覺唔覺宮心計比大陸劇差幾皮

wai4919
|
c.vieri 發表於 18-5-25 08:17
佈景、服裝、化妝、演技、對白、劇情完全無一樣得

第一集以為應該幾唔錯,點知呢二集已經頂唔順d ...

服裝好似好多膠珠片,好土

對白,廣東話講,好似讀書咁!好唔自然!
little_stars
|
大陸演員多數十幾廿歲,香港大部份都三十幾起跳,不論男女
大家都係橫店拍攝,但唔知點解香港拍出黎怪怪地
琴晚睇左1集之後都唔太想再睇
qqgigiqq
|
Lopopo 發表於 18-5-25 08:17
唔係女演員年紀問題
係內地演員好好戲

孫儷做戲真係好好睇,有演技
CutieSo
|
以前都鐘意睇香港既古裝劇
但睇完大陸果D,對香港果D真係無咩興趣了
keykeyman
|
Lopopo 發表於 18-5-25 08:43
熱巴好靚,但靚得滯,靚到好假(我信佢無整容,有睇過佢細個相)

而家tbb七點嗰套,見到熱巴就轉台,同上 ...

我第一套睇孫儷既劇係"甄環傳" 真係超正,自始愛上
Lopopo
|
qqgigiqq 發表於 18-5-25 08:49
孫儷做戲真係好好睇,有演技

第一次睇孫儷係甄環傳
真係不得了
Lopopo
|
keykeyman 發表於 18-5-25 08:50
我第一套睇孫儷既劇係"甄環傳" 真係超正,自始愛上
...

同路人
ddkaka
|
72leelily 發表於 18-5-25 08:39
大陸市場大銀彈夠
幕前幕後多科班出身
古裝劇湖光山色輕易得到

今次同騰信合拍劇已經係大陸撗店拍,但都搞咁,所以有啲失望
mayuenhk
|
但我暫時幾鍾意馬俊偉個角色
唔係無線一貫死好人角色
keykeyman
|
Lopopo 發表於 18-5-25 08:53
同路人

老實,煲劇多年,唯一一套無"飛住睇"skip無謂鏡頭既,就只有甄環傳
可以講,最可惜既係我先睇咗"步步"同"宮" 再睇"甄環"
大叔雍正vs奇隆,頭幾集真接受唔倒
ddkaka
|
宜家啲觀眾接觸多咗大陸劇,要求唔同咗,但今次tbb啲演員好似唔係演緊古裝咁,就算降低要求都係唔好睇。
mother904
|
hohoho2013 發表於 18-5-25 08:29
所以香港ge什麼視帝視后,上到大陸拍劇,都會被大陸演員比下去
又唔係,鄭嘉穎、蔡少芬、鄧萃雯演技都被大陸人讚好
puppydingo
|
我老公一見倒胡就話可唔可以唔好搵個男人扮女人
mother904
|
深宮計最差係劇本,劇情冇張力,對白又九唔搭八。一時玩食字押韻,一時文縐縐,精神分裂。
Ytfc
|
c.vieri 發表於 18-5-25 08:17
佈景、服裝、化妝、演技、對白、劇情完全無一樣得

第一集以為應該幾唔錯,點知呢二集已經頂唔順d ...

啲對白真係好攞命,又玩溏心風暴果味押韻野,好難頂

佘詩曼果套正經認真好多

mgmismicgmic
|
大陸大把製作費,所有嘢都用錢砌出嚟啦
toffeechoco
|
我只睇過甄嬛傳, 只可以講, 爭十條街
gracelam
|
jacobkit 發表於 18-5-25 08:01
我覺得好失望,睇咗幾集,我覺得大陸美人心計、甄環傳、武則天呢d好好多

宮心計d女演員好老、劇情又平凡

唔計年齡, 大6劇就算做個配角, 好多演員都出自什麼xx藝術學院/xx戲劇學院, 專業培訓左幾年, 唔似得香港, 一選完港姐就可以做主角。
little06
|
mother904 發表於 18-5-25 09:07
又唔係,鄭嘉穎、蔡少芬、鄧萃雯演技都被大陸人讚好

蔡少芬堅呀!岩岩睇完海上嫁女記!真係做得好好! 雖然有時啲劇情對白有啲Kai
cbeyond
|
2位女主角, 一位幾十歲扮天真少女, 唔係人人都係黎姿, 可以演到十幾歲。
另外一位, 樣惡就扮賢淑, 仲要起尖把聲扮溫柔。
個四司, 講野背書的....