時政擂台

跳至

首頁
34567...30

尾頁

男爵府

littlesister 發表於 18-5-27 13:13
而家好多手機防水啦喎,而且我次次 doo 一下已經搞掂,開定個 QR code 出黎隨時俾到錢,反而八達通好易跌 ...
你可以問下D商戶,平均do幾次先得

水晶宮

熱血金章

Cara2006 發表於 18-5-27 12:35
我好多朋友都冇自動增值,冇問題。

我都無,我唔想所有野都太方便,比啲野自己忙下,做人會充實啲

侯爵府

WChan 發表於 18-5-27 13:15
非常同意

因為支付平台成熟左,衍生出好多不同生活apps, 商貿模式更多元化更方便,而呢部份係八達通做唔 ...

香港有啲人好得意
花一萬幾千俾啲小朋友去上咩開發創意課程
但在日常生活中自己嘅創意眼界就細到不得了

人地報紙講幾句話大陸用手機cap資料就信到十足十
但fb證明出賣用戶資料又可以當無嘢
google日日mon住你用app的記錄又好似唔知咁
真係好好笑...

chankawa    發表於 18-5-28 19:18
chankawa    發表於 18-5-28 19:18
noelching39    發表於 18-5-27 19:53
mother904    發表於 18-5-27 13:30

子爵府

回覆 bunnyjanjan 的帖子

新四大發明:高鐵、掃碼(二維碼)支付、共享單車和網購

由冇到有嘅新嘢先叫發明,如發明飛機,睇唔到上面四樣嘢有邊樣係發明

侯爵府

tumpling 發表於 18-5-27 13:19

我日日用支付寶囉
唔覺有你講的問題
當然transaction無八達通咁快
但勝在有record有sms
比八達通可靠

子爵府

WChan 發表於 18-5-27 13:15
非常同意

因為支付平台成熟左,衍生出好多不同生活apps, 商貿模式更多元化更方便,而呢部份係八達通做唔 ...

(emoji)

珍珠宮

littlesister 發表於 18-5-27 13:13
而家好多手機防水啦喎,而且我次次 doo 一下已經搞掂,開定個 QR code 出黎隨時俾到錢,反而八達通好易跌 ...

就算防水都唔會想跌部機落魚蝦蟹到卦,而且去wet market 咁污糟 (濕笠笠),我寧願跌張八達通卡落地,事後消毒,都好過跌部成萬蚊電話落地(仲可以跌爛)

我尋日就去完百佳,唔知做乜鬼個位試左半分鐘都唔岩,阻住晒!咁當然都有試過do一次就得。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

tumpling 發表於 18-5-27 13:06
認真答你而家由基建到terminal device, OS, software, networking, 全部用外國技術
事但抽起其中一樣, 成條 ...

表面風光
內裡穿窿
成日話唔買美國國債還拖,咪玩啦…美國國債都領嘢,全世界有邊個可以獨善其身?
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

LCHF 發表於 18-5-27 13:22
回覆 bunnyjanjan 的帖子

新四大發明:高鐵、掃碼(二維碼)支付、共享單車和網購

你識唔識紙張都唔係蔡倫發明?
發電機都係法拉第改良
咁又如何呢?

侯爵府

Lorican 發表於 18-5-27 13:24
就算防水都唔會想跌部機落魚蝦蟹到卦,而且去wet market 咁污糟 (濕笠笠),我寧願跌張八達通卡落地,事 ...

唔用嘅人就日日為用嘅人擔心埋啲咁嘅嘢,幾好笑

珍珠宮

9594 發表於 18-5-27 13:13
係喎,我果下都即刻拉返上去睇下自己係咪讀錯文,原來係有人有閱讀障礙
...

我都係,仲以為自己理解錯,一頭霧水

翡翠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 18-5-27 11:07
事實上, 手機,電腦上既硬件根本就係靠美國chips! 如果無左提供, 全部都要停產
...
馬化騰其實就係呢個意思,中國要有自己的科技基礎,唔係單靠外國技術。我睇唔到佢有認為支付寶、高鐵本身有問題,但唔知點解,好多回覆一野就話支付寶唔得。
不過,美國如果冇左中國稀土,晶片亦都全部要停產。中國應該把握自己有稀有資源的優勢,發展屬於自己的科技。
日日是好日

琥珀宮

畀面勳章

tumpling 發表於 18-5-27 13:19

好多人用得唔好,Apple Pay 都要 doo 幾次,其實方法唔正確,我次次都 doo 一次搞掂

珍珠宮

青青河邊草 發表於 18-5-27 13:26
唔用嘅人就日日為用嘅人擔心埋啲咁嘅嘢,幾好笑

為用既人擔心?jm你有冇睇錯
我講緊自己咋喎,我擔心自己係街市跌部電話咋,我話知人地日日跌部電話落水或者跌爛部電話啦,要換機既又唔係我,人地要用咪用,關我咩事。

而且我冇話我冇用,我係話唔會係wet market用。
你咪仲好笑

琥珀宮

畀面勳章

Lorican 發表於 18-5-27 13:24
就算防水都唔會想跌部機落魚蝦蟹到卦,而且去wet market 咁污糟 (濕笠笠),我寧願跌張八達通卡落地,事 ...

唔係講 dirty, 係講緊唔見左八達通,應該一定比唔見手機容易

男爵府

Lorican 發表於 18-5-27 13:31
為用既人擔心?jm你有冇睇錯
我講緊自己咋喎,我擔心自己係街市跌部電話咋,我話知人地日日跌部 ...
同佢地講道理都waste gas係佢地眼中中國做乜都贏

LCHF    發表於 18-5-27 13:53

琥珀宮

畀面勳章

mother904 發表於 18-5-27 13:27
馬化騰其實就係呢個意思,中國要有自己的科技基礎,唔係單靠外國技術。我睇唔到佢有認為支付寶、高鐵本身有 ...

根本篇野就唔係只講電子支付,但明報就只 highlight 呢樣野,就咁多人只睇標題發言,香港好多標題黨

Btw, 有人講出問題所在,而事實大陸知道唔可以靠外人,自己都開始搵出路,成篇文咁正面又俾人講到好自滿咁,好奇怪

珍珠宮

littlesister 發表於 18-5-27 13:32
唔係講 dirty, 係講緊唔見左八達通,應該一定比唔見手機容易

哦⋯⋯係呀?我係講緊dirty,因為我好少跌野,而家仲用緊嗰張個人八達通,係我學生時代用到而家。
見唔少係街拎住電話都比人撞到飛落地,街市咁多人(我去開新墟街市,去過既jm就知幾迫),比人撞到甩手機會更大,仲要開app開code再do ,太慢了。
拿,我講自己咋,唔係講其他人,其他jm唔好誤會。

珍珠宮

tumpling 發表於 18-5-27 13:35
同佢地講道理都waste gas係佢地眼中中國做乜都贏

原來係咁,明白了

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

mother904 發表於 18-5-27 13:27
馬化騰其實就係呢個意思,中國要有自己的科技基礎,唔係單靠外國技術。我睇唔到佢有認為支付寶、高鐵本身有 ...

稀土唔會係中國獨有
開採稀土會造成環境污染,發達國家唔會做,轉去落後/發展中國家做。
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁
34567...30

尾頁

跳至