啱到13week,要食亞士匹靈

cocoholuck
|
因為上一胎37week左右有毒血症,今胎13week去睇政府醫生就要食亞士匹靈,好擔心食梗多藥唔好
7媽
|
cocoholuck 發表於 18-5-25 08:36
因為上一胎37week左右有毒血症,今胎13week去睇政府醫生就要食亞士匹靈,好擔心食梗多藥唔好
...

因為你上胎已經有風險,今胎唔早d準備,咁到時有咩事就唔好,好多人都會食,我私家都有開比我,醫生開得,無事,加油
RubyYu07
|
醫生開既藥,應該可以放心食。
cocoholuck
|
7媽 發表於 18-5-25 09:18
因為你上胎已經有風險,今胎唔早d準備,咁到時有咩事就唔好,好多人都會食,我私家都有開比我,醫生開得, ...

知道醫生開架係安全,但心理上都未刻服到
pear000
|
回覆 cocoholuck 的帖子

我完全明吖, 我當初都好似你咁怕影響BB, 不過醫生話個劑量好少唔會影響到的, 我都係第二次政府覆診完我先肯食, 仲要問埋私家意見, 因為我高齡而且爸爸有糖尿同高血壓, 所以叫我食.唔怕啦, 我都食緊, 食左先係為BB好.
cocoholuck
|
pear000 發表於 18-5-25 11:44
回覆 cocoholuck 的帖子

我完全明吖, 我當初都好似你咁怕影響BB, 不過醫生話個劑量好少唔會影響到的, 我都 ...

好的,多謝
李露眉
|
安全,好多第一胎早產,第二胎都有食
yvonne520
|
唔駛擔心呀!醫生有話有d藥胎盤會可以隔離左比唔到BB,但有啲藥胎盤就隔唔到,所以如果醫生同你講啲藥冇問題就係冇問題㗎啦,即係嗰啲藥影響唔到BB,唔好咁擔心啦!心情都會有影響
我要做媽媽
|
醫生建議得你食既話,肯定系安全既,咪諗太多喇
hamsterma
|
...

可以唔食就盡量唔食,不過都係要睇醫生
cocoholuck
|
hamsterma 發表於 18-5-25 15:10
可以唔食就盡量唔食,不過都係要睇醫生

我知,但醫生叫要食,無計
rwkk
|
cocoholuck 發表於 18-5-25 15:25
我知,但醫生叫要食,無計

你食幾多mg?
cocoholuck
|
rwkk 發表於 18-5-25 15:39
你食幾多mg?

80mg,勁?
rwkk
|
cocoholuck 發表於 18-5-25 15:57
80mg,勁?

好低劑量,我等bingo都食緊!
|
...

我高齡第一胎都食緊,吾洗擔心,吾食可能仲有風險。
黃家三少奶
|
...
ASPIRIN已經係最安全架喇, 藥力都係得一日, 你聽日唔食, 已經冇藥效, 聽醫生講啦, 我都要食到36w
waiiwaii0611
|
我第一胎都有毒血症,我今胎都開始食,放心啦jm
cocoholuck
|
黃家三少奶 發表於 18-5-25 17:07
ASPIRIN已經係最安全架喇, 藥力都係得一日, 你聽日唔食, 已經冇藥效, 聽醫生講啦, 我都要食到36w
...

thc
shanshan827
|
...

阿士匹靈唔洗太擔心的,我由4週食到而家21週了。
方張師奶
|
...

唔使擔心,阿士匹靈係幫你同bb架,唔食先有機危險,專業的不育科或婦產科醫生先會開,普通婦科都未必會開同埋信有用。我食阿士匹靈都食夠3個月先停,為的是確保血行得好,等bb拎到養份,我係ivf架。