自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 星仔媽媽 的帖子

澳門就系無乜尼方面專科,咁你個度睇邊個醫生?個度系未有好多醫生?定你次次都唔同,無特別指定?謝謝你先。

子爵府

JNFW 發表於 18-7-5 08:59
回覆 星仔媽媽 的帖子

澳門就系無乜尼方面專科,咁你個度睇邊個醫生?個度系未有好多醫生?定你次次都唔同 ...

我睇足科矯型師,唔係醫生。無指定。

男爵府

回覆 星仔媽媽 的帖子

即系次次睇都唔同一個?其實同一個跟唔系會好D咩?謝謝你。

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

其實如果五六歲發現有少少扁平足,著鞋墊係咪窞真係可以改善?
我驚問治療師,佢地實話有用(想做生意)

大宅

開心吸收勳章

成因..第一遺傳腳底筋膜較軟加發育.. 第二生活習慣用力唔岩(甚至坐, 行姿勢有問題)
鞋墊要整, 但只係治標..
本係佢本身姿勢問題, 呢樣牽及到筋膜同肌肉力學問題..
做運動可以改善..問題係做乜動運.唔係是旦叫佢跑下跳下游下水就得..
日常生活都搞到咁.. 佢再亂郁只係會加劇.....
搵專業人士搞啦.....
我識筋膜治療及運動復康人士..幫過屋企人搞到..
細個易搞, 因為仲未生定, 去到廿幾以上就難好多了.....

男爵府

畀面勳章

C.Humphrey 發表於 18-7-6 00:02
其實如果五六歲發現有少少扁平足,著鞋墊係咪窞真係可以改善?
我驚問治療師,佢地實話有用(想做生意)
...

鞋墊無話改善到扁平足,只係着左無咁腳痛同累。如果小朋友平日有腳痛情況,見下都好求個安心。

男爵府

回覆樓主:

我睇過骨科醫生, 佢幫我慢慢用手整返直, 但要睇足2個月. 佢幫我整右腳, 左腳無整, 你會見到有明顯差別

子爵府

JNFW 發表於 18-7-5 23:33
回覆 星仔媽媽 的帖子

即系次次睇都唔同一個?其實同一個跟唔系會好D咩?謝謝你。 ...

足科矯型師主要係check完整鞋墊。你可以先睇骨科。

首頁

尾頁

跳至