懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我第一胎,本身都無概念去政府定私家。身邊有朋友政府同私家都生過,都話對自己好d,所以鼓勵我去私家生。而我地經濟都負擔得到去私家,老公完全無意見,由我決定。

不過我剛有朋友係屯院生完都話ok,爬文見好多jm都話屯院而家好好。我媽都有提過喺屯院生都好,無謂嘥d錢。所以好掙扎

想請問有無最近屯院/荃灣港安生完嘅jm分享?
另外想知通常要幾多週問醫生有無期?我6月中照結構,姑娘話可以到時問醫生。

禁止訪問

2018復活節勳章

複式洋房

回覆樓主:

我都係諗緊同一樣野,我政府睇緊qe,而家兩邊都有做產檢。如果要開刀,我一定選港安,但如果順產我就心大心細緊。

大宅

KiKicck 發表於 18-5-25 22:59
我第一胎,本身都無概念去政府定私家。身邊有朋友政府同私家都生過,都話對自己好d,所以鼓勵我去私家生。 ...

問邊間服務好一定係私家嘅啦
屯醫生完就好快由媽媽自己照顧bb
私家就有姑娘幫你多D
一分錢一分貨
好睇你要求d乜

複式洋房

amity2016 發表於 18-5-26 00:05
我都係諗緊同一樣野,我政府睇緊qe,而家兩邊都有做產檢。如果要開刀,我一定選港安,但如果順產我就心大心細緊 ...

如非必要我都想順產呀!所以好掙扎我都係2邊都有睇,點都要喺政府留紀錄

複式洋房

ncfamily 發表於 18-5-26 00:06
問邊間服務好一定係私家嘅啦
屯醫生完就好快由媽媽自己照顧bb
私家就有姑娘幫你多D

我爬文見好多媽媽都話屯院產前同產房姑娘嬸嬸都好好,係產後好忙唔得閒理,我擔心我係新手媽媽乜都唔識,想叫幫手無人理,我會好無助

大宅

KiKicck 發表於 18-5-26 00:10
我爬文見好多媽媽都話屯院產前同產房姑娘嬸嬸都好好,係產後好忙唔得閒理,我擔心我係新手媽媽乜都唔識, ...

有屋企人同朋友生左
產前服務幾好
產後真係無乜人理嘅

大宅

KiKicck 發表於 18-5-26 00:07
如非必要我都想順產呀!所以好掙扎我都係2邊都有睇,點都要喺政府留紀錄
...

要兩邊睇
萬一早產 政府果邊都有個紀錄

複式洋房

ncfamily 發表於 18-5-26 00:12
有屋企人同朋友生左
產前服務幾好
產後真係無乜人理嘅

請問通常順產住幾耐走?而家多數都6人房?

複式洋房

KiKicck 發表於 18-5-26 00:14
請問通常順產住幾耐走?而家多數都6人房?

聽人講港安如果book三人房可免費up到二人房。而屯門醫院好d就八人一間房,有d係10多人一間房

複式洋房

amity2016 發表於 18-5-26 00:18
聽人講港安如果book三人房可免費up到二人房。而屯門醫院好d就八人一間房,有d係10多人一間房
...

港安如果3人房埋單大約幾多呢
屯門8、10人房好多人wo,唔怪得d姑娘咁忙爬文見生完後房好似交響樂咁,無得休息。同去廁所係咪都係十幾人share?

大宅

屯門好多人嫁,我前兩年生時見加床訓特別房...唔係冇人理,係忙到爆...但你搵人都實有人幫你,我記得果時大家唔識掃風,嬸嬸都特登教...我開刀痛到死叫姑娘幫手照顧一晚等我訓教佢都幫手

大宅

KiKicck 發表於 18-5-25 22:59
我第一胎,本身都無概念去政府定私家。身邊有朋友政府同私家都生過,都話對自己好d,所以鼓勵我去私家生。 ...

呢個問題我生之前都諗左好耐..
但屋企人提萬一bb 出世有咩事都係要send番去公立.. 我就揀係屯門醫院生
點知呀b出世真係要住左幾日nicu..
屯門醫院嘅兒科醫生護士甚至姐姐都真係好好.. 新手媽媽咩都唔識全靠佢地教識我
但產後房就真係好好好一般..
不過為左呀b我覺得我果時揀岩左...

大宅

回覆樓主:

上年係屯門醫院生,產前同助產仕真係幾好,唯一就係產後一般,我瞓間房有十幾人,好嘈。 如果順產政府好啲,bb出世有咩事私家都係要送返去公院。 要舒服梗係私家好喇。 公院 第一胎要住48小時,第2胎住24小時先走得。

大宅

回覆樓主

第一胎順產,可能私家好d,未有湊仔經驗,要全日24個鐘湊都幾辛苦,私家淨係餵奶(emoji),老公又可以長時間陪,輕鬆好多,返到屋企又有人幫手湊。
第二胎就可以揀政府,生完可以快快走,返屋企睇下個大 B , 又有湊仔經驗,無咁慌忙

複式洋房

kayikayi293 發表於 18-5-26 01:38
屯門好多人嫁,我前兩年生時見加床訓特別房...唔係冇人理,係忙到爆...但你搵人都實有人幫你,我記得果時大 ...

我希望自己順產生到,都諗生完要24小時照顧bb,休息環境唔好,又雞手鴨腳,但又怕麻煩到姑娘嬸嬸,所以猶豫。

複式洋房

mann0326 發表於 18-5-26 06:24
呢個問題我生之前都諗左好耐..
但屋企人提萬一bb 出世有咩事都係要send番去公立.. 我就揀係屯門醫院生
點 ...

我就係擔心呢樣呀!始終到時點唔知,一來驚突然開刀會失預算,又擔心bb出世有無咩突發,好似公立穩陣d

複式洋房

rosey2056 發表於 18-5-26 12:02
第一胎順產,可能私家好d,未有湊仔經驗,要全日24個鐘湊都幾辛苦,私家淨係餵奶(emoji),老公又可以長時間 ...

我都諗住會生2胎,你咁講又好啱!始終第一胎咩都唔識,想有人隨時幫到自己,同我想老公成日陪到自己,我個心會定d

複式洋房

KiKicck 發表於 18-5-26 14:33
我都諗住會生2胎,你咁講又好啱!始終第一胎咩都唔識,想有人隨時幫到自己,同我想老公成日陪到自己,我個 ...

我決定左順產開刀都去港安生
因為第一胎咩都唔識,去私家會有姑娘教你,但公立唔會有姑娘理你,分分鐘仲會有說話聽。第一胎已經好徬徨,仲要比人話,老公又唔係身邊,呀b可能又係咁 ,我怕我會崩潰

複式洋房

amity2016 發表於 18-5-26 20:54
我決定左順產開刀都去港安生
因為第一胎咩都唔識,去私家會有姑娘教你,但公立唔會有姑娘理你,分分鐘仲會有 ...

你揾邊位醫生呀?

首頁

尾頁

跳至