婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jellybeanbean 發表於 18-6-30 18:02
一個月見一次,每次都係出去食飯見吓,大約兩三個鐘度。我唔係好鐘意其他人上我屋企所以佢唔會上黎我地度嘅 ...

this is good(emoji)

珍珠宮

bebe2002 發表於 18-5-28 19:09
事原係我弟結婚生子後,弟婦聲稱帶小孩子忙, 結果一年只見一次就連新年都冇見我父母, 弟婦結婚初期二有一 ...

咁係你細佬有問題啦
佢老婆唔想見
佢自己都可以搵自己媽咪啫
唔覺得有老婆可以管到個老公咁緊囉

珍珠宮

bebe2002 發表於 18-6-27 00:30
我同弟婦只當平輩,我亦有視她如好友,佢從前到現在叫我辦的事,我都無say no及辦妥當, 佢如有什麼狀況我 ...

既然如此
我覺得你應該大概知道問題出係邊喎
可能你唔想係呢個post講你父母的不是吧

我堅唔信好好既6299 新抱會避得咁緊要囉
如果堅有此事
個仔離婚都無所謂啦
如果個仔正常 就一定飛走咗個老婆啦

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

每星期都要返99家食,好討厭,c6有事吾返,都要我同兩個孫同佢出街食,我吾去,一定同c6反面,仲有幾個老姑婆姑奶,超難頂,真係想離婚同佢d屋企人斷絕來往

複式洋房

bebe2002 發表於 18-5-26 22:12
如果大家生了小孩, 你們一年會見多少次6299呢?

日日見,因為一齊住。

複式洋房

bkfans123 發表於 18-6-30 21:33
每星期都要返99家食,好討厭,c6有事吾返,都要我同兩個孫同佢出街食,我吾去,一定同c6反面,仲有幾個老姑 ...

我c6都好麻煩架,成日嫌三嫌四,成日覺得佢自己係一言堂,心情吾好就亂鬧人。d姨媽姑姐又超3姑6婆,搞風搞雨,如果無左c6,99同佢d姨媽姑姐,我相信夫妻關係實勁好。

公爵府

Elvab 發表於 18-7-18 01:17
我c6都好麻煩架,成日嫌三嫌四,成日覺得佢自己係一言堂,心情吾好就亂鬧人。d姨媽姑姐又超3姑6婆,搞風搞 ...

真係一樣

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

結婚初頭,一至兩星期一次。
之後就大時大節先見。
再之後大時大節都唔想見喇。C6自己出席。
再之後大時大節C6都唔想去了。
點解?各新抱們懂的。

複式洋房

回覆樓主:

Delete

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bebe2002 發表於 18-5-26 22:12
如果大家生了小孩, 你們一年會見多少次6299呢?

5隻手指數得晒

珍珠宮

回覆樓主

未生之前一個星期或兩個星期見一次(去奶奶屋企食飯)
生完之後日日見(唔同住)

子爵府

回覆樓主

每個月一次

侯爵府

回覆樓主:

新抱想唔想見6299,其實真係要睇緣分,只能夠講呢個新抱唔識做。間唔屎同老公番去探下6299,對大家都好,扮下野都係扮一日半日。唔好話冇血緣,就算係我自己d長輩,講真,冇有幾多個後生真心真意去探,唔小係覺得「需要」去,見得一日得一日既心態。
所以唔洗放起心,如果係我,我理得個細佬番唔番,佢咁個人佢喜歡點就點,唔番黎ok,有事唔好求人。或者個個家庭唔同,我自己同c6家都係咁樣,冇左影就唔好有事走黎。

別墅

美之選468 發表於 18-5-26 23:58
見N次 ,人地自動送上門來睇孫,我可以點?有時仲要宿一宵添。

嘩 宿一宵添呀
我都有同c6講定 宿一宵無得傾 但到時99夾硬黎唔知擋唔擋到

大宅

回覆樓主:

你係姑9當然覺得個父母慘。
當中發生過咩事你又點知呢!

大宅

回覆樓主:

講真有邊個新抱嫁入黎唔想6299錫,唔想大家係屋企人丫。不過試問又有幾多99可以當新抱係女呢!有d99發脾氣又唔敢發係仔女度到頭黎咪我哋做新抱既受晒。
所以唔好怪責點解d新抱唔肯單獨帶孫俾6299見。責任不在新抱身上。係仔女身上

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

情況與我弟婦一樣,住唔使同6299一齊住,屋唔使佢哋俾錢,裝修傢俬唔使佢哋俾錢,佢生完1個小朋友之後做FTM, 跟住生多1個,有次我媽同佢講叫佢帶小朋友返去跟爸爸食飯,爸爸生日,佢話冇時間,我媽話你邊日都可以,跟住佢發脾氣話我媽鬧佢,之後只係新年先返去一次,但係每個月都係用緊我爸媽d錢

珍珠宮

你只係想呻,其實呻咩?我見你言語間都只怪個弟婦多。有無諗過弟婦咁樣係點解? 又有無諗過你細佬呢個角色好大責任。自已父母自已孝順係常識。尊重老人家唔等於要孝順。亦都無權要求人地女兒孝順自已父母。養大弟婦既唔係你呀媽! 係弟婦自已呀媽! 你教導自已子女要孝順老人家係好事,但你做咗錯誤試範俾子女,要求人地點配合自已心意係最唔好! 一家人,想少啲分爭,就講少幾句,少幾眼人地做咩,同理少啲事。有問題,人地兩公婆同你父母自已會解決,你做姑奶唔出聲當幫忙先最正確!

首頁

尾頁

跳至