友善討論,圖書館啲書有菌?

小平媽媽
|

其實出post都係想提下果啲唔衛生借書人及無留意嘅家長小心啲,我讀書時有1成日借小說,大女細個都有借,“有菌"係呢2年好勁,亦有好多舊書會忍唔住去借(好似睇完電視,好想借本正宗衛斯理睇咁 )我大女已經唔係弱雞小朋友,係強壯到可以當男孩訓練,溫馨提示消毒下姐
屋企都幾近圖書館,阿女唔鍾意讀書,唯有俾圖書佢睇下,不過近年試過幾次,有1次借左書,隔日細女中左甲型流感,仲野埋我。近來呢次借左書,2個女前後腳中類似手足口(發燒及口生 痱滋)已經好耐無去公園或人多地方停留啦,書都係我借返去俾佢地睇。
sssssssss
|
小平媽媽 發表於 18-5-24 13:52
屋企都幾近圖書館,阿女唔鍾意讀書,唯有俾圖書佢睇下,不過近年試過幾次,有1次借左書,隔日細女中左甲型 ...

你免疫力要加強啦
rosenok
|
圖書館書係污漕,

盡量借較新淨的,返去用酒精抹封面/底
就算去買新,没有密封也有同樣問題

或考慮電子電

亦要增強小朋友抵抗力

我家有2,大3细,個個買書我破産了,大囡的書本本過佰,
MsBusy
|
不嬲都話污糟,一本書咁多人摸過,點摸你又唔知,菌一定有,
我借書睇前會先用消毒紙巾抹一抹個書面,心理上會安心少少
Whitechocolate
|
回覆 小平媽媽 的帖子

係超dirty架。摸後即手痕,身痕,好似有野咬咁
babymamaloveyou
|
屋企都幾近圖書館,阿女唔鍾意讀書,唯有俾圖書佢睇下,不過近年試過幾次,有1次借左書,隔日細女中左甲型 ...

我都覺得污糟架,所以看完圖書第一時間消毒雙手,如果借回家的書,會借比較新的。
itdididi
|

我曾發現書頁內有鼻屎乾、 食物漬⋯⋯

所以好耐都無再去圖書館了
yiu_mimi    發表於 18-5-25 14:32
Charlotte_mom
|
係污糟架(我無潔癖)
尤其我借大人書,見到d漬真係唔開胃。所以我住圖書館隔離都好少借
osmanthus
|
itdididi 發表於 18-5-24 15:01
我曾發現書頁內有鼻屎乾、 食物漬⋯⋯

所以好耐都無再去圖書館了

我見過本書入面有乾血漬同菜渣
itdididi
|
osmanthus 發表於 18-5-24 15:05

為平面嘅書添上3D 立體感
sunnygirl
|
我向來都好怕借圖書館嘅書,我覺得好污糟
ms_maybb
|
以前返學先要去借,依家有能力買都唔會借
LucaLuLu
|
我都覺得幾污糟,盡量揀d新淨d同埋借番黎就消毒抹一抹
yurijm
|
我都係書蟲
近來已冇再借書,改為買
唔知係啲菌太勁、變哂種定點

我由細到大借開公共圖書館既書
近一兩年,借親返來睇
第二日必有作病
少則傷風,大則試過中手足口
我已怕怕
改買書一段時間了
yurijm
|
osmanthus 發表於 18-5-24 15:05

兒童圖書仲會附送口水漬同鼻屎漬
尤其漫畫類
咩老夫子、多啦A夢等
病菌溫床
BK2002
|
我都見過大人/小朋友, 睇睇下書對住本書打乞嚏
Joant
|
勁怕圖書館啲書⋯⋯
我寧願買
學會放下    發表於 18-5-27 22:26
學會放下    發表於 18-5-27 22:25
Amy1974
|

。。。
happyty
|
講起圖書館,前天我去借書時,見有位老伯借了四大本小說,到我離開圖書館,見到剛才那位老伯將叠書放在垃圾桶上面,佢就唔知在摷什麼,我登時
Smallraindrop
|
咁多人掂過一定污糟啦