抽居屋, 邊間銀行上會批得鬆手d ?

ifcsir
|
擔心收入不足,靠查詢人收入,所以想查詢銀行
sammag
|
恒生,有房署擔保,只要不是信貸紀錄不良,好少會唔批。
cattz288
|
印象中有幾間銀行比你揀!過到壓測唔會唔批
ifcsir
|
sammag 發表於 18-5-23 07:54

恆生銀行有冇預批程序?
應該搵什麼部門?
是否要親自去銀行地舖查詢或是去恆生銀行辦公室尋找?
不好意思因為未買個物業所以我擔心想做好準備
ifcsir
|
cattz288 發表於 18-5-23 08:06
印象中有幾間銀行比你揀!過到壓測唔會唔批

都擔心壓力測試
ifcsir
|
sammag 發表於 18-5-23 07:54

成世人都未借過錢, 但係因為已經年紀大冇收入 ,靠仔女俾錢去換公屋
Kytse1110
|
抽居屋係咪一定要簡樓果日就要俾一成訂,但係未簡樓前都唔知自己有咩單位可以買到

有諗過用家庭成員去抽,就算當抽中有資格簡樓,屋企人即變賣資產下諗住換居屋,點知到時去到得返啲二百零呎嘅單位,點夠一家人住,但如果唔賣,又未必即日變到六七十萬多餘錢出黎
Kytse1110
|
ifcsir 發表於 18-5-23 08:10
都擔心壓力測試

喺其他討論區見有人話匯豐會批,抽中嘅話只要張身份證就搞到,我唔知真定假
jy0022
|
ifcsir 發表於 18-5-23 07:52
擔心收入不足,靠查詢人收入,所以想查詢銀行

房委同銀行有簽擔保,基本上間間都批的。
jy0022
|
ifcsir 發表於 18-5-23 08:12
成世人都未借過錢, 但係因為已經年紀大冇收入 ,靠仔女俾錢去換公屋

80歲買居屋都上到會,放心。。。因有房委擔保。
sammag
|

業主冇收入都得架
sammag
|
Kytse1110 發表於 18-5-23 08:14
抽居屋係咪一定要簡樓果日就要俾一成訂,但係未簡樓前都唔知自己有咩單位可以買到

有諗過用家庭成員去抽, ...

首先,係揀樓果日要即日比一成訂,未揀到樓都未知自己買唔買到及邊個單位。
另外,如果你以家庭表入紙,係計你入表果刻所有家庭成員都要冇物業的,不可以有得揀樓先賣走物業。
sammag
|
ifcsir 發表於 18-5-23 08:09
恆生銀行有冇預批程序?
應該搵什麼部門?
是否要親自去銀行地舖查詢或是去恆生銀行辦公室尋找?

你上網睇恒生銀行網頁,會有按揭中心資料。
sammag
|
ifcsir 發表於 18-5-23 08:10
都擔心壓力測試

居屋按揭不需要壓測。
Taitaimui
|

綠表?綠表會再手鬆好多
我愛Corina
|
sammag 發表於 18-5-23 11:06
首先,係揀樓果日要即日比一成訂,未揀到樓都未知自己買唔買到及邊個單位。
另外,如果你以家庭表入紙,係 ...

請問如果而家話8月開始揀樓,會大約揀幾耐架?
會唔會第一日就賣晒?
TreeLover
|
政府做擔保好少唔批,除非你信貸紀錄差
loloma
|
我愛Corina 發表於 18-5-23 19:13
請問如果而家話8月開始揀樓,會大約揀幾耐架?
會唔會第一日就賣晒?
一定唔會一日賣哂每日你預約200籌揀樓
太約二個星期賣哂
Kytse1110
|
sammag 發表於 18-5-23 19:06
另外,如果你以家庭表入紙,係 ...

所以就係想用冇樓嘅家庭成員嘅名額去抽,抽到就賣樓換一家人住(雖然知道居屋有住戶限制,但住咗入去又邊個知阿,佢又唔可以好似公屋咁要你走嘅)
yurijm
|
Kytse1110 發表於 18-5-23 20:37
所以就係想用冇樓嘅家庭成員嘅名額去抽,抽到就賣樓換一家人住(雖然知道居屋有住戶限制,但住咗入去又邊 ...

其實樓價高企
只會越來越多人兩家幾口同住一屋
但我印象中,居屋好似冇住户限制的