舟骨凸出,後足外翻

ch_mama
|
阿仔最近check 腳驗到有扁平足,舟骨凸出,左右兩邊後足外翻。。現預約復康治療中心,請問有無人知道係點架?係咪要訂製鞋墊?仲有會唔一世都係咁架?
ch_mama
|
ch_mama 發表於 18-5-24 21:45
阿仔最近check 腳驗到有扁平足,舟骨凸出,左右兩邊後足外翻。。現預約復康治療中心,請問有無人知道係點架 ...

另外平日運動會唔會加快復原架?
namnamnamlolo
|
我仔都係咁
問了其他家長的囡囡都有類似情況
主要用鞋墊 令腳無咁攰
我估應該係一世既
不過其實以前都好多人係咁大
所以我自己又唔太擔心
會排政府
ch_mama
|
namnamnamlolo 發表於 18-5-24 21:47
我仔都係咁
問了其他家長的囡囡都有類似情況
主要用鞋墊 令腳無咁攰

請問點樣可以排政府?學校建議我去明愛睇左先。。。其實係咪一樣架?
namnamnamlolo
|
ch_mama 發表於 18-5-24 21:53
請問點樣可以排政府?學校建議我去明愛睇左先。。。其實係咪一樣架?

政府工家屬所以諗住排政府炸
JNFW
|
回覆 ch_mama 的帖子

請問你小朋友幾大?我囡都有咁情況,膝頭哥成日撞到,較一般小朋友易卜親,你小朋友會咁嗎?你去左邊度睇?謝謝
ch_mama
|
JNFW 發表於 18-6-23 23:09
回覆 ch_mama 的帖子

請問你小朋友幾大?我囡都有咁情況,膝頭哥成日撞到,較一般小朋友易卜親,你小朋友 ...

我仔都係容易跌倒,月頭去左明愛寶血醫院造難墊,治療費300,鞋墊1000.仲教埋足部運動。個治療師仲話勤做足部運動配合鞋墊舟骨係可以推返入去喎
a9602066
|
ch_mama 發表於 18-6-23 23:15
我仔都係容易跌倒,月頭去左明愛寶血醫院造難墊,治療費300,鞋墊1000.仲教埋足部運動。個治療師仲話勤做 ...

我仔幼稚園時有機構到學校check,話佢扁平足,我拎住果份報告在我仔喺政府覆診時叫醫生寫埋紙比我去義肢整型科,喺果度會做鞋墊,就係門診嘅價錢。入去有播帶,有個動作可以鞏固佢哋腳嘅弓位,可以喺屋企做。
bbyou
|
我囡着左5年,冇改善
kc1016
|
我個大仔都係甘,仲有腳趾外番
ch_mama
|
a9602066 發表於 18-6-23 23:21
我仔幼稚園時有機構到學校check,話佢扁平足,我拎住果份報告在我仔喺政府覆診時叫醫生寫埋紙比我去義肢整 ...

我都諗過排政府,長遠黎講係慳得多。明愛對鞋墊着半年要1000大元,仲未知着幾耐
ch_mama
|
bbyou 發表於 18-6-23 23:26
我囡着左5年,冇改善

可唔可以講下你囡隻腳係咩問題?
ch_mama
|
kc1016 發表於 18-6-24 00:14
我個大仔都係甘,仲有腳趾外番

我知呢樣係有個矯正器話可以矯正,你大仔有無試過?
kc1016
|
ch_mama 發表於 18-6-24 00:28
我知呢樣係有個矯正器話可以矯正,你大仔有無試過?

無,個樣係點?

佢而加14歲,我仲可以點做?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ch_mama
|
kc1016 發表於 18-6-24 00:33

無,個樣係點?

我見過呢隻係for拇指外翻用,不過都建議你見足部矯型師先,佢應該會點用

星仔媽媽
|

阿仔都係足外翻,學生身體检查時要求醫生寫轉介信排政府骨科,要排兩年半,依家都未排到。
同佢睇咗私家,做鞋墊,只係令情況不再惡化,唔會完全醫好。

ch_mama
|
星仔媽媽 發表於 18-6-24 12:03
阿仔都係足外翻,學生身體检查時要求醫生寫轉介信排政府骨科,要排兩年,依家都未排到。
同佢睇咗私家,做 ...

推返入去應該係舟骨至啱,無寫清楚,唔好意思

請問你睇私家係邊度睇?價錢幾多?
星仔媽媽
|
ch_mama 發表於 18-6-24 12:27
推返入去應該係舟骨至啱,無寫清楚,唔好意思

請問你睇私家係邊度睇?價錢幾多?

我睇哩間
http://ezped.com/chealth.foot.indication.html

價格唔記得了2016年睇。可以打電話去問。
做鞋墊好似約$1000/對,兩對平小小。唔使整拖鞋,對拖鞋唔好著。
JNFW
|
回覆 星仔媽媽 的帖子

我小朋友四歲幾,有輕微扁平足,後足外翻及X形腳,同你仔情況一樣嗎?請問你仔幾大?睇邊個醫生?系未全墊?幾耐要返去覆診一次?因我住澳門唔系咁方便,可以詳細分享下?謝謝。
星仔媽媽
|
JNFW 發表於 18-7-3 23:10
回覆 星仔媽媽 的帖子

我小朋友四歲幾,有輕微扁平足,後足外翻及X形腳,同你仔情況一樣嗎?請問你仔幾大 ...

阿仔已經十幾歲了,有扁平足、後足外翻。細個時無扁平足,大個見佢行路姿勢奇怪,先知足外翻
排緊政府骨科,之前睇足科矯型師,訂製全墊。阿仔對腳已定型不會再大,唔使點覆診。
睇呢間:http://ezped.com/cser.foot.exam.html
澳門應該都有足部矯型中心,唔使咁遠。

佢對腳係咁樣(未用鞋墊前):