婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果大家生了小孩, 你們一年會見多少次6299呢?

別墅

bebe2002 發表於 18-5-26 22:12

生咗後一星期最少一次,就係因為99把口唔收,不斷用說話挑戰人既底線,同C6不斷為呢個問題而嘈,自從有一次99在男家家庭聚會再一次挑起戰爭後,隔了三個星期不見,C6都覺得99今次做得很過分,自此最少隔一星期才見

bebe2002    發表於 18-5-28 19:11

公爵府

見N次 ,人地自動送上門來睇孫,我可以點?有時仲要宿一宵添。

bebe2002    發表於 18-5-28 19:12

子爵府

虎到金來勳章

過節先見

伯爵府

睇情況,特殊日子都會見下嘅

大宅

回覆樓主

兩星期一次

bebe2002    發表於 18-5-28 19:13

子爵府

回覆樓主:

過節見

bebe2002    發表於 18-5-28 19:14

大宅

事原係我弟結婚生子後,弟婦聲稱帶小孩子忙, 結果一年只見一次就連新年都冇見我父母, 弟婦結婚初期二有一驚人言論, 表示老公可以唔要, 佢冇乜所謂!

我弟弟易被牽著鼻子走, 他對自己家庭照顧有加, 幫初生兒子沖涼煮飯畀細路仔識 都做到足, 但對自己神父母。。。 就冇見,只有whatsapp , 由於我父母都唔想個仔為難所以都沒說半句。

我把自己抽你當作第三者睇事件, 明白現代的小孩子需要學好多嘢, 但我就覺得將又有最新交易號中要孝順父母是基本連自己老爺奶奶都唔見,難道日後自己的小孩子長大後不見自己都無問題?

我信業報(karma), 他朝君體也相同, 一家人如此我只係覺得有啲可惜😓, 再次重申我不是想得罪任何人如有失言希望大家見諒

大宅

bebe2002 發表於 18-5-28 19:09
事原係我弟結婚生子後,弟婦聲稱帶小孩子忙, 結果一年只見一次就連新年都冇見我父母, 弟婦結婚初期二有一 ...

孝順父母不是兒子(你細佬)和女兒(你)的責任嗎? 作為新抱(你弟婦)沒有責任要去探望你父母的,你細佬冇腳嘅咩,佢唔識自己返去探父母?定係一結婚就同老婆做咗連體嬰,一定要個老婆同佢一齊先可以同父母相處?

大宅

回覆 Mandc 的帖子

謝謝你指教了,子女絕對責無旁貸, 有孫無孫就當沒有好了, 我都希望這位新抱不要在老人家面前說個孫要什麼禮物什麼金錢好了。

翡翠宮

bebe2002 發表於 18-5-28 21:25
回覆 Mandc 的帖子

謝謝你指教了,子女絕對責無旁貸, 有孫無孫就當沒有好了, 我都希望這位新抱不要在老人 ...

你係 bk仲要婆媳版問呢D問題

大宅

回覆 mini1204 的帖子

自己有兒有女對6299都唔會係咁, 我的小朋友都會同我講我老時會學我對老人家好, 小朋友有時都會問起舅父舅母... 我都唔知點回應好

出得這個POST都預計有人唔LIKE, 不過大家都係成年人, 我深信大家都懂得互相尊重的道理. 對於各方意見我也OPEN受教

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bebe2002 發表於 18-5-28 19:09
事原係我弟結婚生子後,弟婦聲稱帶小孩子忙, 結果一年只見一次就連新年都冇見我父母, 弟婦結婚初期二有一 ...
要怨就怨你細佬吧, 弟婦新婚點會無啦啦發表驚人言論? 咁講野對佢有咩好處先?
似係你父母對佢/你細佬對佢發生過D好嚴重既事, 無事無幹唔會講到咁盡囉(老公可以唔要)
你細佬自己都可以帶小朋友見爺爺嫲嫲, 除非弟婦唔俾佢帶0者, 但如果去到咁大仇口(自己唔見6299連小朋友都唔俾見), 唔會係無端端囉

大宅

D

複式洋房

回覆樓主

看日日見住佢地,因為一齊住,其我62無咩野,但有得揀我呢世都唔想見到我99條賤人

翡翠宮

bebe2002 發表於 18-5-28 22:56

自己有兒有女對6299都唔會係咁, 我的小朋友都會同我講我老時會學我對老人家好, 小朋 ...

需知道,有人天生格衰,咁自然有格衰奶奶亦有格衰新抱

當然個個自詡為小白兔咁天真無辜啦

旁觀者,吾好理,由得佢地打生打死。

bebe2002    發表於 18-6-25 16:22

別墅

以後都吾想見。教我老公同我離婚兼吾要两个仔,話會煩到佢。

大宅

bebe2002 發表於 18-5-28 22:56

自己有兒有女對6299都唔會係咁, 我的小朋友都會同我講我老時會學我對老人家好, 小朋 ...

你細佬問題多些,佢自己可以探自己父母,放假有事,平日同老人家吃餐飯都無時間。

弟婦,可能是之前發生了一些不好的事情,才會這樣做,不要加太多意見

別墅

一星期見兩次, 每次見面99説話都有骨, 見完面好唔舒服, 同意有人先天衰格(無得救)。

大宅

冇咩事唔好見。 要佢幫手接幾日放學又話li又話"勞"。bb期又話唔識湊初生。到番學時又話冇本事湊。62係身壯力健個批嚟。只係一年叫佢幫幾日。 嬲到9個月冇比佢見個孫。 我老公都冇乎。同我講個個係我老豆。一講li句死多兩成。我話我個仔都係佢個孫嚟呀。 我唔係帶住佢嫁入門呀。事關有得比較。 我阿媽幫我湊到個仔讀書。

首頁

尾頁

跳至