危疾及醫療保險

SquareWong
|
打算幫初生BB買危疾及醫療保險,請問有無邊間保險公司或計劃推薦呀?
jason111
|
SquareWong 發表於 18-5-25 15:37
打算幫初生BB買危疾及醫療保險,請問有無邊間保險公司或計劃推薦呀?

醫療打算只同小朋友買定全家買?
WealthyPrincess
|

醫療選高端還是標準?
CLAMAN
|
我覺得你可以睇左bb需要啲咩醫療保障先,我自己就加左bb落我保柏互通plan度 保額都夠用 一星期就claim到錢
HappyHappy40
|

我對仔女出世一個月左右就買。。 大女已claim 左兩次住院 賠到9 成幾。。每月大概400 幾。。如果你有興趣可介紹比你 因我真心覺得我朋友跟得唔錯(emoji) 先利申我絕不是拉客hard sell...
|
HappyHappy40 發表於 18-5-29 17:02
我對仔女出世一個月左右就買。。 大女已claim 左兩次住院 賠到9 成幾。。每月大概400 幾。。如果你有興趣 ...

可以pm資料比我?
HappyHappy40
|
3896250 發表於 18-5-29 17:20
可以pm資料比我?

已pm
Bigpig_2007
|
藍A理賠攞獎一向做得唔錯,而且你要用agent跟,有事時磋商好重要。買危疾注意有些公司喜歡捉字虱,最近勁賣廣告嗰間,有好多細節位要注意。
理財公主病
|
Bigpig_2007 發表於 18-5-30 09:22
藍A理賠攞獎一向做得唔錯,而且你要用agent跟,有事時磋商好重要。買危疾注意有些公司喜歡捉字虱,最近勁賣 ...
想問藍A係?
SquareWong
|
回覆 jason111 的帖子

幫BB買ONLY,有推薦嗎?
SquareWong
|
回覆 CLAMAN 的帖子

但我同老公本身有醫療PLAN,所以只想單獨幫BB買危疾同醫療.
SquareWong
|
回覆 理財公主病 的帖子

係咪指藍十字呀?
新人物
|
SquareWong 發表於 18-5-31 15:05

係咪指藍十字呀?

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20161208/19858702

應該係安X保險掛
理財公主病
|
SquareWong 發表於 18-5-31 15:05

係咪指藍十字呀?

藍十字無agent(emoji)
理財公主病
|
新人物 發表於 18-5-31 15:57
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20161208/19858702

應該係安X保險掛

你個新聞同人地個意見相反
理財公主病
|
SquareWong 發表於 18-5-31 15:04
回覆 CLAMAN 的帖子

但我同老公本身有醫療PLAN,所以只想單獨幫BB買危疾同醫療. ...

危疾:富x 168
醫療:高端定標準?
SquareWong
|

普通醫療PLAN就得加啦~~最緊要係唔洗墊底費~~

Bigpig_2007
|
理財公主病 發表於 18-5-31 11:49
想問藍A係?

藍A係AXA ,紅A就AIA囉!
Bigpig_2007
|
理財公主病 發表於 18-5-31 15:59
你個新聞同人地個意見相反

呢單同保險公司無關,2000年代幾乎每間公司癌症定義差不多都係唔包原位癌,唔係淨係安盛收購嘅加怡保險獨有。所以我要提醒大家,早期危疾計劃如果唔知自己包乜,最好俾人睇吓,再決定是否需要update計劃。

好多公司會玩捉字虱,藍A相對係少,不過要好人跟啦~
新人物
|
今次引發危疾保單賠償爭拗,與事主的主診醫生及保險公司雙方引用不同醫學系統把癌病「分類(分期)」有關,據投保人莫先生稱其主診醫生撰寫的病理報告指他屬大腸癌一期(DUKES A),但保險公司卻引用TNM系統分期(按T1是癌症一期),腸胃及肝臟科專科醫生姚志謙指DUKES和TNM有分別,前者涵蓋範圍較廣,TNM系統分得細緻以作腫瘤臨床研究,但他指在醫學界,一般以DUKES系統將大腸癌分類。