興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

juniormiu 發表於 18-5-28 14:49
我PM咗你了

你好,我都想帶狗狗去睇症,可否pm我,感謝!

伯爵府

sixfourtoo 發表於 18-8-25 11:13
又係享x, 做很多檢查抽血,左照右照,用咗半日時間,收咗$5800.
結論係要轉介去pvc ,狗狗最後做大手術,最終過 ...
係咪近太X道果間?係的話呢間太多負評,結論係空有最先進儀器,但沒有醫生的仁心,純粹只想賺盡你一分一毫的商店

伯爵府

catping 發表於 18-8-31 23:49
你好,我都想帶狗狗去睇症,可否pm我,感謝!
已pm

男爵府

好媽媽勳章

juniormiu 發表於 18-9-1 11:36
已pm
請PM 資料,thx!

伯爵府

water2 發表於 18-9-2 23:24
請PM 資料,thx!

已PM了

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

骨裂,前後用左3萬

別墅

wongwong70 發表於 18-5-25 11:47
我隻貓女前日下午2pm入院, 醫生話有牙石令牙肉紅腫痛所以冇胃口, 要洗牙, 因為年紀大十歲所以要先X光照心肺 ...

呢間真係好衰!
貴都唔係問題,係無醫德!
個陣我狗整親脊椎 全港得2間有得照MRI
我打去book 我點求都話無時間 我喊哂口話好急,最後比左2日後既期我
我隻狗係spca留院等,第二日朝早spca打黎話我狗情況好嚴重,叫我即刻帶佢去照,我打去呢間問佢可唔可以快d比個時間我,打左幾次去後先話醫生放飯前得少少時間,我住九龍,我即刻仆返去灣仔接我仔去,得1個鐘時間我去灣仔接完再去荃灣,我已經行西隧飛住去,但都趕唔切,個姑娘係咁催我話叫我快d,醫生一放飯要3個鐘後先返
最後我趕到去,照完,夜晚份report返左去spca,醫生話所有都太遲了,佢情況差到唔建議接受手術,過左黃金治療既時間,成功率好好好低,個晚已經開始大小失禁,醫生勸我地比佢舒服咁走。
其實所有野都趕得切,醫生食少一個鐘飯會唔會死?佢唔會呀,但我仔就係差佢呢一個鐘!

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆 juniormiu 的帖子

係,殺到一頸血!

別墅

ccs12 發表於 18-9-4 03:22
呢間真係好衰!
貴都唔係問題,係無醫德!
個陣我狗整親脊椎 全港得2間有得照MRI

你仔仔CASE真係令主人心中最痛!! 希望你可以釋懷. 仔仔RIP.

別墅

wongwong70 發表於 18-9-6 14:33
你仔仔CASE真係令主人心中最痛!! 希望你可以釋懷. 仔仔RIP.

真係好難放得低,成家人都當佢係寶咁,佢走左成家喊左成星期,到宜家一提起都會眼濕濕。
最嬲根本可以救到佢,係佢地係度拖!

男爵府

juniormiu 發表於 18-5-29 08:57
唔記得話你知,医生已沒有在屯門做,但在幾間診所當值駐診,医生提過有鰂魚涌,荃灣同錦田,佢好nice的, 舊 ...
可否私訊我睇龜好獸醫, 唔該哂.

伯爵府

iris007 發表於 18-12-10 20:28
可否私訊我睇龜好獸醫, 唔該哂.
已PM了

男爵府

juniormiu 發表於 18-12-11 17:47
已PM了

唔該哂。

大宅

我隻貓女前日下午2pm入院, 醫生話有牙石令牙肉紅腫痛所以冇胃口, 要洗牙, 因為年紀大十歲所以要先X光照心肺 ...

口腔問題都幾嚴重,你隻貓食乾還是濕糧?唔好意思不貼你問題

大宅

可否pm 我醫生名, 鰂魚涌近我, 謝謝

伯爵府

講真, 你呢D私家診所, 入得去都預左荷包會大出血....當然都好肉赤....
但我個CASE, 萬萬都估唔到, SO CALLED 非牟利既機構.... 都一樣好貴....好好好貴... 一個小問題, 局我地貓貓要留院...洗左我$7800 (我其實都響呢到POST 過....我當時係咁開POST...)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

話說, 我隻貓貓 (1.5歲) 響上星期4晚, 不停出入砂盤, 仲周圍小便...

佢D 小便係滴出黎, 亦有正常大細既小便, 亦有只蹲但無尿出但總之佢就不停進出砂盤.... 神情係緊張既

我心知不妙, 一係有腎石咩石咩石, 一係膀胱炎, 一係就情緒問題...令佢咁樣馬上打電話去"慈善" 獸醫診所, 睇下有無急證夜診...佢地叫我馬上帶貓貓過去比佢地睇....

我將情況講左比醫生知... 我亦講我懷疑係新年圍村燒炮仗嚇到佢, 跟手我有屎花痕幫佢著左3日衫 (佢係好唔鐘意著衫), 又可能係小朋友嚇襯佢....佢地話好大件事....要留院....
我當時都反問, 其實我個人覺得係情緒問題比較多, 因為始終貓貓得1.5歲, 食得訓得玩得, 食既貓糧我肯定係健康類型 (主食生肉糧+副食優質乾糧), 有石既可能性唔高....可唔可以唔留院...

但醫生講左好多好嚴重既後果比我知, 我真係亂到6神無主... 結果留醫...
當中佢地亦講明會驗野 / 種菌 / 抽血 / 吊水 / 洗膀胱 / 麻醉 etc....etc... 會做10幾樣會收費既野....仲要幫貓貓插尿喉.... 好貴~ 我想話, 一D都唔係 "慈善" 既價位....

經過一晚比我諗野, 檢討點解貓貓會咁之後... 我其實覺得事情並唔係禁差... 第2朝我已經要求接走隻貓~ 但同樣, 佢地唔比佢走, 亦不停同我講嚴重既後果...

過埋第2晚, 到星期6早上, 我要求一定要帶走隻貓, 錢啦, 病情啦, 都係我既考慮... 佢地好唔情願咁, 下午17:00先肯比返貓貓我.... 當我去接佢時, 果位醫生仲要好串咁., 叫我簽免責書, 又串我會令貓貓病情禁嚴重點點點點點
簽免責書, FINE~ 我明~ 我無問題, 我知道係我既決定, 但整過個程咩都無教我亦無解釋太多, 只係不停講D 好嚴重既後果比我知, 好快咁講D藥點餵.....
最後, 佢地叫我留意貓貓一定要PEE 到, 如果PEE 唔到一定要馬上返去.... 個醫生仲比說話我聽... "你咁樣要帶走隻貓, 我連出院果次驗血都驗唔到, 唉, 你自己決定黎架咋, 佢其實好嚴重架...你咁樣我都無辦法"

我真係心諗... 又驗? 究竟點解你地要驗禁多野????

響返屋企途中, 貓貓已經PEE 左3次, 好多尿, 我仔個身都被整濕....以為好心安.....

結果, 到晚上, 佢又開始不停進出砂盤, 同星期4晚既一樣...但我真係唔想再返去比果堆人照顧我隻貓~
一黎真係好貴~ (HKD7800 出院)
而且我整隻貓都變晒, 好惡, 仲緊張過未入院果時...我真係唔敢想像佢地究竟對貓貓做過D 咩~ 我亦明白, 陌生環境對貓貓黎講亦係壓力~ 我仔亦響果間診所亦見到, 佢地響whiteboard 到有注明我果隻係惡貓.....要小心之類....

我眼光光等天光...... 終於等到我地用開果間獸醫開門~ (我呢個獸醫咩都好, 就係無急證睇....)

我帶比呢位西貢獸醫睇貓貓, 亦將事發, 留院, 出院...所有野講比獸醫知道

呢位獸醫真係好有臨床經驗, 佢好簡單咁摸左我貓貓膀光位, 了解完我貓貓飲食既野...覺得我貓貓係情緒問題, 好仔細咁教我點令貓貓情緒定落黎, 轉D咩貓糧, 教我點樣保護自己而餵到藥... (因為醫生見到我已經整手整腳都係好粗既血痕)...只係收左我HKD300 診金, 咩都無驗... 而佢亦覺得, 我貓貓既CASE 係麻煩既CASE 而唔係嚴重到急到唔等得既CASE, 當初亦唔適合留院.

情緒問題既貓貓要穩定情緒多於要用藥.... 進出砂盤幾多次唔重要, 對情緒問題既貓貓... 插左尿喉, 做幾多入侵性既治療.... 一日唔攪掂情緒問題, 插幾多次喉, 做幾多野...結果都一樣~ 畢竟佢唔係有石阻住...入侵性既治療似乎有D不必要 佢話只要有2-3次係正常份量既尿, 其他次數無尿都唔重要~ 食得訓玩得訓得就OKAY... 咩都唔需要驗我就走得~

我跟住返到屋企跟住佢教我既野... 貓貓總算正常返....開開心心~~~ (原來我真係白白浪費左$7800....)

我只能說~ "慈善" 獸醫診所既獸醫
可能太後生...
臨床經驗唔夠... 只會睇數據/報告去斷症

好唔人性化.... 令到貓貓受左好多無必要既治療
肉赤我貓貓, 亦肉赤我銀包...

最好笑, 西貢醫生比我更了解自己隻貓... 佢分析..

新年圍村燒炮仗嚇到佢係一個前奏, 跟手9成9係因為我屎花痕幫佢著左3日衫, 令佢覺得好stress, 又lam 唔到毛減壓... 又唔肯郁...而病發....

而佢排除左小朋友嚇襯佢既可能性... 因為貓貓如果被嚇壞的話, 應該由6個月大到而家1.5歲已經因為pee 唔到既問題進出醫院N 次了...

民房

我住咗西貢好多年,本區的幾間獸醫診所我都睇過哂..包括之前的AMX. 最近西貢開了一間叫Petcore 仁X獸醫 的診所,經住元朗的朋友介紹就試咗(佢話佢喺元朗睇好好同價錢相對相宜)。事緣係我隻貓貓上年12月尾keep 住幾日都係行出行入貓砂盤,開頭都不以為意.. 直至貓貓meow 我同埋見佢好似無平時咁精神同有力,啲尿仲有少少血.. >< 我就帶佢去仁X睇。 醫生話係尿道發炎搞到排唔到尿,要插尿喉同留院.. 留院時見個尿袋keep 住有血流出,我問醫生怕唔怕.. 佢話係正常.. 留咗喺嗰道5日終於搞掂.. 我感覺呢間診所啲姑娘同醫生都好有愛心,我成日去探病都無趕我走~ 同佢地傾開計話佢地仲有針灸同物理治療服務呀!

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

Ronnym 發表於 19-1-22 12:03
講真, 你呢D私家診所, 入得去都預左荷包會大出血....當然都好肉赤....
但我個CASE, 萬萬都估唔到, SO CAL ...

請問可以pm西貢獸醫資料比我嗎?

首頁

尾頁

跳至