馬化騰 : 支付寶、微信支付得個樣 「表面輝煌、一推就倒

熊妹妹
|
my005 發表於 18-5-27 11:09
我有用wechat pay呀,亦有用支付寳,不過我就唔夠胆連接銀行、信用咭喇,

可能我年紀大,心血少,唔想咁多 ...

me too
tumpling
|
青青河邊草 發表於 18-5-27 12:06
世界不會因一小部分人的習慣就停下來不發展

你可以覺得呢種習慣千秋萬世
咩叫好敝好敝
青青河邊草
|
tumpling 發表於 18-5-27 12:09
咩叫好敝好敝

敝者,曰破舊, 曰疲倦
不明我用此字之意?
查下字典
RelaxHippo
|
知道自己不足咪去追趕囉。 美國佬就好日本校園欺凌事件既欺凌者咁,對睇唔順眼既同學就叫埋全班同學一齊孤立佢,邊個唔跟佢孤立人,欺凌人就連佢都被欺凌。

美國趕絕中興都好,俾中國人知道更加要努力研發自己既科技。 其實中央應該一早想到,所以先會有開發中國製造既飛機,武器,宜家更加要加速進行,中國需要既係時間。

88muimui    發表於 18-5-27 20:02
mother904    發表於 18-5-27 13:27
tumpling
|
青青河邊草 發表於 18-5-27 12:14
敝者,曰破舊, 曰疲倦
不明我用此字之意?
查下字典
利害了, 中國又嬴
馬爾太
|

慘在好大喜功不知反省呢。
mini1204
|
嘖嘖嘖,乜佢咁老實架
crazycarrot
|
好多人會說明知有問題,點解唔改變。其實唔係想改就改那麼簡單。
從基本教育體制、社會風氣、人民認知、企業責任各個方面都沒有基本科研元素。在國內還是以各家自掃門前雪的方向發展,要改變基本因素需要最起碼10-20年
如果做start-up,能力高+運氣好+時間對可以拿到國外的VC,大概給3年時間exit。國內的angel,基本6-12個月要出產品。為了公司生存,選擇其實非常有限。北京、上海生活指數非常高,有工作經驗的又已經有家庭經濟壓力,為了留人就一定要給出高工資。意志唔能夠飽肚,麵包是非常現實的。
科研非常需要時間,產品從concept開始到落地,隨時3、5、7、10年。馬化騰現在說的都是obvious,如果騰訊明天不做遊戲,股價立馬掉一半以上,他敢嗎?國內人說「坐著說話不腰疼」,騰訊現在的估值,如果可以作為龍頭坐言起行才是正道。
青青河邊草
|
馬爾太 發表於 18-5-27 12:21

我唔覺得係,你憑乜嘢有呢個結論?

支付寶嘅出現正正係馬雲眼見中國金錢流通的問題而出現的,你讀過有關過程了嗎?淘寶也不斷在改善賣假貨的問題, 我同樣見係愈來愈好。

我自問係親身理解和感受
你呢?
choco_soup
|
Reminder 發表於 18-5-27 10:43
呢個係事實。

香港無論在那方面都未入流

馬生講緊大陸wor
青青河邊草
|
crazycarrot 發表於 18-5-27 12:23
好多人會說明知有問題,點解唔改變。其實唔係想改就改那麼簡單。
從基本教育體制、社會風氣、人民認知、企 ...

變係要慢慢咁變
呢樣嘢係私人公司做開嘢嘅人就會知
唔係一句"我要×××"件事就會成功
但一定要有呢個意識才能推動
尤其係擔當領袖的人
choco_soup
|
9594 發表於 18-5-27 11:13
唔洗留啦,二樓一開波咪講咗囉。

馬生講緊大陸,但二樓位jm 即刻話香港落後,9588。
tumpling
|
馬爾太 發表於 18-5-27 12:21
係佢地眼中, 中國做乜都嬴
lyh80115
|
choc_choc 發表於 18-5-27 11:42
香港根本係cashless society 嘅 pioneer, 因為97年已誕生八達通,市民今日仍然resist 甚麼支付寶/微訊支付 ...

有一點唔正確,八達通覆蓋率係不及二維碼,小商户適合用較低成本嘅二維碼畀用户掃。而家八達通app都有掃二維碼付款。
Cara2006
|

以為用支付寶就等於好先進?香港人真係好無知。識好多 IT 人連 facebook instagram 都知好多安全問題而唔用。八達通加paywave 我夠用,一掃就得。信用卡我都得一張,又唔係冇錢比。
Cara2006
|
tumpling 發表於 18-5-27 12:18
利害了, 中國又嬴

中國好。
馬爾太
|
青青河邊草 發表於 18-5-27 12:24
我唔覺得係,你憑乜嘢有呢個結論?

支付寶嘅出現正正係馬雲眼見中國金錢流通的問題而出現的,你讀過有關過 ...

去一轉上水,去一轉旺角行人專用區,真係感受到國人嘅進步呀!真係感受到淘寶的好呀!
hohoho36
|
其實我仲落後,八達通要無自動增值
Cara2006
|
Cara2006 發表於 18-5-27 12:28
以為用支付寶就等於好先進?香港人真係好無知。識好多 IT 人連 facebook instagram 都知好多安全問題而唔 ...

其實,我只係話我覺得八達通加 paywave 已經夠我用,冇需要用支付寶。但我又冇唔比你地用,你地可以照用。各有各生活方式,唔明點解講到唔用好似好落後。
青青河邊草
|
Cara2006 發表於 18-5-27 12:28
以為用支付寶就等於好先進?香港人真係好無知。識好多 IT 人連 facebook instagram 都知好多安全問題而唔 ...

我想我和你睇嘅層次好唔同
我睇緊嘅係網路和商貿點去互相配合
支付, 係貿易活動中的一環
但非全部
網上支付成就的
係帶動更多類型嘅business models出現
內地有專業送外賣公司
點解可以有呢個商機?
就係因為有了電子支付
香港人創立的順豐點解可以咁發達? 也是因為電子支付
唔該唔好成日只針對支付寶或乜乜乜
要睇係睇一個行為pattern