自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

如果你認為學歴係絆腳石,應該的起心肝讀返書,只呻而不行動的話,你一世都係呻!

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

睇下你做乜同你個人係點。
有中學同學。
一個讀完中學唔想讀書,一個first hon,master degree 仲distinction ,top uni 。
中學嗰個無論賺錢,做人同生活都好過另一個,佢夠勤力同humble ,生意做得好好。
另一個太”懷才不遇”,無升過

伯爵府

回覆樓主:

唔認同,我覺得行唔行到條路出黎,係靠食腦。當然有d工係要求學歷高,大學以上先拎到入場券。但不計醫生,律師呢類工種,好多工都可以從低做起,而有腦又有毅力既人,多數好快上到位。我公司,好多大學畢業,碌左5,6年都好豬 又唔捱得。

大宅

女人泥計 如果未嫁既 仲有希望 搵個中產或以上男人去嫁 馬上跳級。我見過身邊有哩d例子。
可惜我自己冇哩個本事

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

無一定,咁你係要打份有學歷要求既工,就冇得好講啦!如果李嘉誠當初去做文職,咪一樣冇得發圍,打工最緊要知道自己既位置

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

一鳥有手,勝過百鳥在林。
不知所謂的乙陸!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

中五生有中五生既工種, 大學生有大學生既工種. 中五生去搵份大學生既工, 梗係冇入場券. 而大學生果d 工亦有裁員, 電腦電子化既風險喎.

爬唔爬上去係睇人, 時機, 際遇, 同埋好多野都係邊做邊學, 幾時畢業都係一樣.

人人都有隔離飯香既心態, 覺得自己不足就諗辦法去提升自己, 走出困境, 天無絕人之路.

伯爵府

回覆樓主

未必
打工可能係
創業就唔同

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇你做邊行,有少少學歴嘅好多時唔肯放下身段做技能性工作,而冇乜學歷嘅冇呢個大包袱,反而可以一路上

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

野原美冴 發表於 18-5-25 19:06
如果你認為學歴係絆腳石,應該的起心肝讀返書,只呻而不行動的話,你一世都係呻!
...

珍珠宮

回覆樓主

早搵到自己定位,順住上,現在撈返個幾萬蚊糧的中高層唔少。
年青時浮來浮去轉黎轉去搵唔到位置現在就煩。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 18-5-25 18:27
其實,不變定律吧!話李嘉誠Bill Gates無大學畢業......攞黎講啦

呢個世界有幾多個誠哥

公爵府

2024年龍年勳章

平均來講, 一定係讀書多D條路易行D架啦!

寶石宮

2023年兔年勳章

goodbuyer80 發表於 18-5-25 18:15
得中五程度,個個大學生,連入場券都無。

殘酷的現實

大宅

回覆樓主:

你講得啱

禁止訪問

回覆樓主

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 18-5-25 18:27
其實,不變定律吧!話李嘉誠Bill Gates無大學畢業......攞黎講啦

因為做老闆不需大學畢業,但員工就要

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

中五畢業都有唔少工種,只係人工唔夠人地高,如果有也有力去進修,不合進修要求由毅進讀起

別墅

書到用時方恨少

水晶宮

回覆樓主:

我已絕望了

首頁
12345...7

尾頁

跳至