我發覺讀得書少,出到來條路行得特別艱難,有無同感?

BBJOJO
|
馬霸 發表於 18-5-25 18:27
吾覺,我識果d賣化妝品,髮型師,地產經紀。好多中五都高人工過大學生

fabei
|
我自己認為讀書好緊要
jojoplanet
|
goodbuyer80 發表於 18-5-25 18:15
得中五程度,個個大學生,連入場券都無。

如果做文職的確要自我增值。我見OA都要F7
BBJOJO
|

好過攞綜援 攞傷殘津貼
zuzu888
|
咁都理所當然啦

starrymama
|
讀書多 d, 選擇多 d

但最終睇際遇同性格
beehoneybee
|
事實,現實。
ngwong2
|

agreed
vpo0615
|
英文差都係,人哋可以同外國人流利聽講,自己甩甩咳咳,你話腦細升邊個?
SandyWu
|
吾覺,我識果d賣化妝品,髮型師,地產經紀。好多中五都高人工過大學生

呢D case唔係做文職,仲有要靠佣金
millennia
|
唔好灰心,我都係中五畢業,託頼生活都算過得去,大家一齊努力!
20150618bb
|
現在係................,你睇以前個梁定邦,咪中五但利用時間繼續求學.
adaho123456
|
大公司都係睇學歷,有個supervisor做咗好多年,呀頭想升佢,但學歷唔夠,最後要佢讀個專業管理文憑先至俾佢升職。但做嘅嘢同未升前嘅嘢係一樣。
LittleRoxie
|

好極端
兩極化的,都是低學歷人士
他們敢搏,可以一蚊變一百蚊
如果好彩,真的億億聲
反而專業人士,最多成為有錢中產
生活穩定而已
cbeyond
|
amych 發表於 18-5-25 18:18
讀得書少,有經驗都無用,高層永遠都是讀過大學

唔覺, 大學生有優勢係真。
我朋友, 中五畢業, 努力加上工作上表現, 人地係跨國公司高層, 每年出bonus都起碼有5,6個月人工。
另外一位, 坐到香港出名大公司senior manager個位, 佢先走去讀番個degree。
bongbongpatty
|
吾一定
只係讀多d書機會比較多
現金社會做藍領吾見得比一个普通大學生人工少
aesbee
|
完全唔覺
alvincheungwow
|
agree! 個個月3-4萬
SandyKL
|

睇職位,睇年紀經驗,大學生大把,根本唔同咗以前咁搶手,一個約一萬多啲啲起薪點嘅政府文書助理都大把大學生去爭,以前大學生點會睇得起呢種工?所以依家至去搵工,除非專業果啲,得中五梗輸。
bbkq
|
如果得中五,又做D勞力,就無頭。
如果個人識去做sales, 政府工,或自己有專長,美容,化妝,頭髮,再自己做生意,就好過有學歷但做普通文職位。