食自助餐比同枱人話大食!

終極熊貓
|
ar_mak 發表於 18-5-24 18:26
我通常一面拎,一面食,周圍行下睇下,食哂又拎,行幾個圈先返埋位食就唔多覺係大食。 ...

曲咋嘛?
一路拎一路食?
laumuichu
|
我無論食咩餐都係俾人話大食,我會答佢食得是福
jasmine0527
|
梗係要大食啦,唔大食食乜鬼自助餐?! 果個人傻的嗎
Cowboy100
|
唔會就住食,可能我不嬲唔係細食,朋友都知。如果有新識朋友話我大食,我會笑笑口講:係呀,我不嬲食好多野
muihsu
|
我會回應佢,係呀,任食嘛!
終極熊貓
|
yucl_hk 發表於 18-5-24 17:15
食自助餐, 大家會唔會就住食!

費事比人話大食, 最抵係你, 回晒本……

點解會用個話字?對方態度唔好?
agnesmama
|

我會答佢,我食咁多食唔肥係咪好羨慕?
dder
|
大食又如何? 食得是福嘛
Jane1983
|
食buffet都就住?唔係卦。d人咁講嘢,唔好同佢一齊食lor。
greenpea
|

自己唔 chak得更係叫 阿喇卡 㗎啦

何必話其他人 「大食」
ar_mak
|
終極熊貓 發表於 18-5-24 18:27
曲咋嘛?
一路拎一路食?
有時我想即時試下味道如何,岩食先拎多D,唔岩食就唔好拎(但我拎左果舊係會食哂,唔會放番低),免得拎哂埋位又食唔哂造成浪費。但有時都會比人眼望望,咁我通常都會禮貌地報以笑容,通常對方都係點頭微笑打番招呼就冇野。
anyuser18
|
講嘢咁乞人憎嘅?朋友定親人?
終極熊貓
|
ar_mak 發表於 18-5-24 18:53
有時我想即時試下味道如何,岩食先拎多D,唔岩食就唔好拎(但我拎左果舊係會食哂,唔會放番低),免得拎哂 ...

咁點解唔拎幾樣各一舊返位試?
你用手拎食物入口?跟住再掂返啲公共餐具?

Hansma
|
peppep2012 發表於 18-5-24 17:58
我都勁憎人咁講
正常一碗飯, 食晒後, 有啲同事就會話, 嘩你咁勁既食得晒

我食咩餐基本都被人話:
你食咁多飯! / 你食晒D飯! / 你都好食得!
最慘就係,當中最瘦嘅果個係我
c.hutchson
|

唔會囉!錢係咪都比咁多,我食得落一定會繼續食落去,佢地就住食我先覺得奇怪,亦唔會care佢地笑我,慘得過我由頭帶到落尾都咁瘦
小金名
|
大食有咩所謂⋯⋯ 最緊要食唔肥
11B
|

唔會就住架!食得落又鐘意食嗰啲會攞幾次架。
chocolatebean
|

我聽到呢d評論係開心喎!
点會介意呢?事實我好吃得
節瓜bb
|

我好大食,我唔介意有人咁講我。
我唔會食剩,我拎幾多就會食幾多,除非拎左件我覺得超難食,真係食唔落口既野。
TreeLover
|
我覺得佢唔抵得我食到咁多野