親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱去完6日台灣親子遊,因為遇到個好正嘅司機(@wu boyi),喜出望外,所以想分享下。

簡單講下6日5夜嘅行程:

第一日:10am早機出發(第一次去到台北上空唔俾我地降落,兜左半個鐘先降落,去到入境大堂超多人,差唔多到我地既時候,有職員話我地帶住小朋友原來可以行優先通道==")>機場捷運>3pm先到路境行旅check in>二二八和平公園(有松鼠,影相好靚)>京華城(湯姆熊、晚餐)>回酒店

第二日(小吳包車):路境行旅>高家繡球花園>午餐>石門洞貝殼沙灘>北海岸婚紗攝影廣場>草泥馬咖啡廳>饒河夜市

第三日:路境行旅check out>點水樓(好味!)>宜蘭湖漾189風格旅店check in(有下午茶提供)>梅花湖(電動車遊湖好方便同好好玩)>羅東夜市(見到多人排隊既去食就無錯)

第四日(包車):湖漾189>星寶蔥體驗農場(用三星蔥整既蔥油餅真係超好食,我地食完好飽就無食午餐)>司機推介食左個三星蔥雪糕,我覺得好味!>宜農牧場>卡丁車(就係宜農牧場隔離)>大洲馬場>幸福轉運站>幾米公園>丟丟噹森林>番割田烤雞(好味!)>回民宿

第五日:湖漾189 check out>蘭城晶英酒店>紅樓櫻桃鴨,一鴨五吃(名不虛傳的美味,我地兩大一小,飲剩一半湯)>芬朵奇堡>家樂福>附近買宵夜>回酒店

第六日:蘭城晶英酒店check out>到附近果攤買愛文芒果>豐華會玩水>夜機返香港

Cheuk2012    發表於 18-5-26 23:34

大宅

teacha 發表於 18-5-26 17:57
啱啱去完6日台灣親子遊,因為遇到個好正嘅司機(@wu boyi),喜出望外,所以想分享下。

好喇,到講下個司機小吳到底有幾正,其實佢喺facebook group好出名,不過初初覺得貴,因為我得兩大一小,佢係開大車嘅(如果多人book,小吳個價錢其實係抵到爛),所以都有猶豫過,不過最後真係覺得佢影啲相好靚,直頭係攝影師咁,俾多少少錢當影家庭相都賺返哂啦!好彩最後問佢仲有一日期,咁就造就咗我成個trip當中最精彩嘅一日喇!(後尾先知道原來佢成個暑假都已經full booking)(emoji)(emoji)(emoji)
佢好到我地之後每一日都會提起佢,真係好得太誇張!要俾一萬個like佢!

優點一,開車好穩定,小朋友午睡完全無問題!車上有水,有wifi,仲好闊落乾淨!

優點二,對小朋友好有愛心,會準備定公仔問小朋友鍾意邊隻就送俾佢,好快同我個仔打成一片!

優點三,全程用廣東話溝通,仲識d廣東話俚語,完全無隔膜!聽聞好多老人家都讚佢係因為聽得明佢講咩唔怕雞同鴨講!

優點四,影相快靚正!連我老公玩開大機都話佢影相掂!小吳好識搵靚角度去影相,仲教埋我地擺pose~ 而家正值花季,好多人都去影花,所以佢一入到去就即刻自己行一圈先,再叫我地去某d影相靚位影相,咁就慳返d時間同人逼,當時好曬,又熱,我個仔又扭計,佢都勁有耐性,仲拎泡泡水出黎氹我個仔,等佢唔好扭計,好細心!

優點五,佢會一路上觀察我地有咩興趣,例如我個仔鍾意玩水,佢就會車佢去玩下水,又準備哂道具去影靚相。知我地鍾意影靚景,又會加d原本無安排嘅行程落去,真係好驚喜!

優點六,一路上當我地係朋友咁傾偈,會陪我地玩,唔會成日拎電話出嚟玩,反而係成日拎相機出黎捕捉我地每一個自然時刻!(我之後book過個平啲嘅司機,佢好多時都係玩電話,同埋唔陪玩)

大宅

teacha 發表於 18-5-26 17:58
好喇,到講下個司機小吳到底有幾正,其實佢喺facebook group好出名,不過初初覺得貴,因為我得兩大一小, ...

優點七,同我地食午飯時,佢話唔可以食太多,因為怕食太飽會眼訓,到我地食完飯之後坐車,我地都飯氣攻心訓著哂,佢就默默開車,全靠佢開車咁穩定,我地先可以稍微充電一下,繼續去玩!

優點八,雖然我只係包車一日,但佢都話之後有咩問題都可以搵佢,佢一返到去就whatsapp左幅地圖教我去d景點!第二日剛好係梅花湖見到佢,佢見我地買得兩包魚糧,就幫我地去拎多一樽魚糧送俾我地!真係超好人!

優點九,咩都會為我地設想,好似影完花知我地熱,會行快一步去開定部車嘅冷氣,仲買埋雪糕俾我地食。食完飯又買定啲魚糧俾我地餵下魚,等架車涼啲先上車!

優點十,其實我地未完成行程已經超過8個鐘,佢都唔介意,仲打算繼續行程,後尾都係我話已經過咗兩個鐘,今日又玩得好開心,唔洗去咁盡,佢先話ok。最後無收我地加時嘅錢,我地俾貼士佢,佢都話唔洗!

優點十一,我地係咁讚佢專業唔怕蝕底,佢都係話係自己坐唔定,怕無聊,好謙虛!心態超好!亦從來唔會講同行壞話,人品都好good!!!

今次親身試過,就明白點解咁多人話下次再去台灣包車玩,只會搵小吳!仲要提早一年book定,因為我都係!XDD 未離開台灣已經好掛住小吳呢位朋友!

#小吳勁正

@wu boyi
@上山下海找幸福 Nick台灣包車旅遊

大宅

teacha 發表於 18-5-26 17:57

https://m.facebook.com/Boyi.Wu.lucky/

入面仲有好多靚相睇(emoji)

Cheuk2012    發表於 18-5-26 23:34

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

多謝分享

珊瑚宮

他人 發表於 18-5-26 22:35
多謝分享

咁擦鞋呀

琥珀宮

回覆 teacha 的帖子

多謝分享

大宅

12312 發表於 18-5-26 23:21
咁擦鞋呀

大宅

12312 發表於 18-5-26 23:21
咁擦鞋呀

你睇佢幾落力幫我地影相,對我個仔又好好,呢少少鞋油算得係啲咩(emoji)佢大把粉絲,唔爭在多埋我(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)

珊瑚宮

teacha 發表於 18-5-26 23:41
你睇佢幾落力幫我地影相,對我個仔又好好,呢少少鞋油算得係啲咩(emoji)佢大把粉絲,唔爭在多埋我(emoji)( ...

吾好意思,我說#6 樓主

大宅

12312 發表於 18-5-26 23:55
吾好意思,我說#6 樓主

okok

大宅

BK Milk勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主

請問收費如何?

大宅

sasafan 發表於 18-5-27 22:44
請問收費如何?

我pm佢contact俾你

男爵府

teacha 發表於 18-5-27 22:46
我pm佢contact俾你
可以俾堆我?