淺近視戴眼鏡

garyyy0823
|
呢排發覺睇遠野有d濛, 就去配眼鏡, 但度數唔深, 近視同散光都係差唔多100度,同埋可能係大框眼鏡, 戴住有d重, 所以唔會長期戴住, 有需要時先戴,
想問下點樣可以適應戴眼鏡? 戴眼鏡時有d暈
同埋戴眼鏡睇野好清 會唔會習慣左戴眼鏡之後 就好難再好似呢家咁時戴時除?
Thanks!!!

Poyau
|
garyyy0823 發表於 18-5-24 16:23
呢排發覺睇遠野有d濛, 就去配眼鏡, 但度數唔深, 近視同散光都係差唔多100度,同埋可能係大框眼鏡, 戴住有d重 ...

散光100應該長戴
Limensir
|
回覆 garyyy0823 的帖子

關於眼鏡適應問題,這方面很難一概而論。若果你戴起來有暈眩,建議你先回去見視光師,讓他替你檢查一下,確定是鏡架調教還是度數問題,因為兩樣都會可能引致配戴不適。至於經常配戴導致依賴,這方面很難避免。習慣了看東西清楚,一下子不戴眼鏡便要眯起眼睛看是挺辛苦的。
garyyy0823
|
Limensir 發表於 18-7-15 17:02
回覆 garyyy0823 的帖子

關於眼鏡適應問題,這方面很難一概而論。若果你戴起來有暈眩,建議你先回去見視光 ...

冇暈呀 係鼻樑有啲攰
呢家已經適應左好多 盡量多啲戴眼鏡
但擔心咁樣會加深
係呀 最矇係一除眼鏡既moment
garyyy0823
|
Poyau 發表於 18-5-25 11:57
散光100應該長戴

呢排成日戴, 睇野係清左既, 但反而除左既話矇過以前
怪獸青BB
|
年紀大,近視會穩定唔會好似小朋友甘深得甘快,只要注意用眼習慣就ok
garyyy0823
|
怪獸青BB 發表於 18-7-18 08:36
年紀大,近視會穩定唔會好似小朋友甘深得甘快,只要注意用眼習慣就ok

廿幾only, 每日番工對住電腦mon, 希望唔會加深啦