家庭理財

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

leungwl 發表於 18-5-28 19:41
經過今次事件我寧願經銀行滙款,就算有差價就當作買保險啦,被凍結所費時間及金錢不足為外人道,又唔係差太 ...

幾時都係找換店只可以會細額, 超過五位數字都唔會冒險

男爵府

回覆樓主

啲所謂公安

大宅

baby668 發表於 18-5-30 11:07
幾時都係找換店只可以會細額, 超過五位數字都唔會冒險
無論大額,細額。存款入你户口的人有無題都可能被凍結,要你去解釋涷結你最小半年。戶口內所有存款一齊凍㗎!

民房

我上個月經荃灣大河道許氏匯幾萬蚊返大陸戶口都中咗招,戶口所有錢比安徽省公安凍結。搵返許氏佢哋承認係佢哋大陸用嚟匯錢個戶口,收咗某個客戶一筆牽涉詐騙案嘅錢,佢哋公司個戶口都比公安凍結埋。問佢哋點解決,都係話佢哋公司搵律師跟進緊,幾時可以解凍個戶口就唔知了。自己打去安徽省問公安,就話攞齊匯款證明同銀行流水帳,證明我同案件無關就會解凍戶口。。。
而加得出以下結論:
1. 經找換店匯款其實係高風險動作,佢哋啲戶口公廁咁日日比N個客匯錢出出入入,是但一個客啲錢有問題,咁你個銀行戶口就玩完了
2. 就算係許氏呢啲大鋪,一樣唔會對啲客仔有什麼保障,淨係識叫你等等等,等到幾時就唔知了,呢啲牽涉中港兩地嘅地下交易,出咗事真係投訴無門,香港報警唔會有用,亦無法律保障到我哋呢啲客戶喺大陸嘅戶口同錢
3. 就算親自返大陸去搵公安都未必會幫你解凍,分分鐘去第一轉話你差啲咩咩證明,第二轉又話要什麼什麼單據,點到你暈。喺返廣東都還好啲,去到安徽咁遠真係去一轉都唔知晒幾多心力同$$。
4. 網上睇到之前有人就係咁樣匯款上去中咗招,戶口幾十萬比山東公安局凍結咗幾年,公安唔肯解凍戶口,最後要搵公聯會幫手搵大陸律師出手先解凍到個戶口,睇嚟唔搵啲組職幫下手自己係搞唔掂班公安。。。唉

大宅

hunanlixinmei 發表於 18-6-4 16:18
我上個月經荃灣大河道許氏匯幾萬蚊返大陸戶口都中咗招,戶口所有錢比安徽省公安凍結。搵返許氏佢哋承認係佢 ...
最起碼許氏肯承認自己公司有責任,肯搵律師去搞,我用景緻到現在都一直推責任,好讃同你的講法,我現在又要大陸搵律師,香港又要搵律師。我凍結咗到現在已經9個月,比流水帳,滙款單都唔睇。重要求我簽名放棄200’000萬滙款。

民房

leungwl 發表於 18-6-7 00:09
最起碼許氏肯承認自己公司有責任,肯搵律師去搞,我用景緻到現在都一直推責任,好讃同你的講法,我現在又要 ...
我筆錢無你咁多,得三萬幾人仔,已經打定輸數D錢短時間內甚至永世都囉唔返。開頭真係好Q慶好唔開心,自己既血汗錢咁樣無厘頭地無左,而家接受左現實想通左,同時亦好慶幸只係匯款落一個無錢既戶口度,如果當初直接匯款落真正儲蓄個戶口,又或者我係戶口被凍結前將筆錢轉賬落個儲蓄戶口度,咁就會連個儲蓄戶口幾十萬被凍結晒。
師兄你係比邊個省既公安凍結戶口呀?親自去過當地同公安交手?點解香港要搵律師既?

大宅

回覆 hunanlixinmei 的帖子

呢間我都滙過一次, 仲諗住佢大間會安全添, 原來咁高風險架。睇來都係唔好貪方便啦。我覺得大陸公安肯定睇兌換店公司的戶口太多交易金額來往就好易中招。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

leungwl 發表於 18-5-23 18:57
回覆 akichanhn 的帖子

有十二間分行,景緻,千祈唔好貪方便,好煩的.銀行最安全

我成日去換外幣,不過就冇匯款上大陸

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

長知識.真係真金白銀經找換店匯錢會有呢D風險

大宅

hunanlixinmei 發表於 18-6-12 17:52
我筆錢無你咁多,得三萬幾人仔,已經打定輸數D錢短時間內甚至永世都囉唔返。開頭真係好Q慶好唔開心,自己既 ...
是珠海拱北,香港律師是追討佢沒有完成交易,順帶追討其間所有利息及律師费

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

leungwl 發表於 18-5-22 23:21
去年經香港找換店匯人民幣上大陸,第二天被公安涷結户口.因找換店搵咗D犯罪人轉錢入我戶口而被牽連有冇人 ...

咁真係無咩保障!想問銀行係咪要收手續費?點解見人多數用找換店匯錢多。

琥珀宮

leungwl 發表於 18-5-24 17:55
我每年都滙十多二十次,但是一次出事就玩死,最可惡的是找換店唔想理你,由得你自己追一D商業道德都冇,

...

佢地唔係發牌咩,咁個牌要黎做咩,不過睇bk真係長知識。

大宅

vv518vv 發表於 18-7-4 20:47

咁真係無咩保障!想問銀行係咪要收手續費?點解見人多數用找 ...
找換店滙錢,無可否認是快D,銀行第二天才到帳,但是経找換店要承受很大l風險,因為你唔知佢搵D咩人入你戶口。出咗事咪叫你自己搞亦變成幫人洗錢

大宅

mandy952 發表於 18-7-4 23:01

佢地唔係發牌咩,咁個牌要黎做咩,不過睇bk真係長知識。
係有牌,佢個牌是可以做找換,香港是合法,但大陸就是不合法!

琥珀宮

leungwl 發表於 18-7-5 20:01
係有牌,佢個牌是可以做找換,香港是合法,但大陸就是不合法!

之前匯過錢返大陸,佢話過8000要身份證登記,以為咁就係合法,而家先知原來係唔合法

大宅

昨天同事又出發去珠海公安局了解一下被涷結戶口調查進度,得知入戶口存款人是洗黑錢及詐騙,該名人士戶口被凍結3百多萬,而同日有十多人因轉帳同時被他牽連,已經全部被凍結,案件又係調查中,都不知道何年何日才能解凍

別墅

回覆樓主:

陰謀論講,其實係咪減少資金走動嘅方法?

大宅

其實咁樣𣾀錢某程度上是協助他人洗黑錢而不自知。

男爵府

回覆樓主:

留毛 找換店中伏

男爵府

leungwl 發表於 18-5-25 21:27
為免麻煩,建議經銀行轉最穩陣

我問過香港中銀,佢話只可以:
私帳 對私帳(兩邊都要同名),
或者 公帳 對公帳(香港公司港幣戶口 轉人民幣比 大陸供應商 都係公帳)先可以做到。

首頁
23456...7

尾頁

跳至