幫人問,戶口有大錢過數是否不能申請綜援?

wccwongnew
|
無話可說
|
咩有大錢過?你有收入?
wccwongnew
|
無話可說 發表於 18-5-23 13:53
咩有大錢過?你有收入?
不是收入,一次過户,再轉走
無話可說
|
wccwongnew 發表於 18-5-23 13:58

咁唔知喎,我無申請過!申請公屋就有,但無詳細睇d錢出入
Poyau
|
wccwongnew 發表於 18-5-23 13:52

懷疑轉移資產 要解釋
koko2000
|
要有足夠理據解釋, 我試過叫我家姐幫我交卡數, 因為我無繳費鈴(又趕住到期, 個數又大, 成2萬幾元), 點知要申請D唔知咩, 好彩我有留番個底係點我的卡數..........比晒資料佢就無野.

家姐話叫我以後唔好叫佢再過呢D數............
粒粒芝士
|
要合理解釋
crystal媽咪
|
有一大筆錢喺度,你要解釋點解要咁樣轉走。
如果唔信咁當然申請唔到綜緩。
有人破咗產,快過破產令。 公司結束比遣散費,佢都唔敢放入戶口,因為人哋見到佢有錢就會叫佢還錢
pbpk03845784
|
wccwongnew 發表於 18-5-23 13:52
大錢過數?? 幾大先??
北島
|
有幾大筆先?
losttoa
|
洗黑錢?
chanchanmichell
|
點解窮人有大錢? 點解又要through 窮人户口

咁者係唔窮啦 你唔應該上黎幫人問
mandy108
|
洗黑錢?
Fishqqma
|
chanchanmichell 發表於 18-5-24 16:36

brindlewin
|
chanchanmichell 發表於 18-5-24 16:36

有時我見呢類題,個思維好似昨天新來港
Yukyuk
|
如果冇合理解釋,都好麻煩⋯⋯

洗黑錢活動
根據《販毒(追討得益)條例》(第405章)及《有組織及嚴重罪行條例》(第455章)第25(1)條的規定,洗黑錢是一項罪行,如有人知道或有合理理由相信任何財產全部或部分、直接或間接代表任何人的販毒或罪行得益而仍處理該財產,即屬犯罪。

最高刑罰為罰款港幣5,000,000元及監禁14年。
tsung
|

wccwongnew
|
losttoa 發表於 18-5-24 16:27
洗黑錢?
NO
萍pig
|
wccwongnew 發表於 18-5-23 13:58

即是有錢,存心行騙啦!
chingmon
|
幾年前有個行家,佢做生意時當然有大額資金入出戶口(公司、私人有過錢),後來生意失敗破產,想咬老綜食政府吾想番工,去申請綜援,解釋後都申請吾到,唯有死死地氣去做sales、保安,宜家仲做緊。(有手有腳有能力工作就應該吾批,吾使理戶口有否大額資金出入,今次政府做得正確)