策真攪笑

minisui    發表於 19-4-27 11:11

大宅

大力大力 發表於 18-5-24 06:45
我匯了十幾年,每年幾十次,從沒有出事,但聽過一次有人出事,但不知道最後結果怎樣.......

所以最好是2 ...
請問如果我匯左錢即刻轉去支付寶戶口可以嗎? 咁樣會否安全些? 因我無兩個大陸戶口.

大宅

VV8166 發表於 18-5-28 15:39
請問如果我匯左錢即刻轉去支付寶戶口可以嗎? 咁樣會否安全些? 因我無兩個大陸戶口.
...
我覺得經銀行滙款安心又放心,就算一個戶口都應該冇問題,何必再貪方便或小小滙價。風險太高得不償失

大宅

baby668 發表於 18-5-27 23:26
屋企人都用緊找換店, 表面上唔可以, 實際上是沒有問題, 當然要睇下你金額幾大, 如果去到六位數字, 就真係 ...
經過今次事件我寧願經銀行滙款,就算有差價就當作買保險啦,被凍結所費時間及金錢不足為外人道,又唔係差太多、不值一博.

首頁
12345...7

尾頁

跳至