家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

jjjbaba 發表於 18-5-28 13:47
我朋友資產過千萬
做i bank
只租樓住唔買樓

我覺得要係你講的話下面加一條,有自住樓,就完美了

大宅

笑得好勳章

高0媽媽 發表於 18-5-25 16:43

有層800萬以上物業,再➕上有3佰萬流動資金。
三百萬流動資金,系我心中其實已經系富豪,我已經想像唔到香港地既富豪系過住咩生活

男爵府

我係c奶 發表於 18-5-28 14:30
我覺得要係你講的話下面加一條,有自住樓,就完美了

我自己都係租樓
但收租樓就有3間
豪宅回報超低 2厘都冇
我租豪宅住覺得好祇住

珍珠宮

jjjbaba 發表於 18-5-28 15:31
我自己都係租樓
但收租樓就有3間
豪宅回報超低 2厘都冇

諗諗下都係唔好講咁多私人野
你睇完就算

大宅

回覆樓主

家庭月入十萬加自住樓及零負債是入門檻

男爵府

回覆樓主

昨天朋友重share。。。。

中產嘛,唔好虧代自己。
(網上轉載, 有D粗口, 但好中)

新聞透視探討中產,對於呢件事,我認為係大部份呢家的所謂中產都真係嚴重極度欠缺財務智慧,使自己不停向下流而不知自身問題,反而轉向社會投射佢地的怨恨,呢個就係我地今日面對的問題。

隨住現代社會的進步,我地的人生亦起左無窮無盡的變化,而呢D變化亦其實係我地中產向下流的主因。由於呢家80后相對慢慢面對家庭富起來,由我果代細細個住公屋無乜要求的日子,到呢家日日都要食得好住得好著得好玩得好,所謂的中產其實係享受緊"富人"的生活水平,卻以有限的人工去支付呢一D消費,何來向上流的機會呢?

男爵府

回覆樓主

試諗下,細個的時候,唔知你仲記唔記得那時你係要問同學攞人地屋企電話,約出街的時候一早要約好,如果唔係就大家係條街兩頭等?呢個就係80-90年代,沒有手機的日子。中產的你如果能夠係中學時期出部call機幾百蚊已經好叻,我仲記得中三果時有同學帶部黎明的天地線電話番學演野,那時的中產,無需要買一部5000蚊的i-Phone,但而家的中產隨時一家四口都要一人一部i-Phone,盛惠兩皮野,如果阿仔阿女唔小心跌左,或者玩悶左轉部三叔Galaxy,又幾千銀,連台費一年幾皮野,以前可以儲的錢,而家通通入晒電訊商的口袋,無計,中產嘛,唔好虧代自己。

細個果時我第一部電腦係386行DOS,一定係desktop,換機太慢都講緊3-4年先一部,呢家人人都一部notebook,隨時因為方便,又要多一部i-pad,每年萍果又整部咩mini 或者I-Pad 4,5,6,7,8,9,一家人隨時又去你幾皮野,無計,中產嘛,唔好虧代自己。

中產的你,因為有一種優越感,所以cheap野真係唔係咁易接受,所以一個lunch有時係咁易80-100蚊,夜晚同朋友食飯,無計200-300蚊人頭局比,一個星期因為工作壓力大,同一班姊妹食番歺好的米芝蓮fine dinning又去你1500,食完都覺得唔夠飽要去補多個糖水又去你50,之後又約下朋友飲杯野又去你300,飲完野又肚餓隊多個翠華又去你100,然后因為入夜太累了,有D錢唔應該慳,招手一下的士又去你100-200,無計,中產嘛,唔好虧代自己。

男爵府

回覆樓主

中產的生活亦要有品味,為左輸人唔輸陣,番工或tea time最好去Starfuck攞住杯Latte又去你30-40,因為個人本身要同人social以表你中產的身份,學下飲紅酒,去你幾皮,再係屋企買晒d靚杯靚開酒器同靚酒,又去你一萬幾千。再者有時又要打下golf,為左係facebook check-in時show比人睇型d,再買多set golf club,但打出去個波永遠唔超過50 yard,連雜費又去你一皮,無計,中產嘛,唔好虧代自己。

當然,中產的你番工出街都唔好似比人睇死,所以每個月都要去名店置D新衫褲戰衣,800-1000蚊一件都毫不手軟,為左身份的象徵,連底橫都一定要幾百蚊條,拖鞋都要幾舊水一隊,無計,中產嘛,唔好虧代自己。

不過中產的生活壓力亦好大,所以一年总要去番一两个旅行去减下压,潜下水滑下雪食下好野就在所难免,出得黎玩有时就唔好悭,一年去旅行驶两三万又係等閒事,中產嘛,唔好虧代自己。

男爵府

回覆樓主

中產的你,腦裡面記住自己每個月搵3-4萬蚊,都應該算係香港唔錯的一族,有學識有見識有品味,過著上述中產的生活,但突然一日打開報紙,發現買樓動不動要用一百幾十萬,但工作十年,銀行戶口卻只有幾皮野,驚覺社會太唔公平,為何我月入3-4萬蚊都竟然負擔唔起一層人生最基本的樓,可惡的香港政府,可惡的炒家,可惡的樓市,呢個世界太唔公平,為左一發勞騷,左手隨即攞起價值5000蚊的I-phone,順便步向你心愛的酒櫃攞你最貴果支紅酒,電話響起就和你的溍水朋友起勢咁屌政府老母,談話間,順便就約食期約已久的米芝蓮fine dinning,喝著那成千蚊一支的靚紅酒,呢個就係我地今日的中產。

根我facebook的統計,十個fine dinning九個無樓。中產的你,學下計劃人生啦。

大宅

笑得好勳章

TamaCat 發表於 18-5-26 10:23
其實之前財爺定義過,飲Pacific Coffee / Starbucks 和看法國電影的。一杯30多至40多蚊,飲得起的應該是中 ...
法國電影可以系網上下載番黎睇,飲starbucks都算負擔範圍內

大宅

笑得好勳章

siu-don 發表於 18-5-27 12:43
以上是以家庭收入計還是個人收入計?
家庭收入

大宅

笑得好勳章

jjjbaba 發表於 18-5-28 13:47
我朋友資產過千萬
做i bank
只租樓住唔買樓
唔當投資,買黎自住唔好咩

男爵府

donuthk 發表於 18-6-5 09:22
唔當投資,買黎自住唔好咩

朋友話投資所得遠遠高於買樓所賺的
豪宅回報不及細價樓
買豪宅皮費亦高
租豪宅住就更祗

我都係用這策略
買幾個細價收租
自己租豪宅住下

水晶宮

farm712 發表於 18-6-5 08:25
中產的你,腦裡面記住自己每個月搵3-4萬蚊,都應該算係香港唔錯的一族,有學識有見識有品味,過著上述中產 ...

我冇fine dining 又冇樓,正宗死窮鬼

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我標準,4人家庭月入10~15萬,有供滿自住樓,另500萬現金~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-6-7 01:19
我標準,4人家庭月入10~15萬,有供滿自住樓,另500萬現金~

我唔信,冇理由咁少?☺
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

回覆樓主:

現在低息,有未供完的樓,但有閒錢投資的人更有優勢,所以唔一定要有供完的樓先叫中產吧

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-6-7 07:33
我唔信,冇理由咁少?☺

標準啫佢冇話自己係⋯⋯⋯⋯⋯⋯

得咁少!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

farm712 發表於 18-6-5 08:25
中產的你,腦裡面記住自己每個月搵3-4萬蚊,都應該算係香港唔錯的一族,有學識有見識有品味,過著上述中產 ...

中哂,仲要養個小朋友,D補習開支 將來無回報添

伯爵府

回覆樓主

係我心目中想買乜食乜去迈都得,平時唔使為衣食住行煩惱既已經係中產生活喇

首頁

尾頁

跳至